Heb je er ook last van? Dat je wel weer eens lekker uit eten wilt gaan, maar ja, hoe doe je dat nu, tijdens Corona? Boek een hotel met een lekker restaurant! (Helemaal leuk als je hotel in een bijzonder gebouw zit!) Want de restaurants van hotels mogen gewoon hun gasten ontvangen en zo kun je dus toch lekker eten. Lekker eten en leuk overnachten, wat wil je nog meer?

Ho ho ho, helaas. Dat was zo, maar nu tijdens de algehele lockdown tot 19 januari mag dat niet meer. Maar lees hieronder, wat vernuftige hoteliers toch bedenken in deze tijd.

Bijzondere gebouwen voor een hotel met lekker restaurant

Normaal gaan wij best vaak uit eten. Hier in Haarlem heb je genoeg leuke en lekkere restaurants met voldoende variatie. Als we dan eens buiten Haarlem gaan eten, dan moet het meer bijzonder zijn. Dan moet het anders zijn anders. Helemaal als ik er ook nog ga slapen. Ik zocht deze keer dus naar een leuke locatie of een bijzonder gebouw met een geschiedenis voor een hotel met een lekker restaurant. En ik ontdekte zo Bitter en Zoet in Veenhuizen.

Over een weekje gaan we er naartoe. Maar opeens hadden we hier in huis lichte paniek. Gaat ons uitje nog wel door, nu we een algehele lockdown hebben? Het restaurant mag namelijk niet meer open zijn voor de gasten van het hotel. Ik was al aan het annuleren op de site, maar bedacht opeens, ik ga ze even bellen. En ze hebben gewoon een oplossing gevonden! Superknap. We hadden een hotelkamer geboekt, maar die wordt nu geupgrade naar een appartement. Daar staat namelijk een eettafel in en het appartement bevat een kitchenette, waar we dingen kunnen warm maken. Ons ontbijt wordt klaargezet en ons diner staat al in het keukentje, als we terugkomen van ons fietstochtje. We moeten het nog wel zelf opwarmen. Mijn idee is om wat kaarsjes mee te nemen voor de broodnodige sfeer. Ik zal jullie vertellen hoe het uiteindelijk geweest is.

Normaal gesproken gaan we rond Kerst en Oud en Nieuw naar het buitenland. Spanje, Marokko of Nieuw Zeeland, dat zijn de landen waar we de laatste jaren zijn geweest. We hebben niets te klagen wat dat betreft, we reizen genoeg, maar nu zit het buitenland er even niet in. Het verste gat wat ik kon vinden, daar gaan we naartoe. Hebben jullie het boekje gelezen over het Pauperparadijs, geschreven door Suzanna Jansen? Ik wist het niet, ik kende die geschiedenis niet. Maar nu ik het eenmaal gelezen heb, lijkt het me toch interessant om er naartoe te gaan. Het hotel en het restaurant zitten in het voormalige “opvoedhuis” van Veenhuizen. En dat is dus precies wat ik zoek, een iets anders dan andere locatie, een gebouw met geschiedenis. Je kunt er ook nog over lezen in Wandeling in de voetsporen van het Pauperparadijs.

Geen gewone Van der Valk of Postillon dus

Om die anders dan andere locaties te vinden moet je dus niet zoeken naar een gewone Van der Valk, een Postillon of een Golden Tulip Hotel. Het zijn stuk voor stuk prima hotels, daar niet van, maar het is niet wat ik zoek. Ik zoek bijzondere locaties, bijzondere gebouwen. Het leuke daarvan is dat de gebouwen geschiedenis hebben, maar ook onder architectuur zijn verbouwd. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe ze oud met nieuw hebben verweven. Hieronder mijn vijf aanraders voor een hotel met lekker restaurant in een bijzonder gebouw of op een bijzondere locatie.

Lekker eten en overnachten in The Manor Amsterdam
The Manor Amsterdam

Ziekenhuis Amsterdam

Het oude Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat in Amsterdam is sinds 2011 omgebouwd. The Manor Amsterdam heet het nu en het is een hotel met een lekker restaurant. We hebben er al eerder gegeten, het was fantastisch (maar het is alweer een tijdje geleden, dus geen garanties, sorry!). Het ziet er te gek uit en voor oud Amsterdammers, zoals ondergetekende, is het leuk om te zien hoe zo’n gebouw weer een nieuwe functie heeft gekregen. Als 20-jarige had ik mijn elleboog gebroken en toen moest je daar nog lang voor in het ziekenhuis blijven! Het leuke was, dat mijn vriendin daar laborante was, dus ik heb heel wat uurtjes door het ziekenhuis gelopen en ben ik bij haar op bezoek geweest op het lab. Bovendien is Johan Cruyff hier geboren! Lijkt me een hele goede reden om hier lekker te gaan eten en te overnachten.

Hotel met lekker restaurant in oud klooster
Hotel Nassau, Breda

Een oud klooster in Breda

Nummertje twee op mijn lijstje staat Hotel Nassau, een hotel met lekker restaurant, dat gevestigd is in een oud klooster, althans het restaurant is daar gevestigd. Het hotel zelf beslaat vijf monumentale panden en dat zal ook zeker niet verkeerd zijn. Volgens de site is het hotel “weldadig ingericht met prachtige sprekende kleuren. De oude kenmerken van de panden zijn goed bewaard gebleven, zoals de prachtige gewelven van de kapel. Het voormalige katholieke klooster is omgetoverd tot Restaurant Liefdesgesticht”. Ronkende woorden, maar als je de foto’s ziet, dan denk ik, dat er niets te veel wordt beweerd. Super veel zin in om hier eens lekker te gaan eten en te overnachten!

Lekker eten en overnachten in het Huis van Bewaring Roermond
Arresthuis, Roermond

Gevangenis in Roermond

Er zijn meerdere gevangenissen die zijn omgebouwd tot hotel. Zo zijn wij ooit in Leeuwarden geweest in het Huis van Bewaring in de Blokhuispoort. Dat zag er heel leuk uit. Mocht je binnenkort naar Leeuwarden gaan, ga er naartoe. Helaas heeft dit hotel geen restaurant, dus mag het niet op mijn lijstje ;). Maar het Arresthuis in Roermond is een hotel dat wel een lekker restaurant heeft binnen. De gevangenis beschikte over 105 cellen welke zijn getransformeerd tot comfortabele hotelkamers. Deze kamers hebben een leuke naam, het Cachot. Maar er zijn ook vier suites gemaakt op de plek waar vroeger de directeursvertrekken gesitueerd waren. De namen van suites verwijzen naar de memorabele tijd van de gevangenis; De Directeur, De Cipier, De Advocaat en De Rechter. Lijkt me heel leuk!

Watertoren Zwolle: hotel in bijzonder gebouw
De Koperen Hoogte, Zwolle

Watertoren in Zwolle

In een voormalige watertoren in Zwolle zit nu een hotel met lekker restaurant op de bovenste verdieping. De Koperen Hoogte ligt op een makkelijke locatie naast de snelweg. Er zijn kamers met eventueel een tweepersoons jacuzzi en een stoomcabine. Dat alleen al lijkt me heerlijk. De watertoren zelf stamt uit 1932. Het unieke draaiende restaurant Panorama, op 55 meter hoogte, draait in twee uur om zijn as en biedt daarmee een steeds wisselend uitzicht. En er is een 3 meter hoog aquarium te bewonderen. Cool!
Er zijn in Nederland natuurlijk nog meer hotelkamers met jacuzzi te vinden.

Hotel met lekker restaurant in de Maas
Delta Hotel, Vlaardingen

Hotel met lekker restaurant in de Maas

Dit lijkt me ook leuk, het Delta Hotel in Vlaardingen bij Rotterdam. Ze hebben twee gebouwen: één gebouw is gewoon een hoog hotel, niets aan, maar het andere gebouw staat in de Maas, uitgebouwd vanaf de kade. Met uitzicht op de haven van Rotterdam! Ik kan me zo voorstellen dat je daar dan op je kamer bent en die enorme containerschepen komen voorbij. Lijkt me machtig imposant om te zien. En dit hotel heeft dus ook een lekker restaurant! Je kunt dat tegelijk boeken, dus dan weet je zeker dat je plek hebt.

Voorlopig houd ik het even bij deze vijf (of eigenlijk zes, als je Bitter en Zoet meetelt) plekken om lekker te eten en te overnachten. Een leuk hotel met lekker restaurant is niet zo moeilijk te vinden, maar op een bijzondere locatie, in een bijzonder gebouw, daar moet je even moeite voor doen. Dit lijstje ga ik afwerken binnenkort. En het hoeft natuurlijk geen Coronatijd te zijn om deze hotels te bezoeken. Het is alleen nu een gelukkige bijkomstigheid dat ze allemaal een hotel zijn en een lekker restaurant hebben.

Ik heb in ieder geval super veel zin om binnenkort naar Veenhuizen te gaan, lekker te eten, boekje lezen, fietsen, wandelen, dat soort dingen. Ook al kunnen we niet verder, niet naar Spanje, dit is gewoon ook heel leuk.


In dit artikeltje worden affiliates gebruikt. Wat dat zijn, kun je lezen bij Samenwerking.