Connect with us

All Kinds of Things

Pompoensoep voor de zaterdagavond

pompoensoep

Bakken en Koken

Pompoensoep voor de zaterdagavond

Pompoensoep met appel en sinaasappel is een lekkere soep voor de herfst- en wintermaanden. En bij ons is het vaak zaterdagavond soepavond. Dit is het lekkerste recept wat ik ken, ik maak het vaak. Hieronder het recept.
Nog even als extraatje: pompoenen zijn ondingen, als je ze moet schillen. Laat dus gewoon die schil zitten, je kookt hem gewoon mee. Hij wordt zacht en laat zich daardoor prima mee pureren. Heel soms lukt dit niet trouwens, het ligt dus sterk aan de pompoen die je gebruikt. Maar mocht het niet lukken, dus dat de schil te hard blijft, dan kun je de pulp er wel makkelijker uit krijgen nadat de pompoen gekookt is.
Als je hem persé wilt schillen, dan is hier een filmpje, hoe dat het handigste gaat.

Mocht je dit recept willen uitprinten, ik doe het altijd zo: copy en paste het in een wordbestand en print het dan uit. Ik zou wel een makkelijke knop willen toevoegen aan dit verhaal, maar dat gaat niet. Helaas!

Recept voor pompoensoep met appel en sinaasappel

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten, voor 6 soepkoppen
Per kop van 250 ml: 80 kcal.

benodigdheden:

  • 1 pompoen
  • 2 winterwortelen
  • 1 appel
  • 1 sinaasappel (mag ook gewoon sinaasappelsap zijn uit een pak)
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • stukje gember
  • groentebouillonblokjes voor 1 liter bouillon
  • olijfolie
  • 1 liter water
  • (cayenne)peper

bereiden:

Schrap de winterwortelen en snijd in flinke stukken. Snijd de pompoen in flinke stukken, pitten eruit, schil laten zitten. Ui pellen en snipperen, knoflook pellen en klein snijden, gember schillen en klein snijden.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember een paar minuten op lage temperatuur. Voeg dan de pompoen en wortelstukken erbij en laat die meefruiten, een minuut of 5. Schep af en toe om.

Terwijl de pompoen en de wortel in de pan liggen, kun je de appel schillen en in 4 parten delen (klokhuis eruit) en de sinaasappel persen. Maar je kunt dus ook gewoon sap uit een pak nemen, veel makkelijker.

Voeg dan het water toe, de bouillonblokjes, de appel en het sap van de sinaasappel toe en breng aan de kook. Laat afgedekt een half uurtje koken, totdat de pompoen zacht is geworden. Het ligt aan de pompoen hoe lang dat duurt.

Pureer de soep met de staafmixer en breng eventueel op smaak met de peper. Klaar!

Ik had mijn eigen brood gebakken, dat was er lekker bij natuurlijk, maar tegenwoordig kun je overal lekker brood kopen, dus dat is niet zo moeilijk

Eet smakelijk op je vrije zaterdagavond!

pompoenen in allerlei groottes en kleuren, heerlijk om pompoensoep van te maken
Pompoenen op een herfsttafel
10 Comments

10 Comments

  1. Marianne

    12 januari 2019 at 12:33 pm

    Jammie! Goed idee, heb nog een pompoen liggen.

    • Jeannet

      12 januari 2019 at 12:36 pm

      Leuk! Laat het je smaken. Wij aten het deze week. Ik had het maandag gemaakt en we zijn maar met zijn tweeën, dus je hebt er wel wat aan. En nu met die kou, is het lekker thuiskomen met een kopje soep in het verschiet.
      Groeten!

  2. Amber

    14 januari 2019 at 7:27 pm

    Ziet er goed uit! Is deze soep ook nog lekker na invriezen?

    • Jeannet

      14 januari 2019 at 8:37 pm

      Hoi Amber, leuk dat je reageert. Maar geen idee eigenlijk. Bij ons gaat ie gewoon altijd op.

  3. Jasmin

    17 januari 2019 at 11:55 am

    Heb de pompoensoep gister gemaakt. Was een succes bij mijn gasten. De sinaasappel maakt het soepje wat frisser van smaak. Ik had een moesappel gebruikt, maar die proefde ik niet terug. Al met al wel een aanrader.

    • Jeannet

      17 januari 2019 at 11:57 am

      Hoi Jasmin, goed om te horen. Dank voor je reactie

  4. Ella

    31 oktober 2019 at 9:37 pm

    Ik ga jouw recept zeker ook eens proberen.
    Zelf heb ik een ander – Italiaans – recept, ik weet niet meer waar ik het vandaan heb, met:
    – 3 zure appels
    – 3 uien
    – 3 witte boterhammen in blokjes (om de soep te binden)
    – verse rozemarijn

    Ook heel lekker!

    • Jeannet

      31 oktober 2019 at 10:07 pm

      Hoi Ella, klinkt ook lekker! Dus gewoon met pompoen en die 4 ingrediënten erbij? Ga ik proberen! Er liggen hier nog een paar op de herfsttafel! Dank je, gr. Jeannet

  5. Guus

    4 november 2019 at 6:34 pm

    Simone heeft het gemaakt en het was heerlijk!,

    • Jeannet

      5 november 2019 at 12:42 am

      Hoi Guus, goed om te weten, leuk dat je dat vertelt. kus, Jeannet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in Bakken en Koken

All Kinds of Mail

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

mrsdejong #ad

Pagina’s

To Top