za. okt 1st, 2022
engeltjes haken

Hier vind je een gratis patroon om een engeltje te haken. Het meest voor de hand ligt het om met het patroon een kerstengeltje te haken. Maar je hoeft er natuurlijk geen gehaakt engeltje van te maken. Het patroon is ook geschikt om gewoon een mannetje/vrouwtje met een mantel te haken. Dan maak je er dus geen vleugeltjes aan vast.

Engeltje haken (gratis patroon)

Wat heb je nodig?

Veel verschillende kleuren restjes acryl van ongeveer dezelfde dikte en geschikt voor haaknaald 3. In verhouding veel wit voor de vleugeltjes van het gehaakte engeltje. Haaknaald maat 3. (Ik zweer al jaren bij een ergonomische haaknaald, die veel lekkerder in je hand ligt, zodat je veel minder krampachtig bezig bent. Het heeft mij al een aantal blessures gescheeld, denk ik) Borduurnaald.

Het lijfje van het gehaakte engeltje

Voor het lijfje/manteltje

Maak een magische ring met 6 vasten erin. Trek de draad aan en hecht aan elkaar met een halve vaste. Haak dan 2 lossen en in de volgende steek 2 stokjes. Vervolg met in elke steek 3 stokjes te haken. Toer 1 eindigt dan met 18 steken.

Toer 2: haak 2 lossen en haak in de volgende steek 1 stokje. Vervolg met in elke steek 2 stokjes te haken. (36 steken)

Toer 3: haak 2 lossen en haak in de volgende steek 1 stokje en de steek ernaast 2 stokjes. Ga verder met stokjes, maar haak in elke 3e steek 2 stokjes. (45 steken) Haal de draad door de steek, maar hecht niet af. Laat een lang stuk draad zitten en knip deze dan af. Deze draad gebruik je straks om het hoofdje en de vleugeltjes aan het lijfje vast te zetten.

Voor het hoofdje

Om het hoofdje van dit gehaakte engeltje te haken begin je weer met een magische ring met 6 vasten erin. Trek de draad aan en maak er een ring van met een halve vaste.

Voor toer 2 haak je 1 losse en in de volgende vaste 1 vaste. Vervolg door in elke vaste steek 2 vasten te haken. (12 steken)
Toer 3: Begin met 1 vaste en dan om de vaste 2 vasten in één steek (18 steken). Aan het eind van de toer haak je een ketting van 12 lossen voor het lusje aan het hoofdje. Haal de draad door de steek en zet met een borduurnaald de ketting vast op dezelfde plek waar je hem bent begonnen. Werk je draad weg en ook je begindraad.

vleugeltjes van een gehaakt engeltje

Als je een engeltje wilt haken, haak dan deze vleugeltjes in het wit

Haak een ketting van 12 steken, plus 2 steken voor de omkeer.

Steek in de 3e steek van de ketting terug en haak daar een stokje (één omslag over de naald) in. Vervolgens ga je zo verder:

volgende steek (4e steek van de ketting): dubbel stokje (dus twee omslagen over de naald)
volgende steek (5e steek van de ketting): drie dubbel stokje (dus drie omslagen over de naald)
volgende steek (6e steek van de ketting): vier dubbel stokje (dus vier omslagen over de naald)
volgende steek (7e steek van de ketting): vijf dubbel stokje (dus vijf omslagen over de naald)
dan haak je 7 lossen, die je vastzet in de 8e steek met een halve vaste.
Haak in de 9e steek een halve vaste. Dan haak je weer 7 lossen.
volgende steek (10e steek van de ketting): vijf dubbel stokje (dus vijf omslagen over de naald)
volgende steek (11e steek van de ketting): vier dubbel stokje (dus vier omslagen over de naald)
volgende steek (12e steek van de ketting): drie dubbel stokje (dus drie omslagen over de naald)
volgende steek (13e steek van de ketting): dubbel stokje (dus twee omslagen over de naald)
Dan haak je 2 lossen en zet die vast met een halve vaste in de 14e steek en laatste steek van de ketting.

Vervolgens haak je nog een randje vasten om de vorm heen. Haak in de rechte hoeken 2 vasten in één steek en in de scherpe hoeken 3 vasten in één steek. Hecht af en werk je draden in het haakwerk weg.

engeltje haken gratis patroon

Engeltje haken, gratis patroon, het in elkaar zetten

Pak je begindraad (van de ring) van het lijfje in je borduurnaald en steek naar de goede kant van het werk. Zorg dat de lange einddraad bovenaan het werk blijft zitten. Maak dan met 3 steken het gevouwen manteltje aan elkaar vast. Steek weer terug naar de achterkant van het werk en werk je draad weg.

Steek dan de lange einddraad, die je hebt laten zitten aan het lijfje, in je borduurnaald en hecht het hoofdje met 2 of 3 steken vast op die plek. Met dezelfde draad (dus niet afknippen) hecht je de vleugeltjes aan de achterkant van het lijfje vast met een paar steken. Zie de foto, iets boven het rondje van het lijfje. De vleugeltjes hebben de langste stokjes aan de onderkant. Op zich maakt het niet zoveel uit, of ze zo aan het lijfje komen te zitten of omgekeerd, maar als je meer engeltjes maak, zorg dan wel dat je de vleugeltjes allemaal op dezelfde manier op de gehaakte engeltjes zet.

Het haken en in elkaar zetten van een kerstengeltje duurt hooguit een half uurtje. Het is dus een lekker karweitje voor tussendoor. Haak ze in allerlei mogelijke kleurencombinaties en hang ze in je kerstboom. Maar ook leuk is om juist maar één kleur voor je gehaakte engeltje te gebruiken. Helemaal wit is ook mooi in je boom. Je kunt er natuurlijk ook een leuke kerstslinger van maken en die voor je raam hangen of in de kinderkamer ophangen.

Waarom een kerstengeltje haken?

Waarom worden engeltjes eigenlijk altijd geassocieerd met kerst? Vind het antwoord en meer over kerstsymbolen en wat ze betekenen door te klikken op deze link. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat de kleuren rood en groen, de meest voor de hand liggende kerstkleuren, te herleiden waren tot het bloed van Christus en het nieuwe leven.

Nog meer haken voor kerst

Ben je klaar met je kerstengeltje haken en wil je nog meer gezellige patronen voor kerst? Wat dacht je van:

  1. Hoe maak je snel een feestelijke gehaakte kerstbal (gratis patroon)
  2. Een leuke snelle kerstster haken doe je zo (gratis patroon)
  3. Hoe maak je snel deze gehaakte trommel (gratis patroon)

Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.