do. jun 30th, 2022
Mother of Thousands

De Mother of Thousands plant heeft niet voor niets die naam. Er vallen eindeloos hoeveelheden kleine plantjes van haar bladeren af en als die allemaal in de juiste grond komen, worden het bijna vanzelf volwassen Mother of Thousands plantjes. Stekken is dus echt kinderwerk. En dat is dan ook meteen het leuke van deze plant: hij is niet moeilijk te houden.

Ook wel bekend als de Bommenwerper

En ook haar bijnaam snap je. De Mother of Thousands plant wordt ook wel bommenwerper genoemd. Alleen de Engelse naam snap ik niet helemaal. In het Engels wordt hij de Devil’s Backbone genoemd, de ruggengraat van de Duivel. Wie het weet, mag het zeggen.

Haar officiële Latijnse naam is Kalanchoe daigremontiana. De plant komt uit de droge berggebieden van Madagascar. Dan begrijp je ook meteen dat je haar niet te veel water moet geven.

Stekjes van de Mother of Thousands

Mijn middelste had een Mother of Thousands gekregen en aangezien dat al een behoorlijk grote volwassen plant was, begon ze meteen met kinderen afwerpen. Eén van die kinderen is bij mij terecht gekomen en eigenlijk al vrij snel begon ook dit kind al kleinkinderen te hebben. Die stekjes had ik eerst met zijn allen in een paar glazen potjes gedaan om eens te kijken of ze wel aan zouden slaan. Nou, dat doen ze echt wel, daar had ik me geen zorgen over hoeven te maken.

Vandaag heb ik al die nakomelingen in aparte potjes gedaan, dus ik heb nu een kraamkamer met 20 stekjes van de (Grand) Mother of Thousands van mijn middelste. Het zijn er dus nog lang geen 1000, en dat zullen het ook niet worden. De rest van de kinderen gooi ik gewoon met het badwater weg. Heel zielig dus … 😉

Lidcactus

Ik keek laatst eens om me heen in mijn woonkamer. En ontdekte dat ik eigenlijk geen gekochte planten heb, die ik zelf heb aangeschaft. De meeste zijn als cadeautjes binnen gekomen, maar het leukste vind ik toch, en dat zullen heel veel mensen met mij eens zijn, als ik zomaar een stekje van iemand krijg. En dat het dan lukt, dat dat stekje uiteindelijk een grote, sterke en mooie plant wordt.

Zo heb ik al ruim 50 jaar een lidcactus, die ik gekregen heb als 14-jarige, toen ik bij die oude dame schoonmaakte. En deze lidcactus heeft ook al heel veel nakomelingen voortgebracht. Een lidcactus verzorgen is helemaal niet moeilijk, dus dat is een plant die ook heel goed bij mij past.

20 stekjes van de Mother of Thousands

Ik heb nu alleen wel een beetje een probleem. Want deze 20 stekjes van de Mother of Thousands wil ik natuurlijk wel een goed leven geven. Heb ik wel 20 vriendinnen, die net als ik, dol zijn op plantjes? Ik zocht naar een andere oplossing.

In Haarlem, waar ik woon, heb je het Plantenasiel, waar je al je planten kwijt kunt, die te groot of overbodig zijn geworden. Al die planten worden dan weer geadopteerd door plantenliefhebbers, die ze de nodige liefde en aandacht geven. Zo zijn er op dit moment al 371 planten naar een nieuw huis verhuisd. Geweldig, dit soort vrijwillige initiatieven, want niemand wordt hiervoor betaald.

Ongetwijfeld zullen er in andere steden dergelijke initiatieven ook bestaan. Laat in de reacties naam en adres achter als er ook iets dergelijks bij jou in de buurt bestaat. Dan helpen we elkaar met onze plantenhobby en de stekjes en plantjes met een (beter) leven.

Eerst even verder opkweken

De kindjes zijn nu nog wat klein en kunnen nog niet veel hebben. Maar over een maandje zijn ze groot genoeg om het huis uit te gaan. Wil je ook een kindje van de Mother of Thousands van me hebben? Laat het weten in de reacties, dan kun je hem bij mij komen ophalen. En de rest? Die gaat naar het plantenasiel dus. Kan ik ze af en toe nog even opzoeken …

Stek je plant

Wil je meer weten over het stekken van planten? Iris van Vliet, alias Mama Botanica, heeft een zeer leuk en gedegen boek gemaakt over het stekken van planten, geheten Stek je Plant. De Mother of Thousands is heel makkelijk, maar de meeste planten hebben toch wel een beetje hulp nodig om verder te komen met hun leven.


Lees ook:

By Jeannet

2 thoughts on “Mother of Thousands, stekken is kinderwerk!”
  1. Hoi Ilse,
   wat een goede reactie, hier hebben de mensen wat aan, dankjewel. Ik heb jouw facebookpagina geliked en ga je volgen. Ik heb me ook aangemeld bij die Facebookgroep Stekjesroute.
   Hoop binnenkort dan wat stekjes te ruilen, want oa die Mother of Thousands gaat maar door, haha!
   groeten,
   Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.