vr. jul 1st, 2022
sparen of besparen

Het scheelt maar twee letters, maar toch is er een duidelijk verschil tussen sparen of besparen. Waar heb je de meeste lol van? Besparen is leuk, omdat het je geld oplevert. En aangezien wij in Nederland een spaarzaam volkje zijn, wordt er veel bespaard hier. We besparen wat af: op benzine, op elektriciteit, op telefoonkosten (kijk eens bijvoorbeeld op de pagina van deze website), op verzekeringen, op niet-meer-roken!, op abonnementen, enz. enz. Als je wilt, dan kan je op veel dingen behoorlijk wat besparen.

Maar sparen is ook heel leuk. Natuurlijk, je kunt geld sparen, maar daar heb je op dit moment helemaal geen lol van. Je krijgt namelijk nu 0,0% rente op je spaargeld. Leuker is het om te sparen in de zin van verzamelen. Heel veel mensen (ik durf misschien wel te zeggen, dat het merendeel van de mensen dat doet) hebben wel iets wat ze verzamelen en waar ze dus lol aan beleven. Of het nou Douwe Egberts-zegeltjes zijn (ik) of vliegtuigboekjes (mijn lief), we sparen het.

Weet je nog van vroeger, wat je niet allemaal spaarde? Hieronder een lijstje wat er vroeger in de jaren zestig allemaal niet door ons werd gespaard en waar we altijd heel veel lol aan hebben gehad. Misschien herken je het of heb je zelf iets toe te voegen aan het lijstje, laat het me weten.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Sparen in de jaren zestig

In de jaren 60 gingen we allemaal speldjes sparen

1. Speldjes

Mijn eerste verzameling speldjes bewaarde ik in een stevige map van plastic, wit en iets groter dan een A4. Deze map had alleen maar een voor- en een achterkant, waar een dun velletje schuimrubber in zat. Er zaten geen bladen in, misschien weet je het nog. Aan de binnenkant waren in het plastic allemaal gaatjes geperforeerd in een mooi regelmatig raster. Je kon daar dus je speldjes bij elkaar houden en mooi in presenteren. Wij dronken vroeger altijd Exota en bij dit merk kon je sparen voor een prachtig speldjesalbum.

Mijn eerste speldje kreeg ik van de Rialto, een oude bioscoop in Amsterdam, die nu niet meer bestaat. Je kon toen je verjaardagspartijtje vieren in de Rialto. Voordat de film begon, mocht je als jarige naar voren komen om op het podium je speldje op te halen. Ik voel nog dat moment: leuk, maar ook een beetje eng, om daar als 8-jarige in je eentje tussen alle andere onbekende jarigen te staan.

En het enige speldje wat ik nu nog bezit is een speldje van The Beatles. Die doe ik nooit weg natuurlijk.

2. Sigarenbandjes

In de tijd dat er nog flink gepaft werd verzamelde ik sigarenbandjes. Mijn ouders waren gewoon (!) sigarettenrokers, dus daar had ik niets aan. Maar eens in de zoveel tijd kwam er een oom bij ons op bezoek en die bracht dan zijn sigarenbandjes mee voor mij. En zoals dat is met sparen en verzamelen: als mensen eenmaal weten waar ze je een plezier mee kunnen doen, dan nemen ze dat voor je mee. Ik had toch best wel een flinke verzameling met de prachtigste goudgerande sigarenbandjes. AGIO en Elisabeth Bas zijn namen, die me nu te binnen schieten. Die had ik in overvloed. En daar kon ik dan weer mee ruilen met andere sigarenbandjesverzamelaars.

Sleutelhangers spaarden we ook vroeger

3. Sleutelhangers

In mijn jeugd was iedereen sleutelhangers aan het sparen. In mijn kamertje hingen ze allemaal als een slinger aan elkaar en van de ene hoek van de kamer naar de andere hoek. Ik was er heel erg trots op. Je kreeg overal sleutelhangers bij cadeau. Er waren heel veel kleine miniatuurtjes van merken, die op die manier de jonge consument al aan zich wisten te binden. Branding avant la lettre! Er waren plastic miniatuurtjes van jampotjes van Hero, van schoonmaakflesjes van Dubro en Dreft, van wasmiddelenmerken zoals Persil en Dash, en flesjes van Duyvis, het was geweldig. Of metalen sleutelhangers van automerken, niet kapot te krijgen. Ben je nu nog in het bezit van zo’n verzameling, dan kun je er nog wel wat geld voor krijgen. Bij Catawiki wordt er van alles aangeboden en verkocht.

4. Samples

Mijn vriendin Loes en ik waren op een gegeven moment helemaal weg van samples. Proefmonstertjes van met name parfums of crèmes, die je bij de parfumerie of de drogist kon krijgen. Een hele doos vol hadden we ervan en dan gingen we elkaar op woensdagmiddag make-uppen. Een likje crème hier, een lippenstiftje daar, we hadden er heel veel lol in. Maar om dit soort samples te sparen moest je wel je stoute schoenen aantrekken. Want wat hadden twee 11-jarigen nou in vredesnaam in een parfumerie te zoeken? Het was natuurlijk onze standaardsmoes, dat de samples voor onze moeders waren.

Op een gegeven moment had de buurtparfumerie ons wel in de gaten en moesten we uitwijken naar een andere buurt. En daar mochten we eigenlijk niet komen. Daarmee eindigde wel het sparen, want zowel mijn moeder als de moeder van Loes kwamen nauwelijks in de parfumerie. Bovendien begonnen de proefmonstertjes na een tijdje een beetje te stinken.

suikerzakjes sparen!

5. Suikerzakjes

Suikerzakjes waren ook perfect om te sparen. Ze waren klein, vrijwel in elk restaurant makkelijk mee te nemen en als je geen zin meer had in het verzamelen, dan kon je de suiker gewoon gebruiken. Ik verzamelde ze trouwens zonder de suiker te bewaren. Ze lieten zich niet goed inplakken als er nog suiker in zat. In deze verzameling was ik toch minder geïnteresseerd. Ten eerste aten we nooit zo vaak buiten de deur, want daar was geen geld voor vroeger. Maar ten tweede waren de plaatjes op de suikerzakjes niet zo spectaculair. Eigenlijk waren de zakjes een beetje gewoontjes. Heel anders dan de sleutelhangers of de speldjes, die natuurlijk vooral gemaakt waren om door kinderen te sparen.

Besparen of sparen

Zoals gezegd is de lol van besparen dat het je geld oplevert. Of dat je minder geld uitgeeft, dan je in eerste instantie van plan was. In die zin is het ook een leuke tak van sport. Het NIBUD geeft veel tips waarmee je kunt besparen. En als je nu nog steeds aan het sparen bent voor je verzameling, dan kun je mooi met hetgeen je bespaart je verzameling bekostigen 😉

Weet jij nog, wat je in je jeugd spaarde? Of misschien spaar je nu nog steeds iets? Laat het me weten!

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.