za. okt 1st, 2022
Het rooskussen op een grijze bank

Een doorlopende granny haken is heel eenvoudig. De granny is een steek die goed te doen is voor beginnende hakers, je weet al gauw wat de bedoeling is. Als je maar weet wat een losse is, een halve vaste en een stokje. Dat is genoeg kennis voor de doorlopende granny haken.

Een kussen van doorlopende granny

Recent heb ik een grijs kussen gehaakt door een doorlopende granny te haken en dat te beschouwen als borduurstramien. Nadat ik 40 x 40 cm in het vierkant gehaakt had, heb ik het werk geborduurd met strengen van gehaakte kettingen. Klik hier voor het resultaat, dan zie je wat ik bedoel.
En je ziet ook meteen hoe je die doorlopende granny moet aanpakken, met filmpjes en foto’s uitgelegd.

Deze keer heb ik hetzelfde gedaan. Ik ging een doorlopende granny haken voor een borduurstramien van 40 x 40 cm, maar vervolgens heb ik er een roos op geborduurd in kruissteek. Dit geeft weer een heel ander effect.

Een doorlopende granny haken is niet moeilijk

Voor het borduren haakte ik in 3 kleuren een aantal kettingen van lossen, steeds een hanteerbare lengte, zodat je er nog mee kunt borduren. Ik haakte meestal rond de anderhalve meter ketting. Maar aan het einde, toen ik ontdekte dat ik nog een kruissteek ergens was vergeten, was natuurlijk 25 cm voldoende.

Het borduren

Het borduren zelf is ook niet moeilijk. Laat een eindje van de gehaakte ketting aan de achterkant hangen en begin volgens patroon te borduren. Pas wel op, dat je echt in de gaatjes van het haakwerk insteekt. Ik merkte, dat ik nog wel eens per ongeluk in de acryl zelf vast kwam te zitten en dan wordt het er niet mooier op. Zorg ook tijdens het borduren dat de kettingen niet teveel gedraaid (getwist zeg maar) worden, dat is ook niet mooi.

telpatroon van een roos. Hier gedaan op een doorlopende granny

Je kunt het telpatroon als “afbeelding opslaan als” pakken met je rechtermuisknop. Vervolgens sla je hem op je computer op en print je hem uit. In het geval van het voorbeeld is het rode kruisje = lichtgrijs, het zwarte kruisje = zwart en het blauwe rondje = donkergrijs. Maar het ligt natuurlijk helemaal aan de kleur waarop je het borduurt. Een roos is rood, dus je kunt het ook in de kleuren rood, roze en zwart doen. Dan is het wel duidelijker een roos. Mijn roos is wat gestyleerder, vanwege de andere kleuren.

Het afmaken

Je maakt het kussentje helemaal af door er een (kant en klaar gekocht) binnenkussentje in te doen, die je overtrekt met een grijze stof. Doordat de doorlopende granny gaatjes heeft, kijk je er doorheen. Dus het is wel belangrijk dat je de juiste kleur erachter ziet. Met de overhandse steek zet je de twee gehaakte delen aan elkaar.

Ik heb een ander kussen gemaakt met hetzelfde garen en met dezelfde kleuren, zodat de twee kussens goed bij elkaar passen. Dit kussen heb ik gemaakt met een grappige steek, waarbij je diagonaal haakt. Het patroon komt van Deramodes en kun je gratis bij hen opvragen. Het is in het Engels, dus het is even puzzelen.

Nog meer granny square kussentjes

Als je er geen genoeg van kunt krijgen, van die granny squares, dan kun je ze ook op de ouderwetse manier gebruiken: dus kleine granny’s en dan aan elkaar naaien. Dat je daar een heel verschillende effect mee kan krijgen, kun je lezen in een granny square kussen, hoe maak je dat?

By Jeannet

2 thoughts on “Doorlopende granny haken, heel eenvoudig”
  1. Wat een leuke kussen is het geworden! Ik vind dit zo creatief van je! Ik hou van lekker bezig zijn met je handen, door jou wil ik dit ook gaan leren! Leuk artikel!

    1. Hoi Bianca, wat leuk om te lezen! Dank voor het compliment. Ik ben met haken begonnen toen ik op de kleuterschool zat, het zat er al heel vroeg in. Ik wilde vroeger ook handwerkjuf worden. Dus laat het me maar weten, als ik je moet helpen. Het is niet moeilijk, haken. En we wonen niet ver bij elkaar vandaan, dus dat is te organiseren. Succes, gr. Jeannet

Comments are closed.