za. okt 1st, 2022

Als je een gehaakte kerstbal wilt maken, dan kun je voor dit eenvoudige gratis patroon gaan. Ik heb het zo simpel mogelijk gehouden, omdat het me leuk lijkt, dat iedereen deze kerstbal kan haken. Je bent een klein uurtje ermee zoet. Maak er een stuk of 20 voor een kleine kerstboom, als je hem lekker basic wilt houden. Je kunt eventueel ook nog een kerstster haken (ook een gratis haakpatroon) van hetzelfde kleur garen, of ook een stuk of 20 erbij, maar dan ben je natuurlijk wel even bezig. En dan met van die gouden slingers om je kerstboom af te maken! Ik zie hem helemaal voor me.

Gehaakte Kerstbal, gratis patroon

Benodigdheden

Gehaakte kerstbal gratis patroon
Om de kerstbal te haken gebruik je een polystyreen bolletje als basis.

Werkbeschrijving om deze kerstbal te haken


Maak een magische ring (kijk op dit YouTube filmpje hoe je dat doet) en haak daar 12 vasten in. Maak de ring rond met een halve vaste. Haak een ketting van 4 losse (= eerste “stokje”) en haak dan een *) stokje en een losse en herhaal *) dit totdat je rond bent en sluit de cirkel met een halve vaste = 24 steken.

TOER 2
Keer het werk om en ga verder aan de “achterkant”. Haak een ketting van 3 losse (= eerste “stokje”) en haak dan een stokje in de ruimte tussen de stokjes van de vorige toer en vervolgens een losse. Verder haken alsvolgt: * 2 halve stokjes, insteken in de volgende ruimte tussen 2 stokjes, en een losse *. Herhalen totdat je rond bent, cirkel sluiten met een halve vaste = 36 steken.

TOER 3
Keer het werk weer om en ga verder aan de “voorkant”. Haak een ketting van 3 losse (= eerste “stokje”) en haak dan in dezelfde ruimte nog 2 stokjes. Ga dan verder met 3 stokjes in de ruimtes tussen de stokjes van je vorige toer, totdat je helemaal rond bent, sluit met een halve vaste = 36 steken. LET OP: hier dus geen tussenlosse meer!

TOER 4
Keer het werk weer om en ga verder aan de “achterkant”. Verder hetzelfde als toer 3, dus een ketting van 3 losse (= eerste “stokje”) en haak dan in dezelfde ruimte nog 2 stokjes. Ga dan verder met 3 stokjes in de ruimtes tussen de stokjes van je vorige toer, totdat je helemaal rond bent, sluit met een halve vaste = 36 steken.

TOER 5
Hetzelfde als toer 3, hecht af. Dit is de ene helft van een gehaakte kerstbal, hecht je draad af. Maak nog een tweede helft. Laat daar de afhechtdraad aanzitten (klein metertje is genoeg), want daarmee maak je de twee helften aan elkaar.

Voordat je de gehaakte kerstbal in elkaar zet, trek je de twee magische ringen goed aan en hecht je deze draden stevig af.

Eenvoudig en snel deze leuke kerstbal haken met dit gratis patroon
Eenvoudig en snel deze leuke kerstbal haken met dit gratis patroon

Afwerking van de gehaakte kerstbal


Naai de beide helften aan elkaar met een overhandse steek. Als je je gehaakte kerstbal ongeveer voor de helft dicht hebt, stop je het polystyreen bolletje erin. Naai je kerstbal dicht. Knip je draad nog steeds niet af. Je moet er namelijk nog een lusje aan maken.

Dat kun je haken aldus: steek vlakbij je draad de haaknaald door je werk en pak daarmee de draad op. Haak een ketting van 18 lossen. Maak er een lusje van door af te hechten aan het begin.

Maar je kunt ook voor een lusje van dezelfde hoogte je vingerdikte gebruiken. Dus lus om vinger, door naad heen steken, lus om vinger, door naad heen steken en nog 1 keer lus om vinger en dan stevig afhechten.

Klaar is je gehaakte kerstbal. Wil je meer of andere kerstballen haken? Helaas zijn er maar weinig boeken over te vinden. Je kunt wel je lol op op Pinterest, denk dat daar best wel het een en ander te vinden is. Wat ik wel vond online is het boekje om kerstballen te breien. Het is al een oudje, maar hij blijft leuk, die twee mannen, die daar naast elkaar kerstballen zitten te maken. En het zijn echt prachtige kerstballen, die ze gebreid hebben in dat boek.

Om nog meer in de sfeer van kerst te komen: wat dacht je van deze gehaakte trommel? Lekker groot en lekker snel te maken, doordat je hem van dik garen maakt. Je kunt natuurlijk ook een engeltje haken, gratis patroon trouwens, zoals alle haakpatronen op deze website. En als je het nou helemaal niet meer weet, en ook eigenlijk geen zin hebt om kerstballen te haken, koop ze dan gewoon. Deze inspirerende blog gaat over online leuke kerstballen kopen. Maak er een mooie Kerst van dit jaar!


In dit artikeltje zijn affiliates gebruikt. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.

By Jeannet