za. sep 24th, 2022
vlaggenlijn haken

Vlaggetjes haken met een naam of met tekst is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je het moet doen. En het is een prettig werkje omdat je losse lapjes haakt, zodat je het werk makkelijk mee kunt nemen. Bovendien is het haakwerk niet zo zwaar. Hieronder vind je het gratis patroon om deze slinger te haken.

Ik was bezig met een babydekentje haken met wybertjesruit. Toen ik opeens bedacht, hé, dat is de helft van een vlaggetje. Dat kennen jullie creatieven wel: als je met iets bezig bent, wat leuk is, dat je dan bedenkt, dat je dat en dat en dat er ook mee kunt maken. Via dit you-tube filmpje kun je zien hoe de wybertjesruitjes gemaakt worden. Een vlaggetje is natuurlijk het doorzetten van de meerderingen, totdat je vindt dat je vlaggetje groot genoeg is. Ik ben tot 30 stokjes gegaan, dat is best een goed vlaggetje.

Vlaggetjes haken met naam of tekst is een leuk werkje.

Vlaggetjes haken met naam

Ere wie ere toekomt, het wybervierkantjes-patroon heb ik via Solstrikke, een Noorse blogster. Daar vind je het haakdiagram; je kunt eventueel Google Translate aanzetten. Mocht je er niet uitkomen, kijk naar mijn uitgebreide (zelfs een beetje langdradige) you-tube filmpje, dan snap je hoe ik het gedaan hebt.

Nodig om een slinger te haken met uiteindelijke breedte van 30 stokjes:
per kleur/per vlaggetje: 25 gram dikke katoen, bijvoorbeeld Yarn and Colors Epic. Ze hebben dat in wel honderd kleuren, slechts 1,60 euro per 50 gram! Plus nog 1 bolletje grijs voor de bovenrand.

Mijn tekst is HAPPY BIRTHDAY, maar je kunt de gehaakte vlaggetjes natuurlijk ook met een naam erop maken. De lettertjes zijn van vilt en heb ik ooit, lang geleden, bij Xenos gekocht. Al naar gelang je tekst moet je vanzelfsprekend je aantal vlaggetjes aanpassen. Je kunt er een vlaggetje voor- en na zonder letter bij haken, is wel zo mooi, maar dat hoeft niet. Voor deze tekst heb ik een gehaakte vlaggenlijn gemaakt van 16 vlaggetjes.

Vlaggetjes haken met naam

De verbinding tussen de vlaggetjes

Heb je alle 16 vlaggetjes van je gehaakte vlaggenlijn klaar, dan haak je er langs de schuine zijden nog een rij vasten langs in een andere liefst afstekende kleur, 2 vasten per stokje. Als je de hoek omgaat, haak je 6 vasten in de ruimte. Als je klaar bent, rek dan de zijkanten een beetje uit, zodat de gehaakte slinger mooi plat wordt en niet gaat krullen.

Leg daarna alle 16 vlaggetjes zodanig op een rij (let op: goede kant boven!), dat ze leuk geschakeerd zijn. Kijk dus goed dat niet dezelfde kleuren naast elkaar zitten, maar zoveel mogelijk door elkaar. Als je lettertjes erop bevestigt, moet je ook rekening houden met de kleur van de lettertjes. Dat bijvoorbeeld de paarse P niet op een paars vlaggetje terecht komt, want dan zie je hem niet. Het is even gepuzzel, maar wel leuk om te doen.

Als je de goede volgorde hebt gevonden, begin je met een ketting lossen van 50. Daarna bevestig je deze ketting al hakend aan de bovenkant van het eerste vlaggetje (aan de goede kant beginnend) met een rij vasten. Je kunt insteken in de ruimtes tussen de stokjes. Neem voor de rand ook 2 vasten mee. Totaal per vlaggetje: 29 (omdat je tussen de stokjes in steekt) plus 2 plus 2 = 33 steken per vlaggetje.
Pak daarna het volgende vlaggetje en haak direct door, eveneens 33 steken. Zo maak je alle vlaggetjes op de goede volgorde aan elkaar vast. Je eindigt weer met een ketting van 50 lossen.
Keer het werk om en haak een rij vaste hierop, helemaal tot het eind van de beginketting. Daarna keer je het haakwerk weer om en doe je nog een laatste rij vasten, helemaal tot het eind. In totaal ga je 3 rijen vasten haken op je slinger.

Een vlaggenlijn haken is niet moeilijk, maar aan het einde moet je wel een bandje erop naaien, anders lubbert je vlaggenlijn enorm uit.

De afwerking

Aan het eind van deze slinger haken moet je helaas toch nog een naaiwerkje verrichten. Ik ontdekte, dat de boel nogal ging uitrekken, en al helemaal als je de vlaggenlijn hebt hangen. Dan begin je bovenaan bij je plafond en na een week hangt je gehaakte slinger op je vloer! Dat wil je niet.

Om dat te voorkomen naai je met de naaimachine een band onder de bovenkant van de vlaggenlijn. Zorg dat de vlaggetjes mooi in vorm blijven, dus speld het band eerst onder het haakwerk. Gebruik daar een centimeter bij, want je gaat al gauw de fout in. Het ene vlaggetje is tijdens het haken net wat breder geworden dan het andere. Door het spelden kun je de juiste vaste breedte aanhouden. Het band hoeft niet door te lopen naar de beide uiteinden. Het is mooier, dat je daar geen band ziet.

Tot slot plak je de vilten letters in de juiste volgorde op de vlaggetjes. Ik gebruikte textiellijm van Gütermann. De juiste hoogte bepaal je zelf. In dit voorbeeld van grootte gebruikte ik steeds de breedte van mijn telefoon als hoogte.

Dit was het patroon om vlaggetjes te haken met een naam of een tekst erop. Menig verjaardagsfeestje zal ermee worden opgevrolijkt, want je hebt hier jarenlang plezier van. HAPPY BIRTHDAY , alvast!

Als je een slinger babykamer zoekt? Ik maakte en haakte er ook eentje met vrolijke beertjes, een berenslinger! (Het zijn eigenlijk onderzetters, dus dat kun je er ook mee doen, maar die gebruik ikzelf nooit).


Lees ook:

In dit artikel worden affiliatelinks gebruikt. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.

By Jeannet