do. jun 30th, 2022
kamperen met een camper

Wat zijn de voordelen van kamperen met de camper of met de caravan boven het kamperen met een tent? Zijn er ook nadelen­? Al sinds mijn jeugd kampeer ik en mijn lief ook. Het is ons, zogezegd, met de paplepel ingegoten. We hebben vroeger heel veel met tenten gekampeerd, maar de laatste jaren ook met campers. Die huurden we dan in het betreffende werelddeel, want het was altijd overzees. Lees bijvoorbeeld over onze reis door Australië met een camper.

We weten dus hoe het is om te kamperen met een camper. Het is redelijk vergelijkbaar met de caravan die we sinds een paar jaar hebben. Kamperen met een dergelijk kampeermiddel heeft behoorlijk wat voordelen boven het kamperen met een tent. Dit zijn ze:

Geschatte leestijd: 5 minuten

Voordelen van het kamperen met een camper of caravan

1. Comfort

Nu wij ouder zijn, willen we niet meer op een luchtbedje op de grond slapen. Gewoon omdat het opstaan steeds lastiger wordt. En de beide ruggen nemen ook geen genoegen meer met lucht. Het moet wel een beetje ondersteunen tegenwoordig, anders zijn we de volgende dag niets waard.

Koken kan in een camper of caravan rechtop, je hoeft er niet voor op je knieën. En het zitten op echtere stoelen is ook een groot voordeel, wederom vanwege die wat oudere botten en spieren. En vergeet het koelkastje niet voor de broodnodige ijsblokjes in je glaasje limonade!

Kamperen met een camper of caravan heeft ook als voordeel, dat je een wc-tje in de buurt hebt, als je tenminste een iets luxere camper of caravan hebt. Minder geschikt voor de grote boodschap, maar om op te plassen natuurlijk heel fijn. Als je er ’s nachts uit moet (en daar hebben wij 60-plussers nogal eens last van) dan hoef je niet te hurken op een plasemmer, maar zit je riant op je eigen wc.

2. Mobiliteit

Voor veel mensen is kamperen met een camper de ultieme vorm van vakantie. Vrijheid, blijheid, dat gevoel. Als je wilt loskomen, dan moet je gaan kamperen met een camper. Vind je het ergens leuk, dat blijf je; vind je er niets aan, ga je snel weer weg. Dat kan natuurlijk met een tent ook, maar je doet er langer over om een tent op- en af te breken. Een camper of caravan zet je neer, je zorgt dat ie horizontaal staat, en je kunt slapen. De spulletjes opbergen en vastzetten, zodat het tijdens het rijden niet gaat verschuiven, gaat snel en na een paar dagen weet je niet meer beter. Wij hebben met zijn 2-en een uur nodig, vanaf opstaan tot wegrijden. En dat is inclusief douchen, aankleden en ontbijten!

kamperen met een camper of een caravan geeft veel comfort

3. Evacuatie

In het vervolg daarop kun je als je aan het kamperen met een camper bent je snel uit de voeten maken. Stel, er is slecht weer voorspeld, de Maas gaat overstromen (ik noem maar wat …), dan ben je supersnel op een hoger gelegen gebied.

Of het land waar je op dat moment aan het kamperen bent verkleurt van geel naar rood, dan wil je er het liefst vandoor. Naar een ander land dat wel geel is of misschien zelfs wel groen. Je kunt dat trouwens in de gaten houden via de reisapp van Buitenlandse Zaken. Je kunt je aanmelden om op de hoogte gehouden te worden als er landen van kleur verschieten.

4. Je eigen bubble

De verkopen van campers en caravans zijn enorm toegenomen nu, in deze Corona-tijd. Logisch, want je hebt je eigen huis bij je met je eigen wc-tje en je eigen badkamertje. Niemand die bij je in huis komt, die per ongeluk besmet zou kunnen zijn. Je zit op je eigen eilandje in je eigen bubble en dat is de beste manier om Covid buiten de deur te houden.

5. Je kunt veel meenemen

Een beetje een open deur, maar in een camper of caravan kun je veel meenemen. Lekker veel boeken natuurlijk (ik was begonnen met een e-book, maar vind het gewoon niet lekker lezen. Geef mij maar een echt boek) en spelletjes. Etenswaren, kleding, grotere kampeerstoelen, noem het maar op. Als je kampeert met een tent, moet die tent ook mee in de kofferbak. Je hebt gewoon echt veel minder ruimte om spullen mee te nemen.  

Probeer het eerst eens: kamperen met een camper

De aanschaf van een camper of een caravan is natuurlijk vele malen duurder dan de aanschaf van een tent. Een caravan is van de twee nog de goedkoopste, maar een camper, dat is echt een auto. Een kleine vrachtauto! Niet alleen de aanschaf zelf zijn kosten, maar ook de jaarlijkse wegenbelasting en verzekeringen. Daarom kun je, voordat je tot aanschaf over gaat, het eerst eens proberen, dat kamperen met een camper.

Je kunt een camper huren van een camperverhuurbedrijf. Maar je kunt er ook eentje huren van iemand anders, dus van een particulier. Daar zijn meerdere platforms voor, maar kijk eens bij Goboony, één van de grootste. Huren van een particulier is trouwens 40% goedkoper dan huren via een camperverhuurbedrijf. En je houdt er ook nog eens leuke contacten aan over, want veel particulieren zijn ontzettend trots op hun camper en vertellen er dus met plezier over. Of ze geven je camping- of kampeertips.

kamperen met een caravan: die van ons is de leukste!

Conclusie: kamperen met een camper of caravan is superfijn

Vooral in deze onzekere tijd met het telkens weer oplaaien van het Covid-virus is kamperen met een camper of een caravan een superfijne en veilige manier om vakantie te vieren. Als je aan het overwegen bent om een camper of caravan aan te schaffen, dan zou je kunnen overwegen om eerst eens even te gaan kamperen met een camper, die je gehuurd hebt van een particulier. Extra voordeel: de nieuwe deeleconomie is een duurzame economie.

Ikzelf ben ondertussen helemaal om. Zei ik vroeger tegen mijn lief, dat ik van hem “af zou gaan” als hij zou voorstellen om een caravan te kopen, nu ben ik ontzettend blij met onze aanschaf van twee jaar geleden. Want zeg nou zelf: we hebben wel een hele leuke, toch?

By Jeannet