za. okt 1st, 2022

Als je je gewone basisvestje opeens een beetje zat bent, gooi het dan nog niet weg. Denk eens aan andere knopen. Natuurlijk kun je leuke andere knoopjes kopen en de oude vervangen, maar je kunt ook een knoop haken. In twee uurtjes heb je je gewone basisvestje opgeleukt!
Ik heb een zwart vestje, wat een beetje vaal is geworden en daardoor er niet meer zo appetijtelijk uit ziet. Nu ben ik weer helemaal blij met dit vestje, want de gehaakte knopen doen echt wat!

Ik had een feestje

Een paar maandjes geleden hadden we een feestje, waar ik iets nieuws voor wilde kopen. Zoveel feestjes zijn er niet in Corona-tijd en ik had al jaren niets meer nieuws gekocht. Hier in Haarlem heb je een hele leuke kledingwinkel met de fantastische naam Art & Casey. Op die naam kwam ik binnen! Ze hebben 6 winkels in de randstad en een webwinkel en bestaan nu 28 jaar. Het is een kleurrijke winkel. Zoals ze zelf zeggen op hun website: “als je niet van standaard houdt, zoals wij, hebben we veel leuke mode, design, vintage en interieurartikelen voor je. Veel importeren we zelf, vaak kleine en aparte labels, misschien ken je ze niet, maar ze zijn superleuk, betaalbaar en eigenzinnig. We houden van mooie materialen, aparte details, eerlijk, ambachtelijk, kleinschalig, vintage en goede pasvormen, ook als je geen maatje 36 meer hebt.”

Ik heb daar een mooie bruine half lange jurk gekocht, maar eigenlijk ging het me op het bijpassende vestje. Daar was ik op gevallen. Het was een simpel groen vestje, maar er zaten gehaakte knopen aan en ik ben een sucker voor dit soort kleine opleukers. De gehaakte knopen waren in feite heel eenvoudig, maar in de goede kleuren: er zat ook bruin in en dus paste het heel goed bij de bruine jurk.

een knoop haken is niet moeilijk

Inspiratie of na-aperij, een knoop haken is helemaal niet moeilijk!

Noem het zoals je wilt, inspiratie of na-aperij, maar ik dacht daarna, zelf een knoop haken is helemaal niet zo moeilijk. Hieronder vind je de heel erg gemakkelijke haakbeschrijving.

Terwijl ik de knopen aan het haken was, ontdekte ik dat ze precies om de knoopjes pasten, die al op het zwarte vestje zaten. (Ik heb het vestje een paar jaar geleden bij de WE gekocht, maar volgens mij hebben ze dit soort zwarte basisvestjes altijd wel in de collectie.) En omdat ze precies om de knoopjes pasten, heb ik daar gebruik van gemaakt bij het opnaaien. Het enige ongemak is feitelijk, dat het vestje altijd dichtgeknoopt moet zitten. Maar ik vind dat geen bezwaar, want ik heb zelden mijn vestjes open. Wel heb ik altijd mijn onderste knoopje open, omdat ik wat breder ben van beneden. Daar heb ik de gehaakte knoop om de knoop heen gedaan zonder dat het vestje daar dicht was geknoopt.

Heb je een vestje, waar de gehaakte knopen niet om de bestaande knopen passen, dan ben je iets langer bezig. Je moet dan namelijk de bestaande knopen eraf halen en daarvoor in de plaats drukkertjes doen. De gehaakte knopen naai je op de plek van het knoopsgat. Het grote voordeel van deze methode is wel, dat je het vestje ook echt als vestje kunt blijven gebruiken.

Gehaakte knopen zijn niet moeilijk te maken

Een knoop haken doe je zo:

Garen: restjes katoen van dezelfde dikte en structuur, geschikt voor haaknaald 2 of 2,5. Ik gebruikte 4 gram geel en 7 gram grijs, voor 6 gehaakte knopen.
Haaknaald: 2 of 2,5

Haak in een magische ring 6 vasten en haak hem vast aan de eerste vaste met een halve vaste in geel. Haak vervolgens 2 vasten in elke vaste, totdat je 12 steken hebt gehaakt. Knip je draad af. Verander dan van kleur en haak de volgende twee toeren verder met grijs alsvolgt: 2 vasten in elke 2e vaste, totdat je 27 steken hebt. Eindig met 1 vaste en 1 halve vaste. Trek je draad door het oog en knip af. Haak op deze manier 6 knopen, of zoveel als je er nodig hebt.

Hecht de grijze draden aan de achterkant af en de gele draad, die je hebt afgeknipt. De gele begindraad hecht je nog niet af!

Knoop het basisvestje dicht en doe de gehaakte knopen om je bestaande knoopjes. Je kunt, omdat je bent begonnen met een magische ring, het binnenste gaatje nog wat groter maken door bijvoorbeeld er een potlood in te schuiven of iets dergelijks. Zit de knoop om je knoopje heen, trek dan de draad zo stevig mogelijk aan. Je maakt in feite de magische ring strakker met deze actie. Draai hem een paar keer heel stevig om je knoopje heen en hecht de draad dan af op de gehaakte knoop. Zo zit de knoop goed genoeg aan je vestje en hij is er ook weer makkelijk af te krijgen.

Knopen haken in een bijpassende kleur

Als je een beetje houdt van variatie, dan kun je natuurlijk volgend jaar een andere set knopen haken. Of bijpassende gehaakte knopen bij die ene jurk, die ook wel een opleuker kan gebruiken.


Voor deze gehaakte knopen kan je prima restjes katoen gebruiken. Ik maakte onlangs een babybal, ook met restjes katoen. Het is het derde gratis haakpatroon van het artikeltje: babybal-haken-5-gratis-haakpatronen.

By Jeannet