za. okt 1st, 2022

Pannenlappen haken is iets wat ik heel graag doe. Het is een lekker klein projectje en je kunt het daardoor makkelijk meenemen in de trein of in de auto. Bovendien is het meestal niet moeilijk en heel wat vriendinnen gebruiken mijn gehaakte pannenlappen met veel plezier. Je hebt altijd een cadeautje. Hieronder vind je het patroon voor gehaakte pannenlappen met een wat ouderwets ogend borduurseltje. Ik bedacht het deze zomer, nadat ik cactussen had gehaakt. Het “borduurt” voort op dit haakpatroon.

Gehaakte pannenlappen met borduursel

Het principe om haakwerk te borduren heb ik ook gebruikt bij dit kussen met een doorlopende granny. Maar het borduren achteraf hoeft natuurlijk niet. Deze haaksteek is ook leuk en trendy zonder borduursel. Het plan is om hier nog een voorbeeld van te haken en dan als lus geen gehaakte lus te maken maar een lus te bevestigen van leer. Dat is stoerder en past meer bij dit soort gehaakte pannenlappen en dit soort steken.

Wil je deze gehaakte pannenlappen maken, dan kies je voor katoen. Wat dikker haakkatoen is het beste, dus katoen dat geschikt is voor haaknaald 3. Doordat ik hier de vaste steek heb gebruikt, zijn ze dik genoeg om te gebruiken voor hete pannen. Het gedeelte waar het borduursel zit wordt zelfs nog wat dichter.

Gehaakte pannenlappen met een ouderwets borduursel

Wat heb je nodig?

  • Ricorumi katoengaren bijvoorbeeld, verkrijgbaar in 60 kleuren en slechts 1,59 euro per 25 gram (pas op, normaal zijn bollen altijd 50 gram of zelfs 100 gram. Dit zijn dus kleine bolletjes, maar dat is wel handig als je veel kleine projectjes doet) is een prettig garen. Ze hebben hier veel kleuren in en het is lekker snel bij je in de bus. Als je vaker gehaakte pannenlappen maakt, dan heb je al gauw een fijne voorraad kleuren.
  • Voor één pannenlap heb je 2 bolletjes katoen nodig van 25 gram voor de hoofdkleur en 1 bolletje katoen voor het borduursel en de rand (of een restje natuurlijk, je hebt niet veel nodig).
  • En een haaknaald maat 3. Verder een borduurnaald om de draden mee af te werken.
  • Eventueel, als je niet gaat borduren, een stoere leren lus.

Patroon gehaakte pannenlappen met borduursel

Het patroon van deze gehaakte pannenlappen met borduursel kun je voor 1 euro kopen in de All Kinds of Things webshop. Dat gaat heel makkelijk met Ideal en je hebt het meteen in je email. Als je hem uit wilt printen, dan heb je hem handig voor je liggen. Zelf werk ik zo ook nog steeds het liefste.
Sinds kort vraag ik geld voor sommige haakpatronen. Een website als deze kost geld om in de lucht te houden, en op deze manier kan ik dit nog enigszins behapbaar houden.

Op dit moment heb ik als aanbieding, dat als je 3 downloads koopt, je maar voor 2 betaalt.

Nog meer gehaakte pannenlappen

Houd je ervan, net als ik, om dit soort kleine werkjes te maken, dan vind je hieronder nog meer gehaakte pannenlappen. Sommige zijn als download te koop, andere zijn gratis. Succes alvast!

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.