appelkruimel toetje

Appelkruimel Toetje, voor en met je (klein-)kind

Het wordt een nieuwe sport voor me, bakrecepten verzamelen die makkelijk zijn, dus “mik-en-mix”-recepten. Dit recept voor een Appelkruimel Toetje, of je mag ook zeggen Applecrumble, ontving ik van Marjo van den Noord, die het mamablog www.mar-joya.nl onderhoudt. Gezellige blog, helemaal als je kinderen of kleinkinderen hebt. Neem eens een kijkje. Dit soort toetjes zijn leuk om gezellig met je (klein-)kinderen te maken. En daarna natuurlijk opeten, dat is logisch 😉

Maar voor nu, dit is het mik-en-mix bakrecept voor Appelkruimel Toetje met suiker en kaneel. Deze hoeveelheid is goed voor 4-6 personen.

Appelkruimel Toetje, de ingrediënten

  • 4 grote appels (of 5 kleine) in stukjes
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 50 gram suiker
  • 180 gram suiker
  • 180 gram bloem
  • 180 gram margarine
  • snufje zout
  • boter om de schaal mee in te vetten of gebruik passend bakpapier

Appelkruimel Toetje, het recept

Vet eerst de ovenschaal in of doe het bakpapier erin en verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de appelstukjes met de kaneel, de basterdsuiker, het citroensap en de 50 gram suiker in een schaal en meng goed. Doe vervolgens dit mengsel in de ovenschaal.

Maak dan de crumble van de overige ingrediënten, de crumble die dus over de applecrumble heen gaat. Doe alles tegelijk in een mengkom en mix met je handmixer tot er een kruimelig deeg ontstaat.

Verdeel dit tenslotte over de stukjes appel en zet het een half uur in het midden van de oven.

En dan misschien nog wel het belangrijkste: dit Appelkruimel Toetje smaakt heel lekker! Wij aten hem met lekkere lobbige yoghurt ernaast. Kan ook met slagroom natuurlijk. 🙂

De Applecrumble of het appelkruimel toetje is leuk om met je (klein-)kind samen te maken en op te eten

Bakken met (klein-)kinderen

Ik ben ondertussen uit de kleine kinderen, maar begin weer overnieuw met op dit moment twee kleindochters, waarvan de oudste de goede leeftijd begint te krijgen. Marjo had dit Applecrumble recept samen met haar jonge kinderen gemaakt. Veel stukjes appel gingen tussen de bedrijven door de verkeerde kant op, maar ze kreeg het voor elkaar om het Appelkruimel Toetje mèt voldoende appels erin te voltooien.

Tip van Marjo: zet alle schaaltjes met ingrediënten alvast klaar met de juiste hoeveelheden erin. Dan hoeft je (klein-)kind het er dus letterlijk alleen maar in te mikken. Ik vind dit trouwens ook heel handig, dus ik doe net alsof ik een kind ben. Want ook ik vind dit een heerlijk Appelkruimel Toetje.

Als je van bakken houdt, kijk dan eens bij de andere mik-en-mixrecepten:

About the author