za. okt 1st, 2022

Sinds de kinderen uit huis zijn, sinds we genoeg geld hebben en sinds we tijd hebben maken we mooie reizen, Gemiddeld één keer per twee jaar vliegen we naar een ver land, huren daar een camper en gaan rijden. Reizen met een camper heeft veel voordelen en één van die voordelen is, en dat is nu met de pandemie helemaal belangrijk, dat je je eigen sanitair bij je hebt. Je bent dus min of meer onafhankelijk en vrij. Reizen is “gaan met die banaan”, steeds maar verder, steeds andere horizonnen, steeds andere plekken. Reizen is het avontuur opzoeken.
Begin van dit jaar hebben we een reis gemaakt naar Nieuw Zeeland. Een maand met een gehuurde camper door dat prachtige land trekken was een ervaring om nooit te vergeten. Als je meer info zoekt over Nieuw Zeeland met een camper, klik je op: camper huren Nieuw Zeeland.
Onze reis door Australië met een camper staat hieronder. We waren 30 jaar bij elkaar, 25 jaar getrouwd, en dus was het een perfect moment om naar Australië af te reizen. Wil je meer info over Australië met een camper, klik dan op: camper huren Australië.

Sydney met het Opera House op de achtergrond
Sydney met de Opera House

Sydney, grootste stad in Australië

We vlogen op Sydney, waar we een paar dagen rust namen om te acclimatiseren en van onze jetlag af te komen. Het is niet verstandig om meteen je camper op te halen en te gaan rijden. Je bent moe van de reis én je hebt een jetlag. Bovendien is een start in één van de leukste steden van Australië helemaal geen straf.
Er is veel te zien in Sydney en ik ga het niet allemaal noemen, maar het Opera House is natuurlijk een must. Je kunt prima wandelen aan de overkant van de baai in de Royal Botanic Garden. Ongeveer bij Mrs. Macquarie’s bank kijk je prachtig uit over de Bay naar het Opera House en de brug erachter, 2 iconen van Sydney achter elkaar. Hiertussen in, aan de haven, ligt het Museum of Contemporary Art, een lekker ruim opgezet museum, waar wij Anish Kapoor hebben gezien. Je hebt enorme ruimtes nodig om zijn kunst tentoon te stellen en dit museum in Sydney heeft die enorme ruimtes. Het was een sensatie om er doorheen te mogen lopen.

Na de paar dagen rust in Sydney kon onze reis door Australië met een camper beginnen.

Reis door Australië met een camper

Het rijden en het reizen begon en als je ergens afstanden kunt maken, dan is het wel in Australië. Maar het is heerlijk. Eenmaal uit de grote stad, rijd je al snel op rustige wegen en heb je ruimte. En daarvoor ga je naar Australië, voor de ruimte. Nergens op aarde heb ik tot nu toe deze ruimte ervaren, ook niet in Canada, ook niet in Amerika. Dat komt, denk ik, omdat Australië in feite alleen maar aan de randen van het continent bewoonbaar is. De rest van het enorme werelddeel is te heet, te droog en te ver weg van alle faciliteiten. Als je daar rijdt, voel je de leegte van het werelddeel in je nek, als het ware. Ik houd daar enorm van.

Onze tweede stop was Canberra, de hoofdstad van Australië. Daar staan de regeringsgebouwen. Het leuke van Canberra is, dat het tussen Sydney en Melbourne in ligt. Er was een eeuwige strijd gaande tussen de twee voornaamste steden van Australië. Welke stad was nu het beste als hoofdstad aan te wijzen? Ze kwamen er niet uit en bedachten de unieke oplossing om ergens tussen de twee rivaliderende steden een nieuwe stad te bouwen en daar de hoofdstad van te maken. Er wonen vrijwel uitsluitend ambtenaren en ze hebben er geen burgemeester!

Melbourne

Verder ging onze reis door Australië met een camper over de rustige wegen en met een fantastisch temperatuurtje. Raampjes open, muziekje aan (ze hebben daar echt hele fijne radiostations), lekker meezingen en rijden maar. Terugdenkend voel ik het nog, hoe heerlijk het was. Ik zou graag weer terug gaan.

Melbourne heeft een hele andere vibe dan Sydney. Het heeft een rechthoekig stedenplan, net als New York, en daarom oogt het wat gewoontjes. Maar het is een heerlijke relaxte stad met vrolijke mensen en een goed openbaar vervoersysteem: de trams in de binnenstad zijn gratis! Dat maakt dat iedereen er gebruik van maakt en er weinig auto’s rijden. Er zijn veel musea en je kunt er heerlijk shoppen.

Door mijn vorige beroep ben ik bovenmatig geïnteresseerd in leuke winkels en styling. Maar daardoor heb ik best veel gezien en ben ik zelfs een beetje blasé als het gaat over concepten en nieuwe winkelideeën. Het meeste is bekend. Maar in Melbourne werd ik verrast door een fantastisch (en dan bedoel ik eigenlijk met veel fantasie) schoenenmerk met de naam Irregular Choice. Ze zitten op Swanston Street 61. Het is een in verhouding kleine winkel, maar je weet niet wat je ziet. Ik volg ze nog steeds op Instagram, want ik vind dit merk waanzinnig. Niet voor mezelf trouwens, maar voor anderen.

Tijdens onze reis door Australië met een camper zagen we hele kleine pinguins op Phillip Island.
Pinguins op Phillip Island

Pinguins op Phillip Island

Vlakbij (dit is Australisch vlakbij, want een kleine twee uur rijden) vind je Phillip Island. En daar vind je het liefste van het liefste dier van Australië, een hele kleine pinguïn. Tijdens de zogenaamde Penguin Parade komen ze elke avond vlak voordat het donker wordt uit de zee en waggelen ze naar hun holletjes in de duinen. Op een grote tribune zit het publiek te genieten van dit kleine spektakel. Er mogen geen foto’s genomen worden, je mag niet met een zaklamp de beestjes beschijnen, maar toch zie je genoeg. En zoals al eerder gezegd, het is het liefste van het liefste.

Koala’s en slangen op de Great Ocean Road

Vanaf Melbourne ging onze reis door Australië met de camper naar Torquay, waar de start is van één van de meest interessante wegen van de wereld, de Great Ocean Road. Elke toerist, die voor de eerste keer in Australië is, rijdt over deze weg. Het is een spectaculaire kustweg, die onder andere voert naar Cape Otway. Daar kun je, met een beetje mazzel, het op één na liefste dier van Australië zien, de Koala. Ik hoop althans, dat ze er nog zitten, want de laatste jaren zijn er ernstige branden geweest, waarbij veel beesten het niet hebben overleefd.
De BimbiPark-camping adverteert echter nog steeds met “Camping under the koala’s”, dus ik denk, dat ze daar nog steeds leven. Wij zijn gewoon het kampeerterrein opgelopen en op een meter afstand zat er eentje in een boom te slapen. Koala’s hebben een grote aaibaarheidsfactor, maar het zijn wilde beesten, dus het wordt ten strengste afgeraden. En ze stinken! En niet een klein beetje ook!

De weg voert je ook langs de Twelve Apostles, een stel kliffen, die recht uit zee oprijzen en redelijk dicht bij elkaar staan. Het is één van de belangrijkste toeristische attracties van Australië, maar toch is het er niet druk. Je zou zeggen, dat het er twaalf zijn, maar eigenlijk zijn het er maar zeven. Eén is een paar jaar geleden omgevallen en de andere zes staan verder verspreid langs de kustweg. Hier kun je trouwens slangen tegen komen, een iets minder lief beestje. Er staan borden, waar ze kunnen zitten, dus je wordt er voor gewaarschuwd.

The Great Ocean Road
Great Ocean Road

Adelaide en omstreken

Boven Adelaide bevindt zich een groot wijngebied, één van de grootste wijngebieden van Australië. Wat vonden we het leuk om daar Jacob’s Creek tegen te komen, een wijn die wij al jaren drinken. Een tour door de wijnvelden, alsmede een winetasting is dus echt iets wat je hier moet doen. Aan Adelaide zelf heb ik weinig herinnering aan. Het heeft dus niet veel indruk gemaakt.

Maar vanaf Adelaide naar boven reizend tijdens onze fantastische reis door Australië met een camper begint eigenlijk het leukste stuk. Boven de wijnvelden begint namelijk de Australische outback, dat gedeelte van Australië, waar het droog is en heet en waar veel plaatsnamen niet meer Engels zijn maar in de taal van de Aboriginals.

Net als de Indianen in Amerika zitten de Aboriginals in Australië nog steeds in een achtergestelde en daardoor uitzichtloze positie. Veel mensen hebben geen baan en er zijn veel problemen met alcohol. Hoewel er sinds de officiële verontschuldigingen van de Australische regering in 2008 wel het een en ander ten gunste veranderd is ten aanzien van de acceptatie van deze originele bewoners van Australië, is er nog steeds sprake van discriminatie.

Onze reis door Australië met een camper ging ook over dirt roads, ongeplaveide wegen
De outback met dirt roads

De outback

De 2000 kilometer die we vervolgens door de outback rijden richting Brisbane zijn geweldig. De aarde is rood, de wegen zijn leeg en je komt ééns in het uur een tegenligger tegen. Voordat we verder gingen met onze reis door Australië met een camper moesten we zorgen dat we genoeg water aan boord hadden en genoeg benzine, want er zijn geen benzinestations onderweg. Dat maakt het een heel erg spannende reis, maar dit is waar je het voor doet. Dit is avontuur. Als er onverhoopt iets gebeurt, moet je bij je auto in de buurt blijven. Die tegenligger komt er wel, het kan alleen even duren! Ik duimde, dat we geen lekke band kregen, want af en toe was de weg een zogenaamde dirt road, een onverharde weg. Officieel mag je met een camper niet op een dirt road rijden, maar het is af en toe niet te vermijden.

Als je bijvoorbeeld naar Uluru zou willen, de rots der rotsen, midden in Australië, dan zou je vanaf Adelaide kunnen gaan rijden. Maar niet met een camper, maar met een terreinwagen, want de wegen naar Uluru toe kunnen onverhard zijn en het is echt een eind rijden: 1600 kilometer! Het beste is dus om het vliegtuig te nemen en je camper even te laten staan.

Broken Hill

Onderweg kwamen we het dorpje Broken Hill tegen, en dat is een bekende naam voor mensen van onze leeftijd, die vroeger naar de Flying Doctors op de televisie keken. De Flying Doctors-organisatie bestaat nog steeds, want de mensen wonen hier echt in hun eentje. Een bezoek aan de Royal Flying Doctors Outback Experience was dan ook een tripje terug in de tijd, maar we kregen ook een beeld van het belang van deze organisatie in een zo uitgestrekt land als Australië.

Even verderop na Broken Hill kwamen we bij een plek, die al eeuwen bekend staat als Mundi Mundi. Staande op de enige heuvel en kijkende over het vlakke land, kun je hier de ronding van de aarde zien! Het is hier zo wijds en je kunt hier zo ver kijken! Niet te geloven!

Gold Coast onder Brisbane

Brisbane is qua grootte de derde stad van Australië en de stad heeft een enorme brede rivier, waar je heerlijk langs kunt fietsen (huren) of wandelen. Omdat onze reis door Australië met een camper alweer een beetje aan zijn eind liep, vonden we het erg prettig om nog een tijdje langs de kust te rijden. Een eindje onder Brisbane begint de Gold Coast en als je surfers in actie wilt zien, dan moet je hier zijn. Het is een spectaculair gezicht hoe surfers op een klein plankje de golven induiken en er weer rechtop uit tevoorschijn komen. Deze hele kustlijn heeft een duidelijke surfidentiteit. Je ziet ze overal, de busjes met de surfplanken erop en de mensen, die de planken dragen. Surfing is a way of life, dat blijkt hier aan deze Gold Coast de lijfspreuk van velen te zijn.

Byron Bay is ongeveer de “hoofdstad” van het surfgebeuren. Het stadje heeft daarom een beetje jaren zestig gevoel, hippies, blowen, vrijheid, blijheid, met de bijbehorende luchtjes van tweedehands spullen gemengd met marihuana. We vonden het erg grappig, dat dit nog bestond.

Ons rondje eindigde weer in Sydney, waar we de camper weer in moesten leveren en nog een paar dagen in een hotel sliepen. Een bezoek aan het aquarium van Sydney bracht ons nog een hele bijzondere ontmoeting met de Platypus, het vogelbekdier, vrijwel uitgestorven en in de natuur niet te zien.

De Kookaburra
Kookaburra

De dieren in Australië

Ik heb nog maar een paar dieren genoemd in Australië, maar de kangoeroe nog niet. De eerste kangoeroes die we zagen waren al op de weg van Sydney naar Canberra en we waren helemaal uitgelaten toen we ze zagen. Stoppen, terugrijden, uitgebreid foto’s maken, we waren dolenthousiast. Maar als je een maand in Australië bent geweest, dan ontdek je dat er echt ontzettend veel kangoeroes leven, je ziet ze overal. Er sliep er zelfs een naast ons op een camping. In de outback zie je ze helemaal vaak, ze liggen allemaal langs de kant van de weg onder de bomen te schuilen voor de zon. Maar het zijn wat dommige beesten, want ze gaan niet uit de weg als je komt aangereden. Het is ons gelukkig niet overkomen, maar veel kangoeroes gaan dood doordat ze worden aangereden. Je ziet dus onderweg ook veel dode kangoeroes.

De Kookaburra is een vogel, die je overal hoort in Australië. Hij heeft een soort lachend geluid. En ook de Magpie hoor je vaak. Hij doet het sluiten van een piepend hek na, een heel herkenbaar vogelgeluid. Kaketoes en papegaaien vliegen ook veel rond, dus als je een vogelaar bent, kun je in Australië je hart ophalen. Er leven ontzettend veel vogels, die wij niet kennen in Europa.

We hebben ook nog een wombat gezien op een camping, emoes in het veld en enorm grote hagedissen. Wat ik van tevoren niet had gedacht, was dat ik dat één van de leukste aspecten van onze reis door Australië met de camper vond, de dieren. Alhoewel er een konijnenplaag en een paddenplaag heerst, heb je daar als toerist geen last van.

Australië, een bijzonder werelddeel

Australië is een bijzonder deel van de wereld en daar kom je achter na zo’n reis. Maar eenmaal geweest, wil je weer terug. Als je meer info wilt over een reis door Australië met een camper, klik dan op camper huren Australie. Nogmaals, reizen met een camper is perfect in een door Corona aangedane wereld, want je bent zo goed als helemaal zelfstandig. Fijne reis!


Lees ook:

By Jeannet