do. jun 30th, 2022
De Noordkaap in Noorwegen is een eindje weg van Nederland

Ons tweede hoogtepunt van deze reis is de Noordkaap. Vanaf ons eerste hoogtepunt, St. Petersburg, zijn we heel Finland doorgereden en we zijn ondertussen hoog in Noorwegen terecht gekomen.

Noorwegen

Vanaf Finland de grens over gaat bijzonder rap. We steken een rivier over en ik zie opeens het bord Norge. Geruisloos zijn we het land ingekomen. Het bijzondere is, dat vanaf die rivier, dus vanaf de grens, het landschap echt veranderd. Er zijn minder bomen en andersoortige bomen. Geen naaldbomen meer, maar trosjes berkenbomen. Het zijn eigenlijk meer struiken nog, dan bomen. En steeds meer rendieren. We moeten oppassen dat we er niet eentje aanrijden.

Rendieren kom je heel veel tegen in het hoge Noorden

In Noorwegen herken ik gelukkig weer veel woorden, dankzij onze gezamenlijke Germaanse roots. Ik zie Udsalg en Tilbud staan en ik weet meteen, dat dit Uitverkoop en Aanbieding betekent. Vraag me niet hoe ik dit weet. Het zal wel te maken hebben met die andere roots, mijn winkelroots. Handig toch, al die roots.

Niet donker

We merken het al een paar dagen, het wordt niet meer donker. Als ik om middernacht uit het raampje van de wc kijk, zie ik nog steeds schemering. En naarmate we dichter bij de Noordpool komen blijft het lichter. Jammer genoeg zijn we al te laat voor de midzomernachtzon. Die is er tijdens de maanden juni en juli en het is nu augustus.

Fietsen naar de Noordkaap

Terwijl we naar de Noordkaap rijden, zien we onderweg steeds meer fietsers. Waarschijnlijk allemaal mensen die de Noordkaap op hun buckitlist hebben staan, net als ik. We komen een vrouw tegen van onze leeftijd, die vanaf Nederland is komen fietsen en 10 weken vrij heeft genomen om deze fietstocht te ondernemen. Ik heb diep respect voor haar, want het is me wel een opgave. In Finland zijn de wegen niet al te heuvelig, maar Noorwegen heeft meer bergen, dus dat is echt afzien.

Maar het fijne van dat langere licht ‘s avonds is wel dat je behoorlijk lang kan doorfietsen.

Met de auto naar de Noordkaap

Maar wij doen het met de auto. De caravan hebben we alvast op de camping gezet, want de weg naar de Noordkaap is in feite een heen-en-weerweg, dus het is fijner om dan geen caravan achter je te hebben met rijden. De wegen zijn niet niet al te breed. En er zijn opvallend veel Italiaanse campers op de weg. Ik heb het gevoel, dat de Italianen ons intussen aan het inhalen zijn wat betreft het reizen. Vroeger kwam je altijd Hollanders tegen, op de gekste plekken op de wereld. Nu zijn het Italianen, die je overal tegenkomt.

Het is een spectaculaire weg vanaf Oldenfjord, waar de caravan staat. De weg volgt de hele fjord en is dus kronkelig en bochtig. Maar de vegetatie is nu helemaal zonder bomen en het zijn nu de mossen en de rotsen die het beeld maken. Je kunt de weg daardoor een eind voor je uit zien.

De toeristische Noordkaap

Ik had verwacht, dat we file zouden rijden naar de Noordkaap toe. Dat valt enorm mee. Er is veel minder verkeer dan we de laatste dagen hebben meegemaakt en dat maakt, dat ik opeens denk, dat het misschien niet zo toeristisch is als ik aannam.

Foutje, dat is het wel. Het is zelfs erg toeristisch. We moeten bijvoorbeeld toegang betalen voor de Noordkaap! Met zijn tweeën plus de auto zijn we 57 euro kwijt! Holy show! Ze slaan er wel een slaatje uit.

Twee uitzichten vanaf de Noordkaap; de bovenste met wolk, de onderste enigszins opgeklaard
Het bovenste plaatje was toen we aankwamen, het onderste een uurtje later.

Een wolk

Als we doorrijden na de kassa komen we in een hele dikke wolk terecht. Daardoor kunnen we geen hand voor ogen zien. Wat nou, leuk naar de Noordkaap? We zien niets!

Op goed geluk lopen we richting een gebouw. Hier hebben ze de formule Noordkaap lekker uitgebouwd. Want je kunt er eten, een film bekijken, er zijn grotten met wat foto’s van historische gebeurtenissen op de Noordkaap, er is een kapelletje en een soort lichtshow over de vier seizoenen. Bovendien is er een enorme grote giftshop, waar je je geld nog meer kwijt kunt.

Als we het gebouw doorlopen zien we aan de andere kant de globe staan, waar iedereen een selfie maakt. Daar is het uitkijkpunt, maar zoals gezegd, wij zien niets vanwege de wolk.

Heb je 3000 km gereden om een wolk te bekijken!

Dan toch maar dat gebouw van binnen bekijken en hopen dat het wat opklaart. En dat gebeurt inderdaad enigszins. We kunnen na een klein uurtje iets meer onderscheiden. Gelukkig!

Het ijscafé op de Noordkaap
In het ijscafé in Honningsvag, Nordkapp

Het ijscafé

Als een soort toetje gaan we nog even naar een ijscafé toe. Dat ijscafé is in Honningsvag, ook op het eiland van de Noordkaap. De hele inrichting is van ijs gemaakt, uitgehakt uit het meer en hier naartoe verscheept. We krijgen warmhoud-poncho’s over onze kleren aan en twee hele zoete drankjes in kleine glaasjes van ijs. Vanwege de gekleurde lampen, die door het ijs heen schijnen, heeft het ijscafé iets sprookjesachtig.

Hoewel het me eigenlijk wat tegenviel, die Noordkaap, kan ik vandaag 2 dingen van mijn buckitlist afstrepen. Het is een mooie dag.

7000 jaar oude rotstekeningen in Alta in Noorwegen op onze terugreis.

De terugreis vanaf de Noordkaap via Alta

Hiervandaan kunnen we natuurlijk niet verder en daarom moeten we nu toch echt weer eens naar het zuiden. Het plan is om via Noorwegen een stukje verder te rijden en dan via Zweden echt kilometers te maken. Noorwegen is daar te kronkelig voor.

Maar eerst gaan we nog naar Alta, waar 7000 jaar oude rotstekeningen zijn gevonden. Daarom is het echt de moeite waard, deze omweg. De tekeningen zijn moeilijk zichtbaar, maar 50 jaar geleden hebben archeologen een aantal rotstekeningen oranje ingekleurd, zodat je als toeschouwer veel beter beeld hebt van wat het voorstelt. En het is een heel bijzonder stripverhaal wat je voor je ziet. De drijfjacht op de rendieren, de boten, het vissen, het vangen van beren. En de voorstelling van mannen en vrouwen is ook boeiend: de mannen hebben een slurfje tussen hun benen.

Vanaf Alta rijden we helemaal naar beneden, naar het zuiden, over de langste weg van Europa, die in Lapland een leuke bijnaam heeft: de Via Lappia.

By Jeannet

2 thoughts on “De Noordkaap in Noorwegen”
 1. Hè, eindelijk bijgelezen. Zelf ook op reis n.l. Maar wat een mooie verhalen! En wat een gekkigheid, de wereld wordt een attractiepark: toegang betalen voor Venetië, de Noordkaap.
  Trouwens, sls je Noorwegen ‘omklapt’, klm je uit bij de punt vd laars. Misschien werkt die gedachte tfgenwoordug aantrekkelijk voor de aanwas daar aan Italianen.
  Ik verheug me op het volgende verhaal, Pippiedorp?
  Xm

  1. Hoi Manna, Gelukkig, je bent weer helemaal bij. En creatieve opmerking over dat je Noorwegen kunt omklappen en dat je dan in Italië uitkomt. Maar het is niet alleen in Noorwegen en Zweden, overal zie je Italianen. Bij jullie niet dan?
   Zweden komt eraan, ik laat het je weten. Veel plezier nog op vakantie, kus, Jeannet

Comments are closed.