do. jun 30th, 2022
De kerk van de verlosser op het bloed in St.Petersburg

St.Petersburg hebben we gehaald! En ook al lukte Moskou niet, van de twee steden schijnt dit de leukere en mooiere stad te zijn. Na een reis via Duitsland, Polen, Wit Rusland, Letland en Estland en 4000 km op de teller, zijn we dan toch eindelijk in St.Petersburg. Natuurlijk is het jammer, dat we niet op het Kremlin hebben gezien en Gorky Park, maar wie weet. Er moet altijd iets te wensen blijven.

De camping bij St.Petersburg

We hebben het al eerder geconstateerd, Russen zijn geen kampeerders. En daarom zijn de campings dun gezaaid. Als je bij St.Petersburg wilt kamperen, dan is er een stadscamping. Daar staan alle campers op een parkeerterrein, keurig naast elkaar in gelid. Geen bomen, alleen maar asfalt.

Maar daar hebben wij geen trek in. Vandaar dat we op een uur afstand rijden een camping vinden, waar we een weids uitzicht hebben. We staan op gras en zijn, samen met een Deens gezin, de twee enige caravans op het terrein. In de winter wordt hier druk geskied, in de zomer is het een camping.

Natuurlijk is dat uur rijden een bezwaar, maar we hebben het er wel voor over. Jammer genoeg hebben we niet veel keuze.

De Kerk van de Verlosser op het Bloed

Onder begeleiding van Google Maps komen we mooi in het midden van St. Petersburg terecht. Het dichtstbijzijnste parkeerterrein staat vol bussen en auto’s. Maar laat er nou net een plekje zijn! We hebben ontzettende mazzel, want we stappen uit en ontdekken dat we aan de voet van één van de highlights van St.Petersburg staan: de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Bovendien is parkeren gratis in het centrum van de stad. Of we krijgen over een paar maanden een leuke boete thuis gestuurd, dat kan ook.

De Kerk is niet eens zo heel oud, van eind 19e eeuw, maar hij is enorm aanwezig, met al zijn kleuren en vormen in oud Russische stijl. Het is echter enorm druk met Chinese, Japanse en/of Koreaanse toeristen, die allemaal voor de kerk willen staan voor een selfie. En ook binnenin de Kerk is het erg druk en dat is wel een beetje jammer. Boven de hoofden lukt het me nog om wat foto’s te maken.

Een gracht in St.Petersburg
Gracht in St.Petersburg

De Hop-on-Hop-off-bus

En je bent toerist of je bent het niet, als je niet goed kunt lopen, zoals ik op dit moment, is een Hop-on-Hop-off-bus wel een uitkomst. We nemen voor 48 uur een kaartje voor zowel bus als boot. Aangezien we alles met de credit card doen, hebben we geen roebels in onze zak. Voor de verkoper van de kaartjes geen probleem: dollars of euro’s zijn ook welkom. Het kost voor ons samen 90 euro. We stappen voor de Kerk op en laten St.Petersburg aan ons voorbij komen.

Ondanks het slechte weer (het wordt niet warmer dan 10 graden) herkennen we de pracht van de stad. Ook al is daar flink strijd gevoerd, met name in de 2e Wereldoorlog, hebben vrijwel alle gebouwen het overleefd en zijn snel daarna weer gerestaureerd. Dat het volk geen eten had, was minder belangrijk.

Peter de Grote

In alle boekjes lees je, dat Peter de Grote, de visionair achter St.Petersburg, met Amsterdam in zijn gedachten, de stad heeft ontworpen. Dat herken ik echter niet zo terug. Natuurlijk, er zijn een aantal grachten en de ronde vorm van de voornaamste gracht is duidelijk herkenbaar. Maar toch doet de stad me meer denken aan Parijs met zijn brede boulevards en grote gebouwen.

Het zicht vanaf de Neva is bijzonder spectaculair. Een enorme rij paleizen staan naast elkaar aan de kade, met de Hermitage, het winterpaleis van Peter de Grote, als voornaamste paleis. En dat zie je het beste vanaf de boot. En dat is dan weer wel heel Amsterdams, er zijn veel rondvaartboten. Ik heb een filmpje gemaakt, dan kun je zien hoe mooi en indrukwekkend het is.

Het graf van Peter de Grote in St.Petersburg
Het graf van Peter de Grote in de Petrus en Pauluskathedraal

De Petrus en Paulusvesting

Dit is de plek waar de bouw van St.Petersburg begon. Ondertussen is het een stenen vesting, en we bezoeken binnenin de Petrus en Pauluskathedraal. Hier ligt vrijwel de hele Romanov-dynastie. Van de 52 tsaren en tsarinnen en hun aangetrouwden liggen hier 46 leden van begraven, o.a. Peter de Grote himself.

Het zomerpaleis van Catharine de Grote nabij St.Petersburg
Tjarskoje Selo, even buiten St.Petersburg

Tjarskoje Selo, even buiten St.Petersburg

Grappig genoeg hebben wij een boekje over St.Petersburg waar op de voorkant een foto staat van een paleis dat zich niet in St.Petersburg bevindt. Het blijkt vrij dichtbij de camping te zijn.

Het gaat om Tjarskoje Selo, het zomerpaleis van de echtgenote van Peter de Grote, Catharina I. Later heeft Catherina de Grote het uitgebreid en haar paleis van gemaakt. Het is een gigagebouw en prachtig in zijn grootsheid. Het moet vroeger een nog grotere grandeur hebben gehad, want toen was alles, wat nu in beige geschilderd is, van goud.

Als je de binnenkant wilt zien, moet je van tevoren online kaartjes kopen. Maar omdat wij altijd van die late beslissers zijn en dingen willen laten afhangen van het moment, hebben wij geen kaartjes. En er staat een enorme rij te wachten van (je raadt het nooit) Chinezen, Japanners en/of Koreanen. Maar eerlijk gezegd zie ik mezelf niet door dat enorme paleis lopen met die krukken en die gekneusde ribben.

De rij bij de Hermitage in St.Petersburg
De rij voor de kaartjes bij de Hermitage

Hermitage

En dat geldt ook voor ons bezoek aan de Hermitage. Het is een gigantisch gebouw en iedereen wil naar binnen. Dus online kaartjes kopen helpt. En als je dat niet gedaan hebt, is ook hier een enorme rij. We besluiten dus de Hermitage te laten voor wat het is. Wie weet, als we hier nog eens komen. In ons boekje staat dat je 11 jaar nodig hebt om alle kunstwerken in de Hermitage te bekijken. Dan moet dat toch kunnen in een weekendtripje!

Na ons bezoek van St.Petersburg gaan we naar Finland. En daar bedenken we ons tweede hoogtepunt van deze reis!

By Jeannet