do. jun 30th, 2022

We hebben een fantastische zomer gehad in Nederland. Dat het in de komende maanden minder wordt, hoort erbij. Maar wat zou ik graag die zomer verlengen! Want zittend in de zon lijken mijn zorgen wel minder. Bankje, boekje, kopje thee, wie doet me wat. Wat zou je kunnen doen om die zomer langer te laten duren, al is het maar voor het gevoel? Ik heb twee ideeën:

1) Zomer verlengen door vakantie in het najaar

Als je tijd hebt (en dat hebben de meeste 60-plussers) dan zou je kunnen besluiten gewoon in het najaar nog een weekje of wat weg te gaan naar een warm land. Dan denk ik aan Spanje of Portugal, een land waar je heen kunt rijden in ieder geval. Vliegen is onverstandig nu. Je caravan aanhaken en lekker op pad. Wij hebben dit, vlak voor de Corona-uitbarsting in maart van dit jaar, nog gedaan. Twee weken Spanje is prima te doen met een caravan of camper. Je moet wel even zoeken naar campings die open zijn, maar die zijn er genoeg. In het najaar heb je daar trouwens minder last van. Het seizoen in Spanje duurt zeker tot eind oktober.

2) Zomer verlengen door een terrasoverkapping te plaatsen

Een tuinoverkapping of een terrasoverkapping plaatsen in je tuin kan natuurlijk ook een perfecte oplossing zijn als je je zomer wilt verlengen. Vroeger keek ik altijd jaloers naar onze directe buren. Zij hadden namelijk een aangebouwde serre aan hun huis. Het was een aluminium terrasoverkapping met aan de zijkanten een glazen wand en aan de tuinkant glazen schuifdeuren. Ik kon er van bovenaf op kijken. En terwijl ik een beetje binnen in mijn kamertje zat te sippen in de schaduw, zag ik de buurvrouw zitten in een zonovergoten serre op een bankje, met een boekje en een kopje thee.

De zomer verlengen, hoe doe jij dat?

Huidige huis

Ons huidige huis heeft een heerlijk dakterras (als je nieuwsgierig bent, je kunt een foto zien in Bloembak op een dakterras), maar omdat dit een driehoekige vorm heeft, is het niet geschikt om een terrasoverkapping overheen te maken. Verder hebben wij achter een klein plaatsje, waar geen zon komt. Om die plek nou te overkappen heeft ook niet veel zin. Ik wil de zomer verlengen, dat is het doel, dus dat kan hier ook niet. De enige plek, waar het bij ons huis zou kunnen, is aan de voorkant, waar wij altijd heerlijk in de zon zitten. Maar ja, dat is openbare ruimte, dus dat mag weer niet van de Gemeente Haarlem. Die ziet ons aankomen!

Keuze gemaakt

Voor ons is de keuze dus niet zo moeilijk: wij gaan in het najaar gewoon weer met de caravan op pad richting zon. Maar ik ben wel benieuwd naar de keuze die jij zou maken. Laat het me weten in de comments! Misschien heb je nog wel een derde optie. Je zomer verlengen, hoe doe jij dat?

By Jeannet