Pompoensoep met appel en sinaasappel is een lekkere soep voor de herfst- en wintermaanden. En bij ons is het vaak zaterdagavond soepavond. Dit is het lekkerste recept wat ik ken, ik maak het vaak. Hieronder het soeprecept.
Nog even als extraatje: pompoenen zijn ondingen, als je ze moet schillen. Laat dus gewoon die schil zitten, je kookt hem gewoon mee. Hij wordt zacht en laat zich daardoor prima mee pureren. Heel soms lukt dit niet trouwens, het ligt dus sterk aan de pompoen die je gebruikt. Maar mocht het niet lukken, dus dat de schil te hard blijft, dan kun je de pulp er wel makkelijker uit krijgen nadat de pompoen gekookt is.
Als je hem persé wilt schillen, dan is hier een filmpje, hoe dat het handigste gaat.
Recept voor pompoensoep met appel en sinaasappel
Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten, voor 6 soepkoppen
benodigdheden:
- 1 pompoen
- 2 winterwortelen
- 1 appel
- 1 sinaasappel (mag ook gewoon sinaasappelsap zijn uit een pak)
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- stukje gember
- groentebouillonblokjes voor 1 liter bouillon
- olijfolie
- 1 liter water
- (cayenne)peper
bereiden:
Schrap de winterwortelen en snijd in flinke stukken. Snijd de pompoen in flinke stukken, pitten eruit, schil laten zitten. Ui pellen en snipperen, knoflook pellen en klein snijden, gember schillen en klein snijden.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op lage temperatuur. Voeg dan de pompoen en wortelstukken erbij en laat die meefruiten, een minuut of 5. Schep af en toe om.
Terwijl de pompoen en de wortel in de pan liggen, kun je de appel schillen en in 4 parten delen (klokhuis eruit) en de sinaasappel persen. Maar je kunt dus ook gewoon sap uit een pak nemen, veel makkelijker.
Voeg dan het water toe, de bouillonblokjes, de appel en het sap van de sinaasappel toe en breng aan de kook. Laat afgedekt een half uurtje koken, totdat de pompoen zacht is geworden. Het ligt aan de pompoen hoe lang dat duurt.
Pureer de pompoensoep met de staafmixer en breng eventueel op smaak met de peper. Klaar!
Ik had mijn eigen brood gebakken, dat was er lekker bij natuurlijk, maar tegenwoordig kun je overal lekker brood kopen, dus dat is niet zo moeilijk.
Geniet van deze pompoensoep en eet smakelijk op je vrije zaterdagavond! Heb jij ook een favoriet soeprecept? Laat het me weten via de mail, als je wilt. (Ik heb de comments uitgeschakeld, omdat ik gek werd van de hoeveelheden spam die binnenkwam).
Andere winterse recepten
Niet alleen dit soeprecept van pompoensoep is lekker voor de winter, maar ook stamppotten zijn altijd een goede winterse maaltijd. Of heb je wel eens een Yacon gegeten? Het is een vrucht die uitsluitend in de winter te koop is. Hieronder de links naar die winterse recepten:
- 6 Stamppot Recepten voor winterse dagen
- makkelijke Yacon ovenschotel
- Bakken en Koken, 3x inspiratie
Simone heeft het gemaakt en het was heerlijk!,
Hoi Guus, goed om te weten, leuk dat je dat vertelt. kus, Jeannet
Ik ga jouw recept zeker ook eens proberen.
Zelf heb ik een ander – Italiaans – recept, ik weet niet meer waar ik het vandaan heb, met:
– 3 zure appels
– 3 uien
– 3 witte boterhammen in blokjes (om de soep te binden)
– verse rozemarijn
Ook heel lekker!
Hoi Ella, klinkt ook lekker! Dus gewoon met pompoen en die 4 ingrediënten erbij? Ga ik proberen! Er liggen hier nog een paar op de herfsttafel! Dank je, gr. Jeannet
Heb de pompoensoep gister gemaakt. Was een succes bij mijn gasten. De sinaasappel maakt het soepje wat frisser van smaak. Ik had een moesappel gebruikt, maar die proefde ik niet terug. Al met al wel een aanrader.
Hoi Jasmin, goed om te horen. Dank voor je reactie
Ziet er goed uit! Is deze soep ook nog lekker na invriezen?
Hoi Amber, leuk dat je reageert. Maar geen idee eigenlijk. Bij ons gaat ie gewoon altijd op.
Jammie! Goed idee, heb nog een pompoen liggen.
Leuk! Laat het je smaken. Wij aten het deze week. Ik had het maandag gemaakt en we zijn maar met zijn tweeën, dus je hebt er wel wat aan. En nu met die kou, is het lekker thuiskomen met een kopje soep in het verschiet.
Groeten!