ma. jun 27th, 2022

Er zijn mensen die houden van schoonmaken; ik hoor daar niet bij. Het is dat het fijn is om dingen schoon aan te treffen en daarom doe ik het. Maar het liefst zou ik elke dag een hulp in de huishouding willen hebben, die alles voor me opruimt en schoonmaakt. Helaas heb ik er een hekel aan om de hele tijd iemand om me heen te hebben, dus ik moet het zelf doen. De standaardklusjes lukken me wel: stofzuigen, afwas in de vaatwasser zetten en een doekje over het aanrecht. Maar als er echt iets geboend moet worden, dan vind ik het al snel zonde van mijn tijd. Zo snap ik het fenomeen voorjaarsschoonmaak niet. Er zijn mensen, die zich daar echt aan overgeven en het heerlijk vinden om als een soort vliegende non door het hele huis te gaan en de boel “eens lekker op te frissen”.

Maar is dat nog wel van deze tijd? Is het eigenlijk nodig, zo’n voorjaarsschoonmaak? Of kan je heel goed zonder?

Geschatte leestijd: 9 minuten

Wat is de voorjaarsschoonmaak eigenlijk?

De echte ouderwetse voorjaarsschoonmaak is eigenlijk iets van onze voorouders. Deze schoonmaak, ook wel grote schoonmaak genaamd, vond plaats vlak na de winter als de eerste zonnestraaltjes weer door de ramen kwamen. Wanneer je dus de stofdeeltjes goed kon zien dwarrelen, dan was het tijd om de boel eens even lekker naar buiten te doen en uit te kloppen.

De gordijnen werden van het raam gehaald en naar de stomerij gebracht of zelf gewassen. Ramen en deuren werden opengezet. De vloerkleden en lopers werden opgerold en naar buiten gebracht om ze eens goed met de mattenklopper uit te kloppen. Als het weer het toeliet, deed men al het meubilair even naar buiten, om het binnen eens goed schoon te maken. Alle kasten werden leeggeruimd en van binnen goed schoongemaakt. Het kastpapier werd, indien noodzakelijk, vervangen. Voordat men de kast weer inruimde werd deze eerst van de muur gehaald om achter en onder de kast alles goed schoon te maken en houten kasten werden goed in de boenwas gezet. De voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk. De oorspronkelijke noodzaak die bestond uit onder andere kolenkachels, beperkte stofzuigmogelijkheden en meer mensen in een huis maakte een voorjaarsschoonmaak noodzakelijk. (Wikipedia)

Is zo’n voorjaarsschoonmaak nog wel nodig?

Vroeger bestonden er nog geen stofzuigers, hadden we geen centrale verwarmingen en hadden we geen vloeren die gemaakt waren om makkelijk schoon te krijgen. Bovendien hadden we alleen maar soda om dingen mee te boenen. Er was dus een noodzaak om een voorjaarsschoonmaak te houden.

Maar nu hebben we stofzuigers of zelfs robotstofzuigers, die ons huis gedurende het jaar goed schoon krijgen. Als we zelf ook nog eens af en toe de kruimeldief pakken, dan houden we de boel prima op orde. En regelmatig een doekje over de tafel of over het aanrecht halen helpt ook om de meest gebruikte oppervlakken schoon te houden.

Met andere woorden: een voorjaarsschoonmaak is eigenlijk niet meer nodig. Maar wat moet je wel gedurende het jaar doen om te zorgen dat je de boel bij houdt? Als je niet, net als ik dus, een hulp hebt, dan zijn er wel dingen die je met enige regelmaat schoon zou moeten maken.

Even dat het duidelijk is: ik heb het hier over een huishouden van 1 of 2 personen. Als je een gezin met kinderen hebt, is dat heel andere koek. Of als je een heel erg harige hond hebt, dan zal je ook wel vaker moeten stofzuigen.

Voorjaarsschoonmaak: noodzaak of niet? Foto door Anna Shvets via Pexels

Schoonmaken als het er vies uit ziet

Tja, open deur natuurlijk. Je moet iets schoonmaken als het vies is. Zo doe ik dat al mijn hele leven. Het meeste schoonmaakwerk doe ik terwijl ik wacht op de koffie die ik aan het zetten ben. Of totdat de eieren klaar zijn. Even snel, hup hup. Het filter van de vaatwasmachine even met wat warm water en afwasmiddel afwassen bijvoorbeeld. Of even de plank waar de kruiden staan een sopje geven. Over één plankje doe je 5 minuten, maar de hele kast, daar doe je dan al gauw een half uur over, en dat is zonde van de tijd.

Wat ook een makkelijke tip is: even een doekje langs de randen van de vloer. Het meeste stof hoopt zich daar op, dus als dat schoon oogt, voelt het al snel niet vies meer.

Wekelijkse dingen om schoon te maken

Stofzuig in ieder geval elke week even de woonkamer. En ook de trappen en de gangen zijn fijner als ze schoon zijn. Je loopt er tenslotte elke dag wel een paar keer op en je oog valt steeds als je omhoog loopt op de treden. Mijn ervaring is, dat als je de trappen elke week even schoonmaakt, dat het dan voelt alsof het huis schoon is. Die trappen doe ik trouwens meestal met een doekje, omdat ik zo’n hekel heb aan de stofzuiger op de trap. Ik ben altijd bang dat ik naar beneden val.

Verder horen de wc’s ook bij het ritueel van één keer per week schoonmaken. Maar daar ben je nog geen 5 minuten mee bezig. Beetje toiletspul erin, met de wc-borstel even schrobben en zo’n handig schoonmaakdoekje over de bril en eronder halen en klaar is kees. Ik trek trouwens nooit meteen door, maar laat het spulletje nog even zijn werk doen. Totdat de volgende naar de wc moet en doortrekt. Het vloertje maak je even schoon met een doekje. Ik doe dat trouwens op mijn knieën, want echt vies is het niet, althans niet als je dit regelmatig doet ;).

Schoonmaken hoort erbij, maar met simpele middelen kan het snel Foto door Anna Shvets via Pexels

Tweewekelijkse schoonmaakdingen

Eén keer per twee weken vervang ik ons onderlaken, dekbedovertrek en onze twee slopen. En ik hoor je al zeggen, “dat doe ik vaker”. Natuurlijk is het hartstikke lekker om in een net schoon opgemaakt bed te komen, dat zal ik niet ontkennen. Toch vind ik het niet nodig om het vaker te doen. Over het algemeen probeer ik zo lang mogelijk met textiel te doen, zodat ik wat minder vaak hoef te wassen. Dat geldt ook voor mijn kleding. Dat helpt ook enigszins om minder water te verbruiken en minder wasmiddel.

De wastafels horen ook bij de dingen, die je één keer per 14 dagen zou moeten schoonmaken. Maar ook daar ben je, als het goed is, niet al te lang mee bezig. Ik denk, dat het mij een kwartiertje kost.

Dingen die je elk kwartaal zou moeten schoonmaken

En dan zijn er nog dingen, die je elke 3 maanden zou moeten schoonmaken en daar moet je wel aan denken. Wat mij helpt, is dat ik het opschrijf in mijn agenda.

Heb je bijvoorbeeld een espressomachine, dan is het het beste om die elk kwartaal schoon te maken en te ontkalken. Bij mij op mijn werk in het café wordt dat elke dag gedaan, maar ja, daar worden dan ook heel veel kopjes koffie gezet. Het ontkalken van een espressomachine zorgt ervoor, dat de leidingen in je machine niet verstopt raken. Beetje zonde als hij het opeens niet meer zou doen, als je dat zou vergeten.

De koelkast (door mij altijd consequent als ijskast betiteld, maar dat is fout, dat weet ik) is ook zo’n apparaat waar het goed is om ééns in het kwartaal de inhoud er even uit te halen en de plankjes en bakjes onderin schoon te maken. Als je dit vergeet is op een gegeven moment de geur niet meer te ontkennen. En bovendien kan het pijpje van de afwatering verstopt gaan zitten, waardoor er een ijslaag ontstaat in je koelkast. Dat kost je je koelkast.

Eén keer per 3 maanden de ramen schoonmaken aan de binnenkant is ook geen al te grote luxe. Onze ramen worden aan de buitenkant één keer per 6 weken door een glazenwasser gedaan, maar binnen hoeft dat minder vaak. Gelukkig roken wij niet, anders denk ik, dat je het wel elke dag moet doen … (stinkrotzooi, die sigaretten, maar dat terzijde).

Het stofzuigen van de andere kamers kun je makkelijk beperken tot één keer per 3 maanden. Neem dan ook even die plekken onder je bed en onder de kasten mee, dan is dat ook weer even schoon. Als je er geen last van hebt, dan hoeft het echt niet zo vaak.

Wat moet je doen om de boel een beetje aan kant te houden? Foto door Anna Shvets via Pexels

En tenslotte één keer per jaar

Tenslotte maak je die glazen schoon (of misschien heb je wel kristal!), die je gebruikt voor het kerstdiner. Dat zijn de dingen die je dus maar één keer per jaar gebruikt. Je bijzondere servies hoort daar dan ook bij. Dat gebeurt dus vanzelf, dat hoef je niet in je agenda op te schrijven. Ook al is dit maar één keer per jaar, het is dus geen voorjaarsschoonmaak, maar een schoonmaak in december. Maar dat is ook de maand waar je de meeste visite krijgt, dus dat is eigenlijk een logischer moment om de boel schoon te maken.

De voorjaarsschoonmaak is geen noodzakelijk kwaad

De grote voorjaarsschoonmaak is dus geen noodzakelijk kwaad. Het hoeft gewoon helemaal niet, als je er geen zin in hebt. Schoon genoeg is schoon genoeg en als je het opeens op je heupen krijgt om toch even los te gaan, dan hoeft dat echt niet in het voorjaar. Vroeger ging ik nog wel eens te keer als ik ongesteld was. Dat schijnen meer mensen te hebben, dat ze dan aan het schoonmaken slaan. Maar daar heb ik gelukkig geen last meer van. Zo fijn, dat ouder worden!

Alle foto’s door Anna Shvets via Pexels


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.