do. jun 30th, 2022
babydekentje haken

Hier vind je een gratis haakpatroon om een babydeken te haken met lapjes die allemaal de wybertjesruit-vorm hebben. Ik had moeite met het zoeken naar de juiste term voor zo’n wybertjesruit. Het wordt ook wel een harlekijnruit genoemd. Of een diamond in het Engels. In de wiskunde heet het een ruit en dat is een parallellogram met alle vier zijden van dezelfde lengte. In ieder geval is het een vrolijke vorm om een babydekentje van te maken.

Werkbeschrijving babydeken haken

Aangezien ik meerdere van dit soort babydekentjes heb gehaakt, heb ik foto’s door elkaar heen gebruikt. Maar ik denk, dat e.e.a. wel duidelijk is.

De laatste versie heb ik gehaakt van Phildar wol, of eigenlijk was het een 30% lamswol, 70% acryl-mengsel. Heel mooi en perfect om er een lief zacht warm babydekentje van te haken, wat je ook nog goed kunt wassen.

Schema voor het haken van een babydekentje met als basis een wybertjesruit

Hoeveel ruiten heb je nodig?

In mijn schema heb je nodig:

  1. 22 hele ruiten
  2. 10 halve ruiten voor de onder-en bovenrand
  3. 6 halve ruiten voor de zijkanten

Wat heb je aan garen nodig?

Voor dit haakpatroon voor een babydeken van ongeveer 80 x 80 cm heb je nodig:

2 bollen Phildar Super Baby Flanelle (grijs) à 25 gram
2 bollen Phildar Super Baby Pensee (paars) à 25 gram
2 bollen Phildar Super Baby Miel (honinggeel) à 25 gram
2 bollen Phildar Super Baby Grege (offwhite) à 25 gram
2 bollen Phildar Super Baby Rose des Sables (roze) à 25 gram
5 bollen Phildar Super Baby Groseille (rood) à 25 gram
haaknaald 4
borduurnaald

Of natuurlijk kleuren die je zelf mooi vindt. Kies wel voor één of twee kleuren die iets sprekender zijn dan de rest, dat is voor het beeld leuker. Je hebt 5 bollen van één kleur nodig, omdat je ze zowel voor de wybertjesruit gebruikt als voor het aan elkaar haken van de verschillende lapjes en de rand er omheen.

Haakpatroon babydeken: haak met dubbele draad

Haak MET DUBBELE DRAAD van de beide bollen in de zes kleuren wybertjesruiten volgens het schema dat je hierboven ziet. Dit schema kun je, als je wilt, zelf ook aanpassen met QuiltAssistance. Het is een klein softwareprogramma, waarmee je patchwork-achtige ontwerpen kunt maken. Onderaan deze bladzijde heb ik een kleine uitleg over dit programma gemaakt. Het is niet moeilijk en het is een handige programmaatje als je dit soort dingen vaker wilt doen.

Het haakpatroon voor een babydeken gaat onder de foto verder.

Het begin van het haakpatroon voor een babydeken

Het haken van een hele wybertjesruit

Toer 1: Haak 4 lossen en haak dan een stokje, die je vaststeekt in je eerste losse. (2 stokjes) Haak 3 lossen en keer om
Toer 2: Haak een stokje in dezelfde steek (in feite meerder je daar) en 2 stokjes, die je insteekt in de ruimte eronder. Ook dit is een meerdering. (4 stokjes) Kijk naar de foto’s hierboven. Haak 3 lossen en keer om
Toer 3: Haak een stokje in dezelfde steek (meerdering), 2 stokjes en 2 stokjes, die je insteekt in de ruimte eronder (meerdering) (6 stokjes)
Toer 4 t/m toer 10: Ga vervolgens zo verder door elke toer aan de buitenrand een stokje te meerderen. Bij toer 10 heb je dan 20 stokjes op een rij. Eindig met 3 lossen voor de omkeer

Dit is het breedste punt van je ruit. Ga dan door met minderen:

Toer 11: Steek voor je eerste mindering van de toer in de tweede steek en begin met een stokje, maar haak slechts één omslag, en laat de steek op de pen staan. Haak dan in de volgende steek weer het begin van een stokje, dus maar één omslag, en haak dan vervolgens alle steken tezamen. (Kijk naar de foto’s hieronder) Vervolg je toer met stokjes, maar eindig weer met een mindering zoals net omschreven. (20 stokjes)
Toer 12 t/m toer 20: vervolg de minderingen zoals in de vorige toer omschreven, net zo lang dat je nog 2 stokjes hebt. Hecht dan af.

TIP: tel geregeld de stokjes van een toer; je gaat snel de fout in is mijn ervaring.

Het haakpatroon voor een babydeken gaat onder de foto verder.

Minderen van een stokje in het haakpatroon voor een babydeken

De halve wybertjesruit

De halve wybertjersruit aan de onder- en bovenkant van het babydekentje is makkelijk te haken, doordat je alleen de eerste helft van het patroon volgt.

De in de lengte gehalveerde wybertjersruit volgt alleen maar aan één kant het meerder-en minderpatroon. De andere kant van het haaksel blijft recht. Handig is om bij toer 1 aan één kant een speldje of iets dergelijks te steken, zodat je weet dat je aan die kant moet meerderen en minderen. NB: je haakt tot een breedte van 10 steken, dat zijn 9 toeren. Daarna ga je minderen, zodat je in totaal op 18 toeren uitkomt. Dat betekent dat deze halve wybertjesruit iets kleiner (korter) uitvalt.

Het haakpatroon voor een babydeken gaat onder de foto verder.

Babydekentje haken

Haakpatroon babydeken: de afwerking, het aan elkaar haken van de ruiten

Nadat je klaar bent met alle ruiten, is het tijd om het babydekentje aan elkaar te haken. Dat is nog best een werkje, dus vergis je niet.

Leg de lapjes zo op tafel zoals je ze aan elkaar wilt hebben. Ga eerst alle ruiten aan elkaar haken die van rechtsboven naar linksonder lopen. Haak een rand van vasten langs de ruit, 2 vasten per toer, zodat je uitkomt op 20 vasten per ruit. Begin rechtsboven, zie foto: bij grijze gehalveerde ruit. NB: omdat dit een iets kleinere ruit is heb je hier 18 vasten, want maar 9 toeren. Aan het einde van de grijze ruit haak je 2 lossen en dan vervolg je met eenzelfde rand vasten langs de okergele driehoek.

Het haakpatroon voor een babydeken gaat onder de foto verder.

Het aan elkaar haken van de wybertjesruit
Het aan elkaar haken van de verschillende ruiten

Pak dan je offwhite wybertjesruit en haak daar ook twee vasten langs de rand in de eerste toer. Haal dan je haaknaald uit je lus en steek je naald aan de okergele kant in op dezelfde hoogte. Kijk goed naar de foto’s. Haal je lus op en haak verder met de rand aan de offwhite kant. Pak elke keer de steek op zoals hierboven beschreven. Zo kun je de beide lapjes van de babydeken aan elkaar haken. Bij het kruispunt van de lapjes haak je telkens 2 lossen. Die komen dus boven elkaar te liggen. Ga dan verder met (op de foto) de paarse ruit, die komt vast te zitten aan de grijze halve ruit. Maar omdat die maar 18 vasten heeft, heeft de paarse ruit een toer te veel. Toer 10 van de paarse ruit blijft dus los. (En toer 11 ook, als je die aan de roze halve ruit gaat vastmaken.)

Het haakpatroon voor een babydeken gaat onder de foto verder.

Het aan elkaar zetten van de ruiten

Haak eerst alle diagonale lijnen van rechtsboven naar linksonder vast. Haak dan de diagonalen van linksboven naar rechtsonder.

Tot slot ga je een rand langs het babydekentje haken. Elke toer weer 2 vasten. Pak dan met de rand ook de “loshangende” punten die je niet hebt vastgehaakt aan de tegenoverliggende ruit. Zoals in het voorbeeld hierboven, de paarse ruit. Haak om de ruime op te vullen stokjes en dubbele stokjes. Zie de foto hieronder. Als je rond bent, haak je nog één ronde verder, zodat je dezelfde dikte rand krijgt als de tussenliggende randen. Minder daarbij om de 10 cm 1 steek, anders gaat de rand zo lubberen.

Close-up van haaksteek

Babyslinger haken

Met hetzelfde haakpatroon, waar deze babydeken mee gemaakt is, kun je ook vlaggetjes haken. Dat haak je in feite halve wybertjesruiten en haakt die aan elkaar. Ik heb er zelf letters op geplakt, zodat er een vrolijke vlaggenlijn ontstaat met HAPPY BIRTHDAY.

Succes met het haken van dit vrolijke babydekentje. Mocht je vragen hebben, mail me!

Haakpatroon babydeken in ruitvorm
Het gehaakte babydekentje in andere kleuren

Hoe werkt QuiltAssistance?

QuiltAssistence is een simpel programmaatje om quilt en/of patchworkprojecten te ontwerpen. Het is niet bedoeld voor commercieel gebruik.

Download QuiltAssistance en open het programma. Bij de welkomstpagina kies je voor “een nieuw leeg project maken”. Kies dan bij het volgende scherm “Quilt Blok Instellingen” voor het tabblad “regelmatig patroon”. In het volgende scherm kun je kiezen welk soort patroon je wilt hebben en hoe groot je project wordt.
Achter “patroon” is standaard ingevuld “vierkanten”. Het pijltje ernaast kun je gebruiken om te scrollen. In dit geval heb ik gekozen voor “driehoeken horizontaal” (QuiltAssistance heeft geen patroonvorm met ruiten, maar dit voldoet ook.) Vormgrootte is in dit geval 1 cm. Aantal horizontale stukjes is 5, aantal verticale stukjes is 6. Dat kom je op 66 stukjes, zegt het programma. Ik heb het in mijn ontwerp over 30 stukken, maar geen paniek. Omdat ik gekozen heb voor “driehoeken horizontaal” is het aantal te veel. Het klopt wel verder.
Quilt/blok grootte hoef je verder niet in te vullen. Klik op OK.

In het volgende scherm krijg je dan een schema te zien van 66 halve ruiten, die je kunt inkleuren met het kleurenschema, dat ook oppopt. Klik een kleur aan, waarmee je aan het werk wilt, en klik dan op één van de halve ruiten. Die krijgt nu deze kleur. Omdat we met wybertjesruiten werken, moet je dus de helft eronder of erboven ook met dezelfde kleur inkleuren. Verdeel dan in totaal 5 van één kleur wybertjesruiten in het schema. Je kunt ook halve wybertjes doen aan de zijkanten van het babydekentje. Reken die dan ook voor de helft mee in je totale optelling.

Kies je volgende kleur door hem aan te klikken in het schema en weer vervolgens in je wybertjesruit-schema op de ruit. Zo vul je je hele babydekentje op.

In mijn schema bovenaan deze pagina heb ik geen enkele zelfde kleur aan elkaar laten raken. Voor een gebalanceerde kleurverdeling is dat wel belangrijk om rekening mee te houden.


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.