do. jun 30th, 2022

Je kent hem wel, de gehaakte granny square. Hij is voor allerlei projecten in te zetten, zowel kleine als grote. Je kunt er tassen mee maken, sjaals, mutsen en vesten. Je kunt een klein kraamcadeautje zelf maken door een hangertje met granny squares te bekleden. Maar een traditionele granny square kun je ook gebruiken om een kussen te maken of maak er een sprei van. Recent overtrok ik een oud voetenbankje van IKEA met een heleboel oma’s vierkantjes, want zo worden ze ook genoemd. En hoe meer kleuren hoe beter!

Een leuk klein kraamcadeautje: een hangertje met haakwerk bekleed

Een granny square haken

De traditionele granny square haken is dus niet moeilijk en je kunt het werk handig meenemen. Hieronder vind je het gratis haakpatroon.

Dit patroon, als je met één kleur haakt, gaat als volgt:
toer 1: maak een ketting van 6 lossen, sluit met een halve vaste. Haak dan voor het eerste stokje drie lossen en haak er twee stokjes naast, terwijl je insteekt in de ring. Haak dan voor de hoek 2 lossen, vervolgens weer 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, een losse en sluit met een halve vaste.
toer 2: KEER HET WERK OM en haak weer voor het eerste stokje van de tweede toer drie lossen. Steek dan in de hoek de 2 volgende stokjes, 2 lossen, 3 stokjes (insteken in de volgende hoek), 2 losse, 3 stokjes (insteken in dezelfde hoek) en herhalen tot je rond bent. Sluit weer met een halve vaste.
toer 3: KEER HET WERK WEER OM en haak voor het eerste stokje van de derde toer drie lossen. En vervolgens 2 stokjes daarnaast, insteken in dezelfde ruimte eronder. Je zit in feite in het midden van de zijde van een vierkantje. Dan 3 stokjes in de volgende hoek, 2 losse, en weer 3 stokjes in diezelfde hoek insteken. In de volgende ruimte weer 3 stokjes en zo door tot je rond bent, sluit met een halve vaste.

Wil je met meerdere kleuren haken, dan keer je het werk niet om. Je begint dan elke nieuwe toer met insteken in een hoek. Verder is het patroon van deze gehaakte granny square hetzelfde.

Flow Magazine

Flow Magazine heeft een hele goede makkelijk te volgen pagina van een granny square patroon gemaakt. Dus daar kun je ook nog even kijken hoe het moet. Maar als je je eerste vierkantje hebt gehaakt, dan weet je het wel. Ik wil je nog wel als tip meegeven, dat het handig is om je begindraad (bij stap 3 op de Flowpagina) mee te haken in de eerste stokjes. Dan heb je die draad alvast afgewerkt, dat scheelt weer werk achteraf. Omdat het afwerken best veel tijd vergt, doe ik dat tussendoor. Dus zodra ik een toer klaar heb, hecht ik meteen de einddraad af.

En Flow maakt de gehaakte granny square in één kleur. De oma’s vierkantjes, die ik haak, zijn altijd in meerdere kleuren. Elke toer gebruik ik een andere kleur.

Sprei van gehaakte oma's vierkantjes

Gehaakte granny square sprei

Een sprei van oma’s vierkantjes heb ik een tijd geleden gemaakt en daar heb ik al met al een jaar of acht over gedaan! Het is dan ook een flinke geworden. 14 vierkantjes breed en 24 vierkantjes lang. Dat zijn 336 gehaakte granny squares!

Elke vakantie nam ik mijn haakspullen mee en dan zat ik voor de tent vierkantjes te haken. En dat is dan ook meteen de lol van deze tak van sport: je kunt het makkelijk meenemen. Het grote werk, het in elkaar zetten, doe je thuis. Maar onderweg is het het perfecte werkje. Ik nam zelfs bijna geen garen mee, maar vond het dan leuk om in het vakantieland zelf op zoek te gaan naar garen. In het buitenland kent iedere wolwinkel het woord ” crochet “. Ik gebruik bijna altijd acryl garen, omdat dat overal te krijgen is en het is goedkoop. Natuurlijk moet je er dan wel op letten, dat je de juiste dikte koopt, maar over de kleuren doe ik niet moeilijk. Zoals gezegd: hoe meer kleuren, hoe vrolijker en beter. En het hoort heel erg bij dit soort spreien. En op deze manier een granny square deken maken is heel leuk om te doen! Ik ben er nog steeds trots op. Maar een babydeken is natuurlijk ook heel leuk (en een stuk sneller klaar).

Gehaakte granny squares plat op de grond: een traditionele granny square haken is niet moeilijk

Hoes voor een voetenbankje

Recent heb ik een voetenbankje bekleed met gehaakte traditionele granny squares. Ik heb vierkantjes gebruikt, die kleiner zijn dan bij de sprei. De vierkantjes bestaan slechts uit drie toeren. Voor dit voetenbankje heb ik 156 kleine vierkantjes gehaakt, allerlei kleuren door elkaar, maar wel enigszins volgens de formule die ik je hieronder geef. Om wel een beetje een eenheid te hebben. Het aan elkaar naaien heb ik met grijs gedaan en de rand onderaan ook. Die rand begin je met een rand vasten. Per gehaakte granny square haak je 8 steken en de negende steek haak je precies tussen twee vierkantjes, in het naaiwerk wat ze aan elkaar hecht. Zo krijg je een strakkere rand. Toer 2 en 3 zijn hetzelfde. Ik heb tijdens het haken telkens gekeken of de rand niet nog strakker moest. En hoe breed/hoog hij moest worden. Ik heb er ook een toer stokjes tussen gedaan. Eventueel om later, mocht de hoes wat zijn gelubberd, er nog een gehaakt koord doorheen te rijgen om hem op die manier strakker weer te krijgen.

traditionele granny square ofwel oma's vierkantjes

Gehaakte granny square, maar wat gestyleerder

Ik noem het maar even gestyleerde granny squares, maar als je de sprei en het voetenbankje veel te uitbundig en te kleurig vindt, dan kun je toch een eenheid krijgen. Zoals ik gedaan heb bij het gehaakte granny square kussen. Daar gebruik ik drie keer drie kleuren. Elke drie kleuren meng ik volgens de volgende formule:

  • Eerste vierkantje: Toer 1: kleur A | toer 2: kleur B | toer 3: kleur C
  • Tweede vierkantje: Toer 1: kleur A | toer 2: kleur C | toer 3: kleur B
  • Derde vierkantje: Toer 1: kleur B | toer 2: kleur A | toer 3: kleur C
  • Vierde vierkantje: Toer 1: kleur B | toer 2: kleur C | toer 3: kleur A
  • Vijfde vierkantje: Toer 1: kleur C | toer 2: kleur A | toer 3: kleur B
  • Zesde vierkantje: Toer 1: kleur C | toer 2: kleur B | toer 3: kleur A

Op deze manier krijg je nooit twee dezelfde oma’s vierkantjes. Heb je meer dan drie keer zes = 18 vierkantjes nodig voor iets, dan meng je weer drie keer drie andere kleuren op dezelfde manier.

gehaakte granny squares, verwerkt in drie verschillende gekleurde kussentjes

Zeeman webshop

Ik koop vaak mijn acrylgaren bij Zeeman. Ze hebben niet veel kleuren, op dit moment maar 9, maar de prijs is wel geweldig: 100 gram voor 1,19 euro.

Als je nog meer inspiratie nodig hebt, misschien is dit onderstaande boekje wel iets voor je: Het Granny Square boek. Dit boek leert je eerst de eenvoudigste granny te haken, zoals hierboven. Maar je kunt veel variaties maken met oma’s vierkantjes: met hartjes, met bloemen, met rozetten of met sterren. Leuk voor als je die eenvoudige traditionele gehaakte granny square wel kent onderhand.


In dit inspiratieblogje staan affiliatelinks. Wat dat zijn kun je lezen bij samenwerking.

By Jeannet

9 thoughts on “Gehaakte granny square: hoe meer kleuren hoe beter!”
  1. Ik ben dol op haken, en granny squares zijn natuurlijk echt een klassieker. Wat leuk ook dat je veel kleuren gebruikt, dat maakt het echt lekker vrolijk.

  2. Ik heb het haken nooit goed onder de knie gekregen. Dan pak je het ook niet zo gauw. Maar het resultaat is wel erg leuk! Dat je 8 jaar over die sprei gedaan hebt, wil ik wel geloven 🙂

  3. hmmm, heerlijk haken is dit ! ik krijg direct zin om aan de slag te gaan. Maar eerst die ingewikkelde trui afmaken…

  4. Ik heb voor t eerst gehaakt toen ik zwanger was maar daarna nooit meer. Ik vond het toch een zware klus. Onthouden van de steken en concentreren. Het dekentje is af maar veel te zwaar geworden;)

Comments are closed.