vr. jul 1st, 2022
recept voor yacon

Yacon, is het een vrucht of is het een groente?

Dit is een recept met Yacon, een makkelijke Yacon ovenschotel. Maar is Yacon nou een vrucht of een groente? Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er wel eens eentje gegeten had. Maar op de Biomarkt van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord (elke 1e zaterdag van de maand, m.u.v. de wintermaanden) kocht ik een yacon. Appelwortel stond erbij geschreven op het bordje. Maar mijn eerste indruk was dat het een soort aardappel was, of een soort wortel. Ik zag al een yacon ovenschotel voor me met zoete aardappel en een of andere vergeten groente erbij. 

Dit yacon recept is een makkelijke yacon ovenschotel. Yacons zijn af en toe te koop op groentemarkten.

Yacon is een vrucht!

Maar wat bleek: Yacon is een vrucht, uit Zuid Amerika. En je kunt hem dus gewoon rauw eten. Sterker nog, hij is nauwelijks gaar te krijgen. Nadat je hem geschild hebt, kun je er gewoon plakjes vanaf snijden en dan proef je inderdaad enigszins de smaak van een appel, maar meer nog de structuur daarvan. En dat is dan ook meteen het leuke van de Yacon. Want dat ovenschoteltje, dat kwam er toch, en daar paste hij prima in.

De Yacon is een wintervrucht, dus pas verkrijgbaar na de eerste vorst.

Yacon ovenschotel, recept

Een makkelijke yacon ovenschotel maak je zo:

  • 1 yacon
  • 1 aardappel
  • 1 zoete aardappel

Schil alle drie de knollen en snijdt ze in dunne plakjes. Kook de aardappel en de zoete aardappel eventjes (5 minuten hoogstens) en vul dan een ovenschaaltje (nadat je er even een laagje olijfolie in hebt gedaan) met laagjes aardappel, zoete aardappel en rauwe yacon. Als je wilt kun je met wat zout en/of peper de boel wat opspicen. Zet dat gedurende een half uur in de oven, 180-200 graden, en je zult zien, dat de yacon zich prima houdt. Zijn smaak loopt iets achteruit, maar zijn bite niet en dat maakt het lekker verrassend tussen de twee zachtere aardappelsoorten in. 

Deze ovenschotel met Yacon moet je zien als een aardappelgerecht.

Superfood

Makkelijk te bereiden en ik lees ook dat de Yacon een soort superfood is, erg gezond, met een lage glycemische waarde, dat betekent weinig calorieën. Dan denk ik, wat een ontdekking!
Jammer genoeg is Yacon moeilijk te krijgen, ik zie het maar weinig in de winkels. Maar wat ik wel tegen kwam is Yacon Siroop. Het is een prima verantwoord zoet alternatief voor andere siropen, die je bijvoorbeeld voor je pannenkoeken gebruikt, of voor het bakken. Hij smaakt naar appel en caramel en bevat koolhydraten, die ons lichaam niet zo goed kan opnemen. Daarom is Yacon Siroop des te gunstiger voor de bloedsuikerspiegel. Waarom probeer je het niet een keer?


Bekijk ook de 6 stamppotrecepten, die ik heb verzameld, Want stamppot is het ultieme voedsel voor een winterse dag: het is makkelijk te maken, het is goedkoop, het is gezond, het vult en het is lekker. En ook een lekkere pompoensoep, met appel en sinaasappel, is in de winter nooit te versmaden. Wat dacht je van een Tarte Tatin met paprika en geitenkaas? Die staat op bakken en koken, 3x inspiratie.

Stamppotrecepten
6 stamppotrecepten

By Jeannet