Bij vegetarische recepten voor de herfst denk ik aan recepten met pompoen, zoete aardappels of met kastanjes, walnoten, appels, peren en paddenstoelen of champignons. En hoewel we tegenwoordig bijna het hele jaar alles kunnen krijgen, heb je in de herfst nou eenmaal een andere smaak dan in de zomer of lente. Ik vroeg een aantal foodbloggers om hun favoriete vegetarische recepten met deze ingrediënten en ik vind het moeilijk kiezen. Het ziet er allemaal vreselijk lekker uit, dus binnenkort ga ik al deze vegetarische herfstrecepten maken. Laat je inspireren, volg de foodbloggers, als je houdt van hun eten en geniet ervan.

Vegetarische recepten met paddenstoelen

Paddenstoelen en champignons zijn dé voorbeelden van herfstig eten. Als je het bos in gaat kun je overal paddenstoelen vinden. Ik vind mensen, die weten welke eetbaar zijn, altijd ontzettend knap, want ik kan het niet. Plukken doe ik dan ook nooit. Maar gelukkig kun je paddenstoelen en champignons altijd bij je plaatselijke supermarkt kopen. Volgens gezondheids.net bevatten paddenstoelen en champignons vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels in. Hieronder vind je een aantal recepten met paddenstoelen of met champignons (ze zijn inwisselbaar).

vegetarische recepten voor de herfst met linzen, zoete aardappel en champignons
Linzenstoofpot met zoete aardappel en champignons

Linzenstoofpot met zoete aardappel en champignons

  • 400 gram bruine linzen
  • 2 flinke zoete aardappels
  • 1 ui
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 teentje knoflook
  • 2 portobello’s
  • 100 gram feta
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 125 ml water
  • 10 gram verse basilicum
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel chilivlokken

Dit vegetarische recept is voor 4 personen en duurt 40 minuten om te bereiden. Aan Tafel bij Anna heeft het recept.

Herfst recepten met pulled oats
Polenta met pulled oats en paddenstoelen

Polenta met pulled oats en paddenstoelen

  • 300 gr gemengde paddenstoelen*
  • Olijfolie
  • 175 gr pulled oats
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • ½ rode peper, fijngehakt
  • peper en zout
  • 2 el gehakte noten
  • 600 ml bouillon
  • 200 ml melk
  • 200 gr polenta
  • 1 klont roomboter
  • 40 gr geraspte oude kaas

Kijk voor het recept op Culinea, waar je nog veel meer vegetarische recepten met paddenstoelen kunt vinden. Bestemd voor 2-3 personen en bereidingstijd is slechts 20 minuten.

Herfst recepten met portobello
Gevulde portobello met geitenkaas en kastanjepesto

Gevulde portobello met geitenkaas en kastanjepesto

  • 2 portobello’s
  • 4 plakjes rijpe geitenkaas
  • 4 á 5 el kastanje pesto 
  • rucola
  • 2 el gehakte voorgekookte kastanje
  • 2 zongedroogde tomaatjes, in reepjes

Dit lijkt een eenvoudig recept, maar je moet nog wel eerst de kastanjepesto maken en de kastanjes voorpoffen (ook op dezelfde site te lezen hoe je dat maakt) . Je kunt ook gewone pesto nemen en de kastanjes vervangen door walnoten. Dit recept is voor 2 personen en al gelang de uitvoering ben je minstens 30 minuten bezig. Kijk op Saudalicious voor dit recept en voor nog meer vegetarische herfstrecepten.

Paddenstoelenplaattaart

Paddenstoelenplaattaart

  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 125 gram mascarpone
  • 1 eetlepel truffeltapenade of truffelolie
  • 1 bakje gemengde paddenstoelen (200-250 gram)
  • Paar sprietjes bieslook en/of lente-ui
  • Peper en zout
  • Ca. 2 eetlepels Parmezaanse kaas

Goed voor 2 personen en het bereiden kost je 30-35 minuten. Bekijk het vegetarische recept op My Happy Kitchen.

Vegetarische recepten met pompoen of zoete aardappel

De structuur van pompoen en zoete aardappel (oftewel bataat) lijkt nogal op elkaar, dus daardoor zijn ze inwisselbaar. En dat is handig. Heb je de ene groente niet in huis, maar de andere wel, dan kan je nog aan de slag met één van deze recepten met pompoen. Volgens Gezondheids.net is pompoen rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E en bevatten zoete aardappelen veel natrium, kalium en vitamine A en C.

Vegetarisch recept met zoete aardappel
Zoete aardappel stoofschotel met pindakaas en boerenkool

Zoete aardappel stoofschotel met pindakaas en boerenkool

  • 3 zoete aardappels
  • 1 blik biologische tomatenblokjes
  • 125 gram 100% pindakaas met stukjes noot
  • 100 gram boerenkool
  • 1 theelepel biologische paprikapoeder
  • 1 theelepel biologische knoflookpoeder
  • 4 takjes verse koriander

Het vegetarische recept komt van de site van Annetravelfoodie. Voor 4 personen en verder heb je 25-30 minuten tijd nodig om te bereiden.

Vegetarische herfstrecepten met pompoen
Geroosterde pompoen met kruidenboter

Geroosterde pompoen met kruidenboter

  • ½ kleine pompoen
  • 3 etl. Olijfolie
  • Zout & peper
  • 1 vel bakpapier
  • 80 gr gemende sla
  • 40 gr fetakaas
  • Kruidenboter
  • Sesamzaadjes

De duidelijke beschrijving met veel foto’s vind je door naar Elsarblog te gaan. Bedacht voor 2 personen en je hebt ongeveer 50 minuten nodig om dit vegetarische recept te maken.

herfst recepten: natuurlijk mag pompoensoep niet ontbreken
Pompoensoep met appel en sinaasappel

Pompoensoep met appel en sinaasappel

  • 1 pompoen
  • 2 winterwortelen
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel (mag ook gewoon sinaasappelsap zijn uit een pak)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • stukje gember
  • groentebouillonblokjes voor 1 liter bouillon
  • olijfolie
  • 1 liter water
  • (cayenne)peper

Recepten om pompoen soepen te maken zijn er veel, maar deze maken wij heel vaak, omdat hij heerlijk fris is. Dit vegetarische herfstrecept komt van mijn eigen site All Kinds of Things. Klik op deze link als je het wilt lezen. Bestemd voor 6 goede koppen en het kost je ongeveer 40 minuten om te maken.

Laat me weten als je een van deze heerlijk uitziende recepten met smaken uit de herfst gaat maken of hebt gemaakt. Ik geniet niet alleen van het eten zelf, ik kan ook genieten van het feit dat één van deze vegetarische recepten voor de herfst door iemand wordt gemaakt. Of misschien heb je zelf een goede variant bedacht, laat het me weten! En geniet ervan natuurlijk.

Nog meer vegetarische recepten

Vegetarisch eten heeft altijd mijn voorkeur. Maar ik vind af en toe een gehaktballetje, een worstje of een kipfiletje prima kunnen. De afgelopen tijd heb ik vaker aan foodbloggers recepten gevraagd. Het zijn niet allemaal vegetarische recepten, maar de meeste wel. Hieronder een lijstje van wat er eerder is gepubliceerd op dit blog. Dit zijn dus geen herfst recepten!

Of dit leuke boekje van het Voedingscentrum Nederland met meer dan 60 recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers. Van heerlijke bonensalades tot koken met zeewier: het komt allemaal voorbij. Er wordt volop aandacht besteed aan de voedingsstoffen die je als vegetariër nodig hebt. En je krijgt allerlei praktische tips over handig inkopen doen en etiketlezen. Lijkt mij handig, want ik tut er altijd mee.