De braadpan, duurzame klassieker in de keuken

Goed keukenmateriaal is het halve werk van iemands kookkunst. Net als klussers goed materiaal moeten hebben om een klus goed te doen, zo hebben kokers goed kookgerei nodig om lekker te koken. Gewoon goede pannen, die het beste passen bij je inductieplaat of bij je gasfornuis en waar je de spercieboontjes of de aardappelen in kookt. Maar bijvoorbeeld ook goede keukenmessen (ik heb dat zelf pas 20 jaar voor het eerst aangeschaft, en dat was zeker 30 jaar te laat). En last but not least, een goede braadpan.

Eigenlijk die spullen, die je grootouders vroeger kregen bij hun huwelijk of zelf bij elkaar spaarden voor hun uitzet. Maar omdat we tegenwoordig wat minder “burgerlijk” zijn, doen we dat niet meer. Toch houd ik hier een pleidooi voor goed kookgereedschap. Niet zomaar even naar IKEA, maar goede degelijke spullen kopen als je “het huis” uitgaat. Je hebt er je hele leven lol van, van dit soort klassiekers. En dus is het veel duurzamer.

De braadpan van vroeger

Misschien denk je bij het woord “braadpan” aan een pan waar je in moet braden. Met andere woorden, een pan die gebruikt wordt om vlees in aan het braden. Natuurlijk, dat was wel de oorspronkelijke betekenis en zo gebruikte mijn moeder haar braadpan zeker. Ik weet nog, dat vroeger de ene dag de karbonaden in de braadpan gingen en dat ik (die de afwas deed) nooit de jus mocht weggooien en dus de pan niet mocht afwassen. Die jus bleef in de pan zitten. Want de volgende dag werden daar weer de gehaktballen in gebakken. Eigenlijk waren de mensen vroeger al enorm duurzaam bezig. In het geval van mijn moeder was het, omdat ze niet alleen geen geld had, maar ook omdat ze het lekkerder vond. En mijn vader met haar.

De braadpan van nu

Nu eten we met zijn allen niet zoveel vlees meer en zou je denken, dat de braadpan minder nodig is. Maar dat is dus helemaal niet waar! In de hedendaagse vegetarische keuken zijn braadpannen perfect voor stoofpotjes zonder vlees, voor éénpansgerechten en voor alles wat langer op het vuur moet staan, zoals pastasauzen, soepen die lang moeten trekken en zelfs brood. Het is, by far, de pan die wij in de keuken het meest gebruiken.

Braadpannen hebben een lekkere dikke bodem en daardoor wordt de warmte goed verdeeld. Dus als er in een recept gezegd wordt “gebruik een pan met een dikke bodem”, dan wordt dus eigenlijk een braadpan bedoeld.

Hier vind je het recept voor een vegetarische stoofschotel, te bereiden in een braadpan.

Goedkoop is duurkoop en niet duurzaam

We weten het, en toch trappen we er elke keer weer in: goedkoop is duurkoop. Een pan van IKEA gebruik je 10 jaar gemiddeld, dan vallen de stukjes eraf, en dan wordt het ongezond om er in te koken. Koop je een echte ouderwetse braadpan, dan doe je daar je hele leven mee, ik zei het al eerder. En hoe leuk is het niet, dat je braadpan later doorgegeven kan worden aan je kind of zelfs aan je kleinkind.

Je hoort, hier schrijft een 60-plusser, want vroeger heb ik dus die oude oranje braadpan van mijn eigen moeder geërfd. En elke keer als ik dat ding op het gas zette, dacht ik aan haar. Mooie herinneringen, die nu, met het typen van dit stukje, weer terugkomen. Hij heeft het nog zeker 10 jaar volgehouden, nadat zij er dus al 50 jaar mee had gekookt. Kijk, als dat niet duurzaam is!

Broeder maken in een braadpan

Broeder maken in een braadpan

Vroeger maakte ik broeder in die oranje braadpan, dat ging perfect. Broeder is een soort krentenbrood, dat meestal in een oven gemaakt wordt, maar toen ik net uit huis was, had ik nog geen oven. Maar broeder maken kan dus ook zonder oven, in een braadpan. En hij hoeft niet persé oranje te zijn, hij mag ook rood zijn, of blauw, of zwart, of … 😉

About the author