Je wist het waarschijnlijk niet, maar ik ben op mijn oude dag nog een barista geworden. Althans, ik zet in een koffie- en lunchtent koffie voor anderen. Ik weet hoe ik een cappuccino moet maken en een latte, een cortado en een chai latte. Die laatste heeft trouwens niets met koffie te maken. Een dirty chai latte daarentegen weer wel. Dat weet ik dus. Grappig, he? Maar neem dat barista maar met een korrel, want een beetje latte-art, dat lukt me niet. Maar mijn koffie’s zijn wel lekker, al zeg ik het zelf. En dat is het voornaamste. Hieronder wat tips om thuis zelf een perfecte cappuccino te maken, die net zo lekker is als bij mij in het café.
Zelf een perfecte cappuccino maken
Allereerst moet je natuurlijk de goede koffiebonen hebben. Bij ons in het café hebben we twee soorten bonen: Robusta en Arabico. Van de eerste maken we de gewone koffie’s, van de laatste maken we de Italiaanse varianten, zoals cappuccino. Kies dus als het effe kan voor Arabico-koffiebonen.
Eerst worden de koffiebonen gemalen. Kies voor standje ertussenin als dat kan. Het moet geen poeder worden. Daarna doe je een flinke schep *) van de gemalen koffie bij voorkeur in een moka. Je weet wel, zo’n Italiaanse percolator, waar je zelf thuis echt lekkere espresso mee kan zetten. Ze noemen het ook wel een espresso koffiepot. Want een lekkere espresso is de basis van een goede cappuccino.
*) TIP: als je een maatschepje gebruikt, dan weet je dat je elke keer dezelfde sterkte zet, dat is handig.
Het cappuccino schuim
Als je thuis zelf cappuccino maakt, dan is het melkschuim bovenop natuurlijk ook erg belangrijk. Bij ons in het café hebben we een machine die de juiste dikte schuim voor ons maakt. Thuis kun je het als volgt doen.
Zelf gebruik ik al jaren een melkopschuimer voor als ik thuis een cappuccino maak. Die bestaan in simpele versies, maar ook in wat duurdere varianten. Ooit kreeg ik van Sinterklaas een automatische melkopschuimer *) en dat is ondertussen alweer 4 vieringen geleden. Ik gebruik hem, denk ik, 3x per week. Als je hem goed behandelt, dan gaat hij dus heel lang mee.
*) TIP: belangrijk is om je apparaat met een nat zacht doekje meteen na gebruik schoon te maken.
Het samenvoegen van de espresso en het schuim
En dan komt de barista in je om de hoek kijken. Giet de espresso in een vooraf verwarmde kop. Giet daarna een beetje van de warme melk, die onderin de melkopschuimer zit, door je espresso. Gebruik daarna een houten spatel om het schuim bovenop je espresso te scheppen. Met dit soort schuim is latte-art helemaal moeilijk. De verhouding is ongeveer 1/4e espresso, 1/4e melk en 2/4e schuim. Maar natuurlijk, omdat je thuis zelf je cappuccino maakt, kun je je eigen verhouding bepalen.
TIP: als je het andersom doet, dus eerst al het melkschuim en de warme melk in een voorverwarmde kop en daarna de espresso *) erin giet, dan krijg je een latte macchiato. Ook lekker en zeker iets om een keer te proberen.
*) TIP: voordat je de espresso giet, doe er een heel klein scheutje heet water bij. Dan krijg je mooie laagjes in je latte.
Moet er cacao op je cappuccino?
Tja, moet er cacao op je cappuccino? Dat is een vraag waar menig hoofd zich over heeft gebogen. Ik zeg dat het een toevoeging is, die je zelf lekker moet vinden. Van mij hoeft het niet en ik vind het zelfs een teken van “niet goed gezette cappuccino”. Het verbloemt dat de cappuccino niet goed gemaakt is.
TIP: Je kunt natuurlijk wel leuk figuurtjes maken met cacaopoeder, door je poeder door een vormpje te strooien. Het ziet er wel leuk uit daarmee.
Thuis genieten
Zelf cappuccino kunnen maken is bijna een voorwaarde om het thuis naar je zin te hebben. Ik weet wel, dat als ik thuis ben en het is rond elven, dat dan mijn moment is aangebroken om even koffie te drinken en rust te nemen. Zeg nou zelf, zonder koffie is het leven toch echt een stuk minder leuk. En nu weet je hoe je die perfecte cappuccino zelf moet maken. Geniet ervan!
Lees ook over het lunchcafé waar ik werk: