za. okt 1st, 2022

Als je iets wilt haken voor de Kerst is het leuk om bijvoorbeeld deze gehaakte kerstster te maken. Met dit gratis haakpatroon kun je 20 keer een kerstster haken en die daarna in je kerstboom hangen of in je kersttakken. Of je kunt er 8 of 10 haken om er een kerstslinger van te maken, die je dan langs je raam hangt. Hang er bijvoorbeeld een aantal aan de buitenkant van je deur, ze kunnen wel tegen een stootje. En verder kun je vast nog meer dingen bedenken, waar je deze kerststerretjes kunt ophangen. Ikzelf hang ook altijd dit soort ornamenten in mijn ficus, ziet er toch gezelliger en feestelijker uit. En helemaal met dit soort coronajaren hebben we dat kerstsfeertje echt nodig!

Gehaakte kerstster

Om deze kerstster te haken, maak je 2 dezelfde delen, die je op elkaar naait en vult met wat fibrefill of kussenvulling. Als de kerstster klaar is, meet hij ongeveer 8 cm, van punt tot punt. Het is dan ook meer een kerststerretje. Het duurt ongeveer een half uurtje om er eentje helemaal klaar te hebben. Met een bolletje haakkatoen van 50 gram kun je ongeveer 10 kerststerretjes haken; het lurex garen neemt maar 2 gram per kerstster. En als ze mislukken kun je altijd nog kerststerren voor in je kerstboom online kopen.

Benodigdheden:

Stap voor stap uitleg van hoe je voor de kerst iets kunt haken
Deze gehaakte kerststar is makkelijk te maken

Werkbeschrijving

Maak een magische ring met 5 steken erin. Kijk op dit youtubefilmpje hoe je een magische ring maakt.
Toer 1: elke steek 2 steken = 10 steken
Toer 2: elke 2e steek 2 steken = 15 steken
Toer 3: elke 3e steek 2 steken = 20 steken
Toer 4: halve vaste, en dan voor de punten: *) 6 lossen, terug in 2e steek insteken van de lossenstreng: vaste, half stokje, stokje en dubbelstokje, vastzetten op de basisvorm door met een hv in de 5e steek vast te zetten, herhaal *) 4 maal. Haal je draad door de steek, maar hou er een lange draad aan, ongeveer 30 cm.

Naai dan met deze lange draad de ruimtes dicht tussen de punten en de basisvorm. Doe dit aan de binnenkant van het werk. De ruimtes tussen de stokjes van de punten laat je open, want die hoeven niet dicht genaaid. Hecht de beide draadjes af.
Je hebt nu een bolle “sheriff”-ster, de helft van je gehaakte kerstster.

Maak er nog eentje

Maak er nog eentje, maar nadat je klaar bent met het haken van de andere helft van deze kerstster, dan haal je een nog langere draad door de steek. Een meter is voldoende. Knip af.

Hecht eerst je begindraad af en doe dan je naald aan de lange draad. Naai daarmee, net als bij de eerste ster, de ruimtes dicht tussen de punten en de basisvorm. Naai daarna de twee sterren met de binnenkant naar elkaar toe met een overhandse steek aan de zijkanten aan elkaar. Houd een ruimte open om te vullen. Vul vervolgens de ster met een klein plukje vulsel en naai de ster dicht. Eindig bij de uiterste punt van één van de 5 punten. Haak daar nu nog een koordje van 18 lossen (je steekt eerst in de punt van de ster met je haaknaald en pakt zo een lus. Met die lus haak je verder). Hecht af en naai dit eindje aan de punt, zodat je een lus krijgt.

Klaar is je gehaakte kerstster!

Een kerstster haken is niet moeilijk.

Nog meer haken voor de Kerst?

Dit is een makkelijk te maken gratis patroon van een gehaakte kerstbal. En wat dacht je van deze enorm leuke gehaakte trommel voor de Kerst? Of een engeltje haken, gratis patroon trouwens, zoals alle patronen op deze site. Er is enorm veel te vinden op Pinterest gelukkig, dus je kan je lol op als je voor de Kerst iets wilt haken. Als je vragen hebt, dan kun je me mailen. Succes!

In dit blogje wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Wat dat zijn, kun je lezen bij samenwerking.

By Jeannet