Hoe moet je je lidcactus verzorgen? Hoe oud kan een lidcactus, die als kamerplant gehouden wordt, eigenlijk worden? En hoe oud worden kamerplanten uberhaupt? Is een cactus het soort plant die het het langste volhoudt?

Hoe moet je je lidcactus verzorgen?
Lidcactus op leeftijd

Hoe moet je je lidcactus verzorgen

Ik heb geen groene vingers. Eigenlijk verwaarloos ik mijn planten, maar de lidcactus houdt wel van een beetje kastijding op zijn tijd. Hij kan tegen verwaarlozing dus. Soms heeft hij honderden knoppen in een jaar en soms heeft hij jaren achter elkaar geen enkele knop. Je zou eens voor de gein de Wikihowpagina moeten lezen over de verzorging van lidcactussen! Dat heb ik echt allemaal nog nooit gedaan (behalve het niet-water-geven-gedeelte dan). Wil je trouwens weten hoeveel water je kamerplanten eigenlijk nodig hebben, lees dan: Kamerplanten water geven, zo geef je precies genoeg water, een artikeltje van collegablogger Interiortwin.

Wil je dus je lidcactus verzorgen op de juiste manier, geef hem niet veel water. Ik doe het eens per week, maar vergeet het ook wel eens een paar weken. De lidcactus kan er tegen als je hem verwaarloost.

Op het moment dat je ziet, dat hij wel erg slapjes hangt, geef je hem weer een sloot water. Dan komt ie er weer bovenop. De aarde moet niet echt uitgedroogd zijn.

Bloeiende lidcactus: een lidcactus verzorgen, hoe doe je dat?
bloeiende lidcactus

Hoe oud wordt een lidcactus eigenlijk?

Je gelooft het misschien niet, maar ik heb een lidcactus in mijn kamer staan, die ik al bijna 50 jaar in mijn bezit heb. Als stekkie gekregen van iemand, waar ik als 14 jarige bij schoonmaakte. En ik word volgende maand 63, dus reken maar uit.

Een kleine rondgang over het internet leert dat lidcactussen echt heel oud kunnen worden. Ik zag meerdere leeftijden voorbij komen, zelfs een lidcactus van 55 jaar en van 65 jaar.

Ficus Benjaminus

Hoe oud kan een kamerplant worden?

Dat scheelt natuurlijk per soort. Maar de kamerplanten die het oudst kunnen worden zijn groen en zijn taai en hebben weinig verzorging nodig.

Dit zijn de planten die wel 50 jaar oud kunnen worden: vetplanten, cactussen, ficussen, clivia’s, sansevieria’s en zamioculca’s, ofwel kamerpalmen. Dit soort planten kunnen echt veel hebben, te weinig water, te veel water, verhuizingen, verwarmingen, you name it, het maakt ze allemaal geen snars uit. In ons huis hebben we dus veel van dat soort planten staan en wij hebben geen groene vingers. We hebben ook nog 2 dracaena’s staan, die we toch ook al 40 jaar hebben.

Wat bijzonder toch, deze planten die het gewoon niet opgeven. Die maar doorgaan, wat er ook gebeurt. Zouden we een voorbeeld aan kunnen nemen. Niet zeuren, gewoon doorgaan, wat er ook gebeurt!

2 hele oude dracaena's als kamerplant
Dracaena

Ik probeer ook op mijn balkon het een en ander uit. Klik hier dan lees en zie je wat er met de kubussen van de oude winkel zijn gebeurd.

Ik wil heel graag weten of er lidcactussen bestaan, die ouder zijn dan de mijne. Of kamerplanten die ouder zijn. Laat het weten in de “comments” !