do. jun 30th, 2022

Er moest een walnoten appeltaart gebakken worden. We waren naar ons familiehuis in Frankrijk geweest en op het landje rondom het huis staan een aantal walnotenbomen. Al die walnotenbomen geven elk jaar een goede oogst aan walnoten af en onze (behoorlijk uitgedijde) familie hoeft dus nooit walnoten te kopen. Aangezien we weer heel veel walnoten hadden om mee te nemen, moesten de noten van vorig jaar nu toch echt wel eens op! Je kunt walnoten gelukkig heel lang goed houden. Tezamen met de appeltjes, die ik langs de kant van de weg naast het huis had geraapt, had ik dus de Franse invloeden al binnen om deze heerlijke walnoten appeltaart te bakken. Hieronder vind je het recept van deze appeltaart met walnoten. Hij bestaat uit een bodemlaag deeg met nog 3 lagen daarbovenop.

Ingrediënten Walnoten Appeltaart

Ingrediënten Walnoten Appeltaart

  • 150 gram gesmolten boter
  • 100 gram suiker
  • halve theelepel kaneel
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • zout
  • 250 gram bloem
  • 125 gram gepelde walnoten (dat is ongeveer 50-55 ongepelde noten)
  • 100 gram lange vingers
  • 7 appeltjes (ik had kleintjes)
  • citroensap

Benodigdheden

Recept Walnoten Appeltaart

Je kunt, als je dat wilt, de bodem van de springvorm bekleden met bakpapier. Mocht je dat niet in huis hebben, geen nood. Dan vet je hem gewoon in met boter en bestrooi je hem met bloem. Dat moet zoiezo met de rand ook.

Maak daarna van de gesmolten boter, de suiker, kaneel, citroenschil, bloem en een klein beetje zout een kruimeldeeg. Dat doe je door de mixer met deeghaken te gebruiken of een keukenmachine. Niet te lang blijven mixen, de kruimels moeten niet te groot worden.

Vervolgens hak je de walnoten met een mes in grove stukjes en roer je die door het kruimeldeeg heen. Dit wordt dus niet een laagje in deze Walnoten Appeltaart, zoals bij de andere ingrediënten.

Doe de lange vingers in een stevige plastic zak en probeer ze zo klein mogelijk te maken. Het is geen ramp als er nog wat grotere stukjes tussen zitten. Je kunt de deegroller gebruiken, maar ook met de onderkant van een klein steelpannetje kun je lekker slaan en duwen.

En als laatste voorbereiding schil je de appels en snijd ze in dunne plakjes. Vergeet niet constant het citroensap er doorheen te mengen, zodat de appels niet bruin worden.

Verwarm de oven op 200 graden.

De laagjes maken

Tenslotte maken we de laagjes als volgt: doe de helft van het kruimeldeeg als bodembedekker in de springvorm en druk het een beetje aan, niet al te hard, maar zo, dat er enige stevigheid ontstaat. Vervolgens doe je dan als volgende laag van deze Walnoten Appeltaart de koekkruimels erop. En als tweede laag komen dan de appels erop. Uiteindelijk is de laatste laag bovenop de rest van het kruimeldeeg.

Zet dan de Walnoten Appeltaart in de oven op de op een na onderste richel. Laat de taart bakken in de oven voor 30 tot 40 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Je kunt hem eventueel bij het serveren bestrooien met poedersuiker.

Geniet ervan! Herfst in je mond! Oftewel l’automne dans ta bouche!


Ik beschouw dit als een mik-en-mix recept, een recept wat makkelijk te maken is en weinig ingrediënten heeft. Wil je nog meer van dit soort bakrecepten kennen? Wat dacht je van: Bananenbrood met havervlokken of Applecrumble, nog een recept met appels of een kruidige cake met appelmoes? Voor mij moet alles simpel zijn. Dit zijn simpele recepten, die altijd lukken.

Recent maakte ik een verzamelblog met herfstachtige recepten, dus ook met walnoten, maar ook met pompoen, zoete aardappel, kastanjes, appels, peren en paddenstoelen. Het blog heet Vegetarische recepten voor de herfst. 6 Hoofdgerechten om in het najaar van te genieten.

By Jeannet