za. okt 1st, 2022

Dit is een gratis haakpatroon van een gehaakte babybal met 2 kleuren. Er zijn meerdere manieren om 2 kleuren te gebruiken. Je kunt brede banen maken en dan telkens aan- en afhechten. Je kunt de ene helft in één kleur doen en de andere helft in de andere kleur. Je kunt smallere banen maken, dus 1 toer per kleur, maar dan blijf je aan- en afhechten. Ten eerste is dat meer werk, want je moet steeds die draden afknippen en netjes afwerken. Ten tweede zie je het zo duidelijk, dat je van kleur veranderd bent.

Er is nog een derde manier: je laat de kleuren “om elkaar heen draaien”. Je hebt geen aan-en afhechtgedoe en het is een veel mooier resultaat. Zo doe je dat:

Gehaakte babybal met 2 kleuren, gratis haakpatroon

  • Benodigheden:
  • haaknaald maat 3,
  • 25 gram haakkatoen kleur A,
  • 25 gram haakkatoen kleur B, bijvoorbeeld Ricorumi katoengaren (ze hebben er 60 kleuren van!)
  • 40 gram opvulsel
  • belletje voor in de babybal
  • borduurnaald

Te gebruiken haaksteken: lossen en vasten. Let erop: bij de vasten insteken onder de achterste draad, dus niet onder allebei de draden. Ik weet het niet helemaal zeker, maar het lijkt erop, dat als je dit wel doet, dus “gewoon” insteekt, de vorm van de bal er niet goed uit komt. Geen idee hoe dit kan.

toer 1: haak een ketting van 4 losse, maak er een ring van met een halve vaste. Haak dan 3 vasten van kleur A in de ring, maak je lus groter, haal je haaknaald eruit en pak je nieuwe kleur B. Haak daarmee ook 3 vasten in de ring. 6 v.

toer 2: haak door met kleur B en haak 2 vasten in de eerste 3 vasten (6 v kleur B), haal je haaknaald eruit en haak met kleur A 2 vasten in de volgende 3 vasten (6 v kleur A), totaal dus 12 v

toer 3: haak door met kleur A en meerder in de volgende 6 steken 2 vasten in elke 2e vaste (9 v kleur A), haal je haaknaald uit de lus en pak daar kleur B weer op en haak verder 2 vasten in elke 2e vaste (9 v kleur B), totaal dus 18 v.

toer 4: haak door met kleur B en haak 2 vasten in elke 2e vaste tot je 13 v hebt in kleur B, haal je haaknaald uit de lus en pak daar kleur A weer op. Haak verder volgens haakpatroon 2 vasten in elke 2e vaste (14 v kleur A), totaal 27 v.

toer 5: haak door met kleur A, in elke vaste 1 vaste, totdat je kleur B tegenkomt. Haaknaald eruit en met kleur B verder haken totdat je toer klaar is, totaal 27 v. Je moet nu toch wel al een aanzienlijke bolvorm in je haakwerk herkennen. Is dat niet zo, dan heb je waarschijnlijk ergens iets fouts gedaan. Mijn advies: uithalen en overnieuw beginnen!

Opgeschreven ziet het er misschien ingewikkeld uit. Dat is het eigenlijk niet. Kijk naar dit filmpje over het begin van de gehaakte babybal met 2 kleuren in spiraalvorm. Dan snap je het meteen.

Gehaakte babybal met 2 kleuren

Vervolg gehaakte babybal met 2 kleuren

Omdat ik denk, dat je nu wel in de gaten hebt, hoe het werkt met die afwisseling van kleur A en B, schrijf ik hieronder alleen de meerderingen per toer op, als je gewoon alleen maar vasten hoeft te haken en als je moet gaan minderen. Af en toe heb ik er een filmpje bij gemaakt, kijk daar dan even naar, het maakt het allemaal zoveel duidelijker.

Toer 6,7 en 8: 2 vasten in elke 4e vaste (na toer 8 heb je dan 51 vasten in totaal)

Kijk voor een tip tussendoor even naar deel 2 van de gehaakte babybal met 2 kleuren

Toer 9, 10, 11 en 12: 1 vaste in elke vaste (51 v)

Tussendoor filmpje: deel 3 van de gehaakte babybal met 2 kleuren

Toer 13: 2 vasten in elke 4e vaste (63 v)

Toer 14, 15, 16, 17, 18 en 19: 1 vaste in elke vaste (63 v)

Kijk nu even naar deel 4, van de gehaakte babybal met 2 kleuren, voor het voorbeeld van minderen

Toer 20: elke 4e en 5e steek samen haken, zo minder je verder. (51 v)

Toer 21, 22, 23 en 24: 1 vaste in elke vaste (51v)

Toer 25, 26 en 27: elke 4e en 5e steek samen haken (na toer 27 heb je dan 27 vasten in totaal)

Toer 28: 1 vaste in elke vaste (27 v)

Kijk nu naar deel 5, het allerlaatste deel van deze gehaakte babybal met 2 kleuren. Vanaf hier ga je je bal vullen, het filmpje laat je duidelijk zien waar je op moet letten.

Gehaakte babybal met 2 kleuren

Het laatste deel

Toer 29 en 30: elke 2e en 3e vaste samen haken(na toer 30 heb je dan 12 vasten in totaal)

Toer 31: elke 1e en 2e vaste samen haken, dan kom je uit op 6 steken. Afhechten.

Andere gehaakte babyballen

Je kunt op dezelfde manier een bal maken met 3 kleuren. Of met 6 kleuren. Als je eenmaal begrijpt hoe het werkt, en je het een paar keer gedaan hebt, dan lukt dat ook. Hieronder vind je de gratis haakpatronen:

Mocht je nou helemaal er niet uitkomen, je kunt me altijd mailen. En je kunt deze gehaakte babybal met 2 kleuren of andere varianten ook kopen in de webshop van mrsdejong.


In dit artikeltje staan affiliatelinks. Wat dat zijn kun je lezen onder samenwerking.

By Jeannet