ma. jun 27th, 2022

Voor het Museum van de Geest, waar ik werk, maakte ik op de tafeltjes in het café boeketjes origami bloemen. De hele week heb ik bloemen van papier zitten vouwen (origami), want het is een heerlijk ontspannend werkje, helemaal als je er een podcast bij kunt luisteren. Zoals bijvoorbeeld: Marc-Marie en Aaf vinden iets, de leukste podcast van nu, vind ik. Of luister naar de podcast van het Museum in samenwerking met de redactie van Flow, ook heel interessant.

Een bloem vouwen van papier kan van echt origamipapier, dat is wel het fijnste materiaal om mee te werken. Als je wat moeilijker vouwwerk hebt, dan is origamipapier wel het beste. Bijvoorbeeld bloemen waar veel plooien en vouwen in zitten. Voor deze simpele en makkelijke bloemen is het ook een lekkere papiersoort, maar met hetzelfde gemak kun je ook papier gebruiken van sommige oude tijdschriften, die mooi stevig papier gebruiken. Bijv. van oude Flows.

Je tafel versieren met papieren bloemen

Omdat ik de boeketjes in het café heb neergezet had ik thuis geen papieren bloemen. Dus ik ben nog even doorgegaan natuurlijk, want vooral die tulpen zijn heel leuk in het voorjaar. Daar heb ik trouwens wel effen kleuren voor gebruikt, om het wat “echter” te maken. Soms koop ik ook tafelversiering, bijv. bij Jurianne Matter, ik bewonder haar al jaren. Je leest over haar en haar passie in Tafelversiering van papier.

Bloemen vouwen

Aangezien het Museum van de Geest een samenwerking heeft met Flow MagazineFlow MagazineFlow Magazine liggen er altijd veel Flows in het magazijn. Nu blijken deze tijdschriften heel goed papier te hebben om er bloemen van te vouwen. Dus heb je een creatieve geest en heb je een oude Flow onder je bereik, maak dan deze mooie gevouwen bloemen van dit vrolijke papier. Je hebt ook nog papieren rietjes nodig, die zijn, als het goed is, lekker stevig. En een lineaaltje of driehoeklineaal, waar je 15 en/of 21 cm mee kan afmeten. En plakband en een schaar. Als plakband gebruik ik het vrijwel onzichtbare Scotch Magic Tape.

Franse lelie vouwen met behulp van Flow Magazines
Franse lelie vouwen

Franse lelie vouwen

Ik begon met de Franse lelie en dat bleek helemaal niet moeilijk te zijn. Kies kleuren die mooi bij elkaar passen en samen een bonte mix zijn. Als je één Flow tot je beschikking hebt, dan lukt dat goed, want de kleuren zijn redelijk homogeen binnen één uitgave.

Scheur de bladzijdes er zorgvuldig uit, met niet te veel beschadigingen aan de scheurkant. Voor een Franse lelie bloem vouwen heb je een vierkant vel nodig van 21 bij 21 cm en dat kan net!

Hier vind je de link voor de lelie naar het You Tube filmpje.

Bloemen vouwen zoals deze tulp is een heerlijk werkje
Tulp vouwen

Tulp vouwen

Vanwege het voorjaar vouwde ik ook tulpen bloemen. Hier maakte ik van de bladzijdes van Flow vierkanten van 15 bij 15 cm. Voor het blad heb je een stuk papier nodig van 15 bij 7,5 cm.
Deze gevouwen bloemen zijn iets steviger, en zijn daardoor iets minder fragiel. Varieer in effen bladzijdes uit de Flow en bontgedrukte bladzijdes. De tulp heeft ook nog een blad aan zijn stengel en het is leuk als je daar ook wat in varieert. Het hoeft niet allemaal groen te zijn. Sterker nog: een effen bloem met een drukke stengel is heel leuk om te zien.

Hier vind je de link voor de tulp naar het You Tube filmpje.

Bloemen vouwen: groots effect

Je moet even je mindfulness geest opzetten om veel bloemen te vouwen. Maar wat ik al eerder zei, als je er eenmaal mee bezig bent, kun je gewoon lekker doorgaan. Totdat je een heel origami bloemen boeket hebt gemaakt. Kom anders even langs om te zien hoe de gevouwen bloemen in het museumcafé Thuys in Haarlem staan! Dan kan ik je ook eventueel helpen, als je er niet uitkomt.

Het museumcafé Thuys is een heel gezellige en fijne ruimte, waar de koffie goed is en de broodjes heerlijk. In de zomer is er een buitenterras waar je in de zon naast de bolwerken van Haarlem zit. Ik noem het altijd een “hidden gem”, een verborgen juweel, want het terras ligt op een prachtige plek, vlak bij het station en is ook toegankelijk zonder dat je naar het museum gaat.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.