Herken je dat? Dat je een glas te hard neerzet op je tafeltje en dat je dan denkt dat het glas kapot gaat? Ik heb dat best vaak. Het is meestal een gevalletje “verkeerd inschatten”. Daarvoor hebben ze dus onderzetters voor glazen uitgevonden. Nou ben ik zelf niet zo van het nette, zeg maar, dus ik vind het niet erg om kringen op tafels te zien. Een keer per week een nat doekje erover en het is weer schoon. Maar als je dat wel vervelend vind, onderzetters zijn dan ook heel handig daarvoor.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Online is er veel te koop: glazen onderzetters, leren onderzetters, leisteen onderzetters, van marmer, van kurk, van rubber, van hout, van katoen, van karton, you name it, vrijwel elk materiaal wordt ervoor gebruikt. Om een beetje de bomen van het bos te onderscheiden staat hieronder een lijstje met onderzetters, die een beetje “anders dan anders” zijn. Keuzestress is voor losers.

Katoenen gehaakte onderzetters voor glazen van mrsdejong
Onderzetters van katoen van mrsdejong

Katoenen onderzetters

mrsdejong is een heel klein webshopje met leuke, een beetje ouderwetse, haakwerkjes. Ze gebruikte deze mooie kleuren als een set van vier onderzetters voor glazen. En omdat ze lekker zacht zijn, dempen ze het geluid goed. Bovendien kun je ze makkelijk wassen! € 9,95 voor 4 stuks, te koop bij mrsdejong zelf.

Kleine pallets als coasters
Kleine pallets als onderzetters bij Blokker

Onderzetters van hout

Deze houten onderzetters voor glazen zijn grappig en toch functioneel. En in het kader van “creatief met pallets” is dit wel heel erg kloppend. Alhoewel, je maakt ze natuurlijk niet zelf van pallets. Maar het past dan wel weer leuk bij je palletbank en je palletbed en je pallettafel, die je wel zelf hebt gemaakt! € 22,- voor 10 stuks bij Blokker.

Onderzetters voor glazen van strijkkralen
Onderzetters van strijkkralen te koop via Etsy

Zeshoekige onderzetters van strijkkralen

Hier word je toch ook vrolijk van! Iemand die deze onderzetters gewoon thuis zit te maken met plastic strijkkralen. De ontwerpen zijn mooi van eenvoud en in verschillende kleuren. Natuurlijk kun je deze onderzetters voor glazen ook zelf maken, maar je maakt iemands dag, als je dit bij haar bestelt. € 12,95 voor 6 stuks, op bestelling. Te koop via Etsy.

Vinyl coasters te koop
Vinyl onderzetters te koop via Bol

Vinyl onderzetters voor glazen

Het is natuurlijk niet echt vinyl, maar ze lijken wel echt, deze singles onderzetters voor glazen. Perfect cadeautje voor de man die alles al heeft, maar nogal slordig is wat betreft het plaatsen van zijn bierglas op de tafel. Goede hint om daar nu eens beter op te gaan letten! € 5,65 voor 6 stuks, te koop bij Bol.

Ouderwetse bierviltjes
Ouderwetse bierviltjes te koop via Etsy

Ouderwetse bierviltjes

Een beetje in hetzelfde kader als de vinyl exemplaren van hierboven zijn deze ouderwetse bierviltjes. Je kunt ze niet zelf uitzoeken, maar je krijgt bij aankoop een selectie van 10 stuks uit een collectie van honderden viltjes, die dateren uit de jaren 1970, 1980, 1990 (met een paar uit de jaren 50 en 60!) Ik vind het altijd lastig om cadeaus voor mannen uit te zoeken, maar dit is een echt goede vondst! € 7,31 voor 10 stuks te koop bij Etsy. (Let op: flinke verzendkosten extra € 8,54, want wordt verzonden vanuit het Verenigd Koninkrijk).

Onderzetters voor glazen van bamboe
Onderzetters van bamboe (vintage) te koop via Etsy

Vintage onderzetters voor glazen van bamboe

Als je eenmaal op Etsy aan het kijken bent, vind je van alles wat leuk is. Ik ben dol op Etsy. Het jammere echter is dat de verkopers meestal in een ander land zitten (vaak in Groot Brittanië) en dat er daardoor veel verzendkosten bij komen. Maar soms zijn er items, die zo mooi of bijzonder zijn, dat je dat dan maar “op de koop toe” neemt. Vaak is het ook zo, dat het een uniek exemplaar is en dat er dus maar één op voorraad is. Dat geldt ook voor deze onderzetters voor glazen van bamboe, maar ik denk altijd dat het een verkooptruc is. € 10,- voor 5 stuks, extra € 6,90 verzendkosten (verkoper zit in Portugal), via Etsy.

coasters van &Klevering
Onderzetters van kurk van &Klevering bij De Bijenkorf

Vrolijke onderzetters voor glazen van kurk

Die eenvoudige kurken coasters zie je overal. Prima in gebruik, maar erg vrolijk word je er niet van. Dat is wel anders bij deze modellen die zijn gemaakt van kurk van het merk &Klevering, te koop bij De Bijenkorf. Leuke vrolijke zomerse viltjes en ze kosten € 9,95 voor 6 stuks.

Van mrsdejong tot De Bijenkorf

Natuurlijk is er nog eindeloos meer te koop online. En dan bedoel ik ook, eindeloos! Daarom, als je een beetje dezelfde smaak hebt als ik, en niet persé op zoek bent naar design onderzetters voor glazen of standaard exemplaren, klik dan eens één van bovenstaande links aan. Minder keuzestress is beter voor een mens. Wedden dat je al snel je keuze gemaakt hebt!


In dit tekstje wordt gebruik gemaakt van affiliates. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.