za. okt 1st, 2022

Hieronder vind je een lijstje van de beste 10 groente restaurants van de wereld van 2021/2022. Maar wat is een groente restaurant eigenlijk? Is een dergelijk restaurant uitsluitend plantaardig? Of is het hetzelfde als een vegetarisch restaurant? Of als een veganistisch restaurant?

Groente restaurant, wat is dat eigenlijk?

Een plantaardig restaurant oftewel een groente restaurant heeft zich ten doel gesteld om tenminste 2/3e van de gebruikte ingrediënten van een gerecht te laten bestaan uit fruit en/of groenten. Met andere woorden, groenten en fruit spelen de hoofdrol. Een dergelijk restaurant hoeft dus niet vegetarisch of veganistisch te zijn, maar als vegetariër of veganist kun je hier wel heel makkelijk kiezen.

Het beste groente restaurant van de wereld staat in Luxemburg

Het Luxemburgse groente restaurant La Distillerie, gerund door sterrenchef René Mathieu, is in september van dit jaar uitgeroepen tot het beste plantaardige restaurant ter wereld. Het restaurant wint de prestigieuze titel voor het tweede jaar op rij. Chef-kok René Mathieu heeft tevens een Michelinster en kookt al ruim tien jaar 100% plantaardige culinaire creaties. Hij speelde daarmee al vroeg in op de ontwikkeling om ook in de keuken voor duurzame alternatieven te kiezen.

Mathieu’s restaurant La Distillerie is gevestigd in Château de Bourglinster ten noorden van Luxemburg Stad. 

Chefkok René Mathieu

Zoals chef-kok René Mathieu het zelf zegt: “Mijn eerste inspiratiebron is de natuur. De natuur brengt rust en scherpt al mijn zintuigen. En net als mijn keuken is de natuur altijd in beweging. De rijkdom van planten is oneindig: we ontdekken elke dag nieuwe toepassingen en we zullen er ons hele leven van leren. Ook mijn leveranciers inspireren mij met hun mooie producten.

De plantaardige keuken is geen vervangende keuken, maar een volwaardige keuken. Het is heerlijk, kleurrijk, geruststellend, licht, vrolijk, fijn, rustiek… Het is wat je wil. Ook de komende jaren willen we onze klanten blijven verrassen in ons groente restaurant en de voordelen van de gezonde en duurzame groentekeuken doorgeven aan toekomstige generaties.”

We’re Smart World

De ranglijst van beste plantaardige restaurants ter wereld is bekend gemaakt door We’re Smart World. Het afgelopen jaar heeft We’re Smart World honderden restaurants over de hele wereld bezocht. Het team beoordeelt of restaurantmenu’s voor minimaal tweederde uit groenten en fruit bestaan en kijkt naar culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en sociale impact. 

Dit is de top 10 van beste groente restaurants van de wereld

  • 1. La Distillerie (Luxemburg – Bourglinster), Chef René Mathieu
  • 2. Groente restaurant De Nieuwe Winkel (Nederland – Nijmegen), Chef Emile van der Staak
  • 3. Vrijmoed (België – Gent), Chef Michaël Vrijmoed
  • 4. Piazza Duomo (Italië – Alba), Chef Enrico Crippa
  • 5. L’Oustau de Baumanière (Frankrijk – Les Baux de Provence), Chef Glenn Viel
  • 6. L’Arpège (Frankrijk – Parijs), Chef Alain Passard
  • 7. Elf Madison Park (Verenigde Staten – New York), chef-kok Daniel Humm
  • 8. Ricard Camarena (Spanje – Valencia), Chef Ricard Camarena
  • 9. Humus x Hortense (België – Brussel), Chef Nicolas Decloedt
  • 10. L’Air du Temps (België – Liernu), Chef Sang-Hoon Degeimbre

Lang weekend naar Luxemburg dus

Toen wij deze zomer in Luxemburg waren heeft het 24 uur aan één stuk geregend. Met andere woorden, het was niet het beste moment om Luxemburg te bezoeken. In datzelfde weekend zijn er in Duitsland en België tientallen mensen verdronken, dus we hebben enorm geluk gehad dat we niet zijn weggespoeld.

We moeten dus nog een keertje terug. Bijvoorbeeld lekker een weekendje weg Luxemburg om het nieuwe UNESO biosfeerreservaat te bezoeken en dan afsluiten met een diner in het beste groente restaurant van de wereld. Jemig, wat heb ik daar een zin in! Of ik ga zelf koken (of mijn lief) uit dit er heerlijk uitziende veganistische kookboek:


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.