za. okt 1st, 2022

Twisk, niet te verwarren met het Twiske, het natuurgebied boven Amsterdam, is een dorpje in Noord Holland, dat tegen Medemblik aan ligt. Het heeft een kleine 1100 inwoners en is een typisch voorbeeld van een lintdorp, zoals er zo veel zijn in de provincie Noord Holland. Den Ilp en Landsmeer zijn ook lintdorpen. Er is een lange dorpsweg met aan één kant een flinke sloot. Over die sloot zijn bruggetjes naar de verschillende huizen en boerderijen. Het ziet er heel romantisch en landelijk uit.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Twisk Noord Holland

Twisk, mooiste dorp van Noord Holland

Twisk staat er bekend om dat het één van de weinige dorpen in Noord Holland is, waar nog veel originele stolpboerderijen behouden gebleven zijn. En dat maakt dat dit dorp behoorlijk uniek is. Het is dan ook in 2019 uitgeroepen tot mooiste dorp van Noord Holland. En als je hier wandelt, dan snap je dat. Men is hier trots op die titel, dat voel je. Mensen knikken je vriendelijk toe als je over de Dorpsweg loopt en als je ze dan toeroept, dat ze een heel mooi dorp hebben, dan vertellen ze je vol trots dat de Dorpsweg wel bijna 5 km lang is en dat er wel 48 rijksmonumenten langs de weg staan.

Verder valt er in de buurt van Twisk van alles te zien. Vlakbij is de Twisker Waterberging, een natuurgebied waar enorm veel vogels leven. Het is alleen wat jammer, dat de Provinciale Weg er langs loopt. Het is niet zo feeëriek als de foto’s je willen laten geloven. Maar als de wind de goede kant op blaast, dus van het watergebied af, dan heb je er minder last van. Een prima plek om lekker te gaan vogelen. Er zitten wulpen, baardmannetjes, zwarte ruiters, kemphanen, bonte strandlopers, watersnippen, kleine plevieren en grutto’s. En dit is slechts een greep uit de soorten die hier zijn gezien.

Dromedaris, de oude stadspoort van Enkhuizen

Enkhuizen

Vlakbij Twisk in Noord Holland ligt het lieflijke historisch stadje Enkhuizen. Veel watersport hier, een leuk gezellig centrum met grachtjes en kleine straatjes en natuurlijk de Dromedaris, de oude stadspoort. Ontdek rare straatnamen zoals “Drie Groene Eikels” of “Hoerejacht”. Rondom dat thema hebben ze zelfs een rondwandeling samengesteld. In Enkhuizen vind je het Zuiderzeemuseum, dat bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum. In het buitenmuseum kunnen je (klein-)kinderen oude boerenkleding aantrekken en is er oud Hollands snoepgoed te koop. Ook bevindt zich in Enkhuizen het Sprookjeswonderland, een soort efteling, maar dan met rustiger attracties. Daarom heel geschikt om met je jongere (klein-)kinderen naartoe te gaan.

Ook leuk om te doen is een vaartochtje te maken naar Stavoren, aan de overkant van het IJsselmeer. De boot is alleen toegankelijk voor voetgangers, fietsen mogen meegenomen worden. Kijk voor meer informatie op veerboot Enkhuizen-Stavoren.

Medemblik

Twisk ligt ook vlak bij Medemblik, het oudste stadje van West Friesland in Noord Holland, dus een bezoekje aan dit historische stadje is natuurlijk een must. In de Nieuwstraat, de grootste straat van Medemblik, zitten gezellige kleine winkeltjes en restaurantjes. Hier is ook het Bakkerij Museum gevestigd. Aan het begin van de straat eindigt de Museumstoomtrein (verderop in dit artikeltje meer daarover) en daar bevindt zich tevens het Stoommachinemuseum. Ook hebben ze in Medemblik een heus kasteel, Kasteel Radboud, dat dateert uit het jaar 1288. Het huidige kasteel heeft nog originele vloeren en funderingsbalken en veel muren zijn zo oud als het kasteel zelf. De contouren van de oorspronkelijke bouw zijn nog te zien op het plein voor het kasteel. Er zijn wisselende tentoonstellingen en een koffiecafé in de kelder.

Scheepjongens van Bontekoe in Hoorn, vlakbij Twisk

Hoorn

En ten slotte is er Hoorn, de stad van de Gouden Eeuw, van de walvisvaart, van de VOC. En van de Scheepjongens van Bontekoe, het 90-jaar oude boek van Johan Fabricius. Je kunt ze vinden op de kademuur naast de Hoofdtoren aan de haven. Hoorn was zeer welvarend en dat is nog steeds te zien aan de mooie monumentale gebouwen en de grootste architectuur. Aan het Roode Steen 1 staat het Westfries Museum, gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. Hier vind je alles wat met de Gouden Eeuw te maken heeft, inclusief het volledige, niet zonder kritiek gespeende, verhaal van Jan Pieterszoon Coen. Het is wederom een prachtig historisch stadje, en misschien wel de mooiste van alle drie.

Museumstoomtram

In de kop van West Friesland in Noord Holland, tussen Hoorn en Medemblik, rijdt de Museumstoomtram. Twisk ligt ook aan deze lijn, evenals Opperdoes, Wognum, Abbekerk en Enkhuizen. Als je in Twisk de museumstoomtram wilt pakken, dan moet je dat van te voren melden. Voor meer info, kijk op de website van de Museumstoomtram.

Het verhaal van Gijs de Gans uit Twisk

Wat perfect het dorpsleven van Twisk in Noord Holland illustreert is het verhaal van Gijs de Gans.

In het voorjaar van 1993 kwam Gijs de Gans ter wereld ter hoogte van de Melchiorhoeve. Gijs leidde, nadat al zijn familieleden ofwel dood waren ofwel vertrokken, een druk leven in de Dorpsloot. Vanaf zijn woonplek in de voortuin van de Melchiorhoeve liet hij zich met zijn enigszins dwingende gegak luid en duidelijk horen. Voor veel inwoners van Twisk werd hij een dagelijks herkenningspunt. Sommigen voerden korte gesprekken met hem en als antwoord gakte Gijs begrijpend terug.

Door de jaren heen scharrelde Gijs zijn kost bij elkaar en werd daarbij regelmatig geholpen door inwoners van Twisk, die begaan waren met hun gevleugelde dorpsgenoot. Tijdens de winter van 2009 kreeg Gijs het moeilijk, zonder hulp zou hij de winter niet doorkomen. Hij werd door dorpsbewoners naar vogelopvang De Bonte Piet gebracht. Door de goede verzorging ging het gelukkig weer goed met hem en kon hij gezond en wel terug naar zijn vertrouwde plek.

In de winter van 2010 had Gijs het weer moeilijk vanwege de vele sneeuwval. Er gebeurde een klein wonder. Dorpsgenoot Jopie kwam in het leven van Gijs. Zij trok zich het lot aan van Gijs en ontfermde zich over hem. In de 8 jaren die zouden volgen kwam Jopie dagelijks bij Gijs. Een bijzondere band groeide. Gijs en Jopie hadden hun eigen rituelen. Hij keek naar haar uit. Een vogel en een mens die elkaar in hun waarde accepteren: zo bijzonder en eenvoudig sommige dingen kunnen zijn. Na een mooi en lang leven is Gijs in de nacht van 5 op 6 juni 2018 heel vredig op zijn eigen plek ingeslapen. Een golf van verdriet ging door het dorp. Het werd stil, zijn gegak werd niet meer gehoord, een herkenningspunt was verdwenen.

Nu staat er een standbeeld van Gijs de Gans op het voorerf van de Melchiorhoeve, als eerbetoon aan de bijzondere band tussen mens en dier en tevens een voorbeeld van samenwerking en eensgezindheid in het mooie Noord Hollandse Twisk.

Melchior Hoeve in Twisk Noord Holland

Melchior Hoeve | Twisk Noord Holland

In diezelfde Melchior Hoeve kan worden overnacht. Althans, naast de originele hoeve zijn in dezelfde bouwstijl een aantal appartementen gebouwd op de plek waar eerst de oude stal stond. Je vindt er gezellige compacte appartementen met van alles erop en eraan. De vaatwasmachine en oven ontbreken niet (er is zelfs materiaal om een taart te bakken) en er is, naast de douche, een heerlijk bad. Slapen doe je op de eerste verdieping, waar op de vide een heerlijk zacht comfortabel bed staat. Er zijn twee appartementen voor twee personen en één voor vier personen. Honden mogen mee!

Ik heb nog nooit zo’n volledig ingericht appartement gezien, zo goed voorzien van alle gemakken. Zelfs aan de “Tupperware-bakjes” is gedacht! Maar wat Melchior Hoeve echt speciaal maakt zijn de kakelverse eitjes in de ochtend. Je mag ze zelf onder de vleugels van moeder kip wegpakken!

Het Noord Hollandse Twisk

Het Noord Hollandse Twisk is dus een uitstekende uitvalsbasis voor allerlei activiteiten in de omgeving. En Melchior Hoeve kan ik, dat moge duidelijk zijn, 100% aanraden: “voortreffelijk, een 5/5” volgens de site. Dat klopt als een bus. Boek dus maar snel!


Nog meer leuke uitstapjes voor een kleine vakantie zijn:
1) Hotel met lekker restaurant in een bijzonder gebouw
2) Glamping op de Veluwe in Emst
3) Top 10 populaire vakantie accommodaties in Nederland

By Jeannet

2 thoughts on “Twisk Noord Holland, perfect voor een kleine vakantie”
  1. Prachtige omgeving. Ook om te fietsen. Als je de West-friese omringdijkroute fietst kom je door/langs al die prachtige dorpen die je in deze post noemt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.