Connect with us

All Kinds of Things

Makkelijke Yacon ovenschotel | recept

recept voor yacon

Bakken en Koken

Makkelijke Yacon ovenschotel | recept

Yacon, is het een vrucht of is het een groente?

Dit is een recept met Yacon, een makkelijke Yacon ovenschotel. Maar is Yacon nou een vrucht of een groente?

Ik had er nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er wel eens eentje gegeten had. Maar op de Biomarkt van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord (elke 1e zaterdag van de maand, m.u.v. de wintermaanden) kocht ik een yacon. Appelwortel stond erbij geschreven op het bordje. Maar mijn eerste indruk was dat het een soort aardappel was, of een soort wortel. Ik zag al een yacon ovenschotel voor me met zoete aardappel en een of andere vergeten groente erbij. 

Dit yacon recept is een makkelijke yacon ovenschotel. Yacons zijn af en toe te koop op groentemarkten.

Yacon is een vrucht!

Maar wat bleek: Yacon is een vrucht, uit Zuid Amerika. En je kunt hem dus gewoon rauw eten. Sterker nog, hij is nauwelijks gaar te krijgen. Nadat je hem geschild hebt, kun je er gewoon plakjes vanaf snijden en dan proef je inderdaad enigszins de smaak van een appel, maar meer nog de structuur daarvan. En dat is dan ook meteen het leuke van de Yacon. Want dat ovenschoteltje, dat kwam er toch, en daar paste hij prima in.

De Yacon is een wintervrucht, dus pas verkrijgbaar na de eerste vorst.

Yacon ovenschotel | recept

Een makkelijke yacon ovenschotel maak je zo:

  • 1 yacon
  • 1 aardappel
  • 1 zoete aardappel

Schil alle drie de knollen en snijdt ze in dunne plakjes. Kook de aardappel en de zoete aardappel eventjes (5 minuten hoogstens) en vul dan een ovenschaaltje (nadat je er even een laagje olijfolie in hebt gedaan) met laagjes aardappel, zoete aardappel en rauwe yacon. Als je wilt kun je met wat zout en/of peper de boel wat opspicen. Zet dat gedurende een half uur in de oven, 180-200 graden, en je zult zien, dat de yacon zich prima houdt. Zijn smaak loopt iets achteruit, maar zijn bite niet en dat maakt het lekker verrassend tussen de twee zachtere aardappelsoorten in. 

Deze ovenschotel met Yacon moet je zien als een aardappelgerecht.

Dan lees ik ook nog dat de Yacon een soort superfood is, erg gezond, met een lage glycemische waarde, dat betekent weinig calorieën, en dan denk ik, wat een ontdekking!


Bekijk ook de 6 stamppotrecepten, die ik heb verzameld, Want stamppot is het ultieme voedsel voor een winterse dag: het is makkelijk te maken, het is goedkoop, het is gezond, het vult en het is lekker. En ook een lekkere pompoensoep, met appel en sinaasappel, is in de winter nooit te versmaden. Wat dacht je van een Tarte Tatin met paprika en geitenkaas? Die staat op bakken en koken, 3x inspiratie.

Stamppotrecepten
6 stamppotrecepten

More in Bakken en Koken

All Kinds of Me

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement EreadersEreaders

mrsdejong #ad

All Kinds of Facebook Likes

Pagina’s

To Top