Mosterd maken? Lekker ambachtelijk en leuk!

Wij 50- en 60-plussers weten onderhand wel waar we de mosterd moeten halen. We zijn tenslotte de Abraham- en Sarah-leeftijd voorbij. En als lezer van dit blog haal je bij All Kinds of Things, dé site voor 60-plussers die zich 40 voelen, af en toe je tips vandaan, leuk! Maar het is ook leuk om meerdere adresjes te hebben om “je mosterd te halen”. Vandaar vandaag een kennismaking met MyHappy50pluslife.nl. Anne-Marie Otter heeft al jaren een blog over koken en recepten, maar vond het tijd worden voor een andere insteek. Haar nieuwste blog gaat over haar leven als 50-plusser en haar tips die je als 50- en 60-plusser heel goed kan gebruiken. Hieronder vind je, om bij het thema te blijven, een recept om zelf mosterd te maken van de hand van Anne-Marie.

Mosterd maken, waarom zou je?

Waarom zou je mosterd zelf maken wanneer een potje (goede) mosterd vaak minder dan twee euro kost? Nou gewoon, omdat het leuk is om te doen. Omdat je de smaak naar wens kunt aanpassen. En omdat het zo lekker ‘ambachtelijk’ is. En hoe leuk is het als je bij een etentje de gastvrouw een zelfgemaakt potje mosterd voor gebruik kan overhandigen? Daarom dus!

Mosterdzaad

Voor dit recept om mosterd te maken heb je geel mosterdzaad nodig. Dit vind je eenvoudig online of je zoekt bij een grotere AH naar Verstegen. De mosterd maak je vervolgens helemaal zoals je dat zelf wil. Iets pittiger? Voeg wat cayennepeper toe. En wil je hem zoeter? Schep er extra honing door. Of breng het mengsel op smaak met anijszaad. Je kunt ook gele en bruine mosterdzaad combineren en dit tot een grove mosterd malen. De kurkuma kun je dan weglaten.

Wist je trouwens dat mosterdzaad een goede bron voor vitamines uit het B-complex is, zoals foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B3 (Nicothinezuur). Deze laatste helpt je cholesterol te verlagen en beschermt je bloedvaten tegen aderverkalking.

Rijpen

Mosterd moet altijd nog even ‘rijpen’. Wacht daarom tenminste een dag of drie met proeven, dan pas komt de smaak er goed uit en kun je bepalen of je nog wat zou willen toevoegen. Je kunt ook een week wachten zodat je zeker weet dat alle ingrediënten goed gemengd zijn. 

Mosterdzaad dat je nodig hebt om mosterd te maken
Geel mosterdzaad

Zelf mosterd maken, het recept

Ingrediënten voor ongeveer 175 ml zelfgemaakte mosterd:

  • 50 gram mosterdzaad geel
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel honing
  • Peper en zout
  • Keukenmachine
  • Afsluitbare glazen pot
  • Mooi bewaarpotje

Doe het gele mosterdzaad samen met de witte wijnazijn in een afsluitbare glazen pot en laat dit een halve dag of langer staan. Je zult zien dat de azijn door de zaadjes wordt geabsorbeerd.

Dan komt de keukenmachine aan de beurt, want de azijnzaadjes kun je nu malen. Kies of je dit grof (5 minuten) wilt doen of fijn (10 minuten). Na het malen doe je de honing bij de mosterd. De kurkuma, die je daarna toevoegt, zorgt voor de gele kleur. Nog even een paar keer malen en op smaak maken met een beetje zout en/of peper. Als je de substantie te dik vindt, dan kun je eventueel nog een beetje water erbij doen.

De zelfgemaakte mosterd kun je een jaar in de koelkast bewaren en natuurlijk lekker eten. Wat dacht je van mosterdsoep? Kijk eens bij de makkelijke recepten van Myhappykitchen.nl, het receptenblog van Anne-Marie.

Waar haalt Abraham eigenlijk de mosterd?

Wil je weten waar de uitdrukking “waar Abraham de mosterd haalt” vandaan komt? De geleerden zijn het er niet over eens. Lees erover op de pagina van Historiek.net, waar je meer van dit soort weetjes kunt vinden.


Nog meer recepten:

About the author