do. jun 30th, 2022

Hier vind je een granny square patroon voor een kussen. Granny squares, oftewel de Nederlandse naam “oma’s vierkantjes”, zijn makkelijk te maken en omdat je een klein lapje haakt, heb je het idee dat je lekker opschiet. Het is overzichtelijk. Het is ook fijn om mee te nemen op vakantie bijvoorbeeld. Ik heb altijd haakwerk mee op vakantie, omdat het me die rust geeft, die ik nodig heb. Zo heb ik een granny square lappendeken gehaakt, gedurende acht jaar vakanties. Ik nam er lekker mijn tijd voor. Het afwerken daarna heb ik thuis gedaan.

Granny square kussen

Het leuke van het haken van een granny squares kussen is, dat je er elke vorm aan kan geven, die je maar wilt. De meeste kussens die ik ken zijn vierkant, maar ik vind het voor deze keer leuk om er een rechthoekig kussentje van te maken. Bovendien passen ze dan beter op mijn lange bankje buiten.

Deze rechthoekige kussentjes kun je online bij de HEMA kopen. Daarna haal je ze op bij een vestiging. Ze verkopen ze niet in de winkel zelf, dus je moet het op deze manier doen. Van deze kussentjes heb ik al eerder gebruikt gemaakt. Het zijn prettige gevulde kussentjes en ze meten 30 bij 50 cm.

Een granny square kussen met 40 oma vierkantjes

Kleuren en patronen bij een granny square kussen

Dit soort kussentjes zijn het fijnste in 100% acryl. Lekker zacht, goed te wassen en de goedkoopste “wol”soort die er bestaat. Waarschijnlijk heb je zelf wel genoeg restjes, want daar zijn dit soort kussentjes perfect voor, om restjes op te maken. Maar zo niet, kijk eens bij Zeeman, want daar verkopen ze mooie acryl, 100 gram voor 1,19 euro, echt geen geld. Het fijne van nieuwe garens kopen is wel, dat je zeker weet, dat de garens allemaal even dik zijn en dat je kussen dus egaal in dikte is. Sommige mensen vinden het vervelend, dat dat bij restjes soms niet zo is.

Het granny square kussen kun je verschillend inkleuren. Je kunt het heel simpel houden door slechts 1 kleur te kiezen en alle oma’s vierkantjes in dezelfde kleur te haken. Je kunt ook het hele vierkantje in 1 kleur haken, met 2 kleuren en het kussen in een dampatroon in elkaar zetten. Maar ook wel 3 of meer kleuren kiezen en die bij het in elkaar zetten van het granny square kussen door elkaar heen gooien.

Ik hou echter van bonte kleuren, het hoort een beetje bij de stijl. Ik haakte het oma vierkantje dus met 3 x 3 verschillende kleuren. Voor deze reeks van 3 kussens koos ik voor 9 bonte kleuren door elkaar, maar op verschillende manieren. Het eerste kussen met hoofdkleur donkerrood, het tweede kussen met hoofdkleur kobalt en het derde kussen met hoofdkleur zwart.

Probeer ook in die hoofdkleur stof te kopen, die je voor de achterkant van het granny square kussen gebruikt.

Het gebruik van veel kleuren geeft een mooi effect bij dit granny square patroon

Granny Square Haakpatroon van een kussen

Nodig: 9 halve bollen 100% acryl (dat de ene bol wat meer heeft als de ander is niet erg), haaknaald 3, gewone handwerknaald voor het afhechten.
Een kant en klaar vierkantje meet ongeveer 6 x 6 cm. Iets kleiner of groter is niet erg, dat komt goed met het in elkaar zetten. Mocht je echt veel te groot of te klein zitten, gebruik dan een andere garendikte of een dunnere haaknaald. Dit is het patroon:

Toer 1: haak met kleur A een ketting van 6 losse, maak er een ring van door de eerste en de laatste steek met een halve vaste aan elkaar te haken.

Toer 2: Haak 3 losse. (Handig is om meteen je losse draad van de vorige toer mee te haken, zodat je die naderhand niet hoeft af te werken. Haak hem mee met deze 3 losse, laat de rest hangen, die knip je straks af.) Deze 3 losse tellen als het eerste stokje. Haak 2 stokjes IN de ring, haak vervolgens 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, 2 losse en maak hem vast met een halve losse aan je eerste “stokje”. Trek de draad door en hecht af. Nu kun je ook de andere losse draad afknippen.

Toer 3: haak met kleur B. Steek in een hoekruimte en haak 3 losse. (Wederom, neem je losse draad mee, zoals in toer 2). Haak dan 2 stokjes en steek dan voor de volgende 3 stokjes in de volgende hoekruimte. Daarna 2 losse, 3 stokjes, naar de volgende hoekruimte, 2 losse, 3 stokjes, naar de laatste hoekruimte, 2 losse, 3 stokjes en weer terug in de eerste hoekruimte haak je de 3 laatste stokjes. Nog 2 losse en haak vast aan je eerste stokje met een halve vaste. Trek de draad door en hecht af. Je kunt nu de andere draad ook afknippen.

Toer 4: haak met kleur C. Steek in een hoekruimte, haak 3 losse (neem je losse draad mee), haak 2 stokjes en steek voor de volgende 3 stokjes in de tussenruimte. Daarna 3 stokjes, 2 losse, 3 stokjes, steek voor de volgende 3 stokjes in de tussenruimte en ga zo rond tot het begin. Trek de draad door en hecht af.

Door alle draden meteen af te hechten krijg je meteen een vierkantje dat al wat afhechten betreft zo goed als klaar is. Dat scheelt enorm veel werk aan het eind van de rit.

Als je met 3 kleuren werkt, krijg je veel variatie bij het maken van een granny square kussen

Het gebruik van 9 kleuren in het granny square patroon

Doordat je in je granny square kussen zoveel mogelijk verschillende oma vierkantjes wil hebben zitten kun je het volgende systeem gebruiken:

Het eerste oma vierkantje in 3 verschillende kleuren, A, B en C.
Kleur A voor het meest binnenste rand, kleur B als tweede eromheen en kleur C als buitenste rand.

Het tweede oma vierkantje met dezelfde kleuren wordt dan:
kleur B voor de meest binnenste rand, kleur C als tweede eromheen en kleur A als buitenste rand.

En het derde oma vierkantje met dezelfde kleuren wordt:
kleur C voor de meest binnenste rand, kleur A als tweede eromheen en kleur B als buitenste rand.

Je zult zien dat dit een enorm verschil geeft, het worden totaal verschillende vierkantjes. Zo kun je telkens 3 kleuren door elkaar heen gebruiken. Met 9 kleuren kun je heel veel variaties van granny squares maken, dus herhaal dit trucje zoveel mogelijk.

Dit patroon voor een granny square is simpel en traditioneel

Het in elkaar maken van het granny square kussen

Voor het rechthoekige kussentje, wat ik hierboven noemde, moet je 40 oma vierkantjes haken. 5 in de hoogte en 8 in de breedte.

Meng de granny squares zo leuk mogelijk door elkaar, zo dat alle kleuren een beetje evenwichtig zijn verdeeld over het rechthoek. Ik vind het handig om er een foto van te maken, dan zie je het toch weer op een andere manier.

Sluit en naai de oma vierkantjes met een overhandse steek aan elkaar in de hoofdkleur. Deze steek mag je zien, is juist wel leuk, hoort er een beetje bij. Je kunt de delen natuurlijk ook aan elkaar haken als je dat leuker vindt.
Het makkelijkst is om eerst de korte rijen aan elkaar te naaien, zodat de lap al aan elkaar zit en dan vervolgens de lange rijen aan elkaar.

Je stikt de oma vierkantjes op de lap vast.

Het kussenhoes

Knip een lap van 32 cm bij 140 cm, dus pak de hele breedte van de stof. Laat de zelfkanten eraan zitten, hoef je die niet af te werken. Vouw de lap in de lengte dubbel en strijk de vouwlijn. Strijk de instopstroken van ieder 20 cm naar binnen, zodat er ook een vouw komt.

Speld daarna je granny square lap van 5 x 8 oma vierkantjes op de stof, vanaf de vouwlijn van het midden naar de vouwlijn van de instopstrook. Stik de lap vervolgens met een grote steek 5 op de naaimachine vast op de stof, ongeveer 1/2 cm langs de rand.

Stik dan het hele kussen aan de verkeerde kant de langste naden aan elkaar. Zorg ervoor dat de instopstroken naar buiten zitten gevouwen.
Keer binnenstebuiten. Stop je rechthoekige kussentje er zo in, dat hij onder een instopstrook zit, zodat je hem niet ziet.

Klaar is je rechthoekige granny square kussen!

3 kant en klare granny square kussens, vind hier het gratis haakpatroon

De twee andere kussentjes

Ik heb op dezelfde manier nog 2 andere kussentjes gemaakt. Uiteindelijk heb ik het eerste kussentje met donkerrood als hoofdkleur gemaakt, het tweede kussentje met kobaltblauw en het derde kussentje met zwart. Zo krijg je een nieuw en leuk bij elkaar horend geheel. Maar dit granny square patroon kun je natuurlijk nog voor veel meer dingen gebruiken. Kijk maar bij mijn artikeltje over de gehaakte granny square, waar ik meer voorbeelden laat zien.

Hieronder vind je nog meer varianten van gehaakte granny square kussentjes:

Heb je nog meer inspiratie nodig? Dit boek is net uitgekomen (augustus 2020) en begint met de basis: het patroon van de eenvoudigste granny. Dan ga je stap voor stap steeds meer uitdagingen aan: granny’s met hartjes, bloemen, rozetten en sterren en zelfs reliëfmotieven. Vervolgens ga je doen wat granny squares haken zo leuk maakt: je haakt er een heleboel! In allerlei kleurcombinaties haak je stapels en stapels granny’s. Die je tot slot aan elkaar haakt of naait tot de leukste resultaten! Haakliefhebbers zijn dol op het vierkantjes haken. Ze zijn snel klaar en met deze nostalgische granny squares kun je van alles maken: kussens, kleden, tassen, hoesjes, sjaals en nog veel meer.

By Jeannet