za. sep 24th, 2022

Hoe moet je je lidcactus verzorgen? Hoe oud kan een lidcactus, die als kamerplant gehouden wordt, eigenlijk worden? En hoe oud worden kamerplanten uberhaupt? Is een cactus het soort plant die het het langste volhoudt? En hoe kun je je lidcactus stekken?

Hoe moet je je lidcactus verzorgen?
Lidcactus op leeftijd

Hoe moet je je lidcactus verzorgen

Ik heb geen groene vingers. Eigenlijk verwaarloos ik mijn planten, maar de lidcactus houdt wel van een beetje kastijding op zijn tijd. Hij kan tegen verwaarlozing dus. Soms heeft hij honderden knoppen in een jaar en soms heeft hij jaren achter elkaar geen enkele knop. Je zou eens voor de gein de Wikihowpagina moeten lezen over de verzorging van lidcactussen! Dat heb ik echt allemaal nog nooit gedaan (behalve het niet-water-geven-gedeelte dan). Wil je trouwens weten hoeveel water je kamerplanten eigenlijk nodig hebben, lees dan: Kamerplanten water geven, zo geef je precies genoeg water, een artikeltje van collegablogger Interiortwin.

Wil je dus je lidcactus verzorgen op de juiste manier, geef hem niet veel water. Ik doe het eens per week, maar vergeet het ook wel eens een paar weken. De lidcactus kan er tegen als je hem verwaarloost.

Op het moment dat je ziet, dat hij wel erg slapjes hangt, geef je hem weer een sloot water. Dan komt ie er weer bovenop. De aarde moet niet echt uitgedroogd zijn.

Bloeiende lidcactus: een lidcactus verzorgen, hoe doe je dat?
bloeiende lidcactus

Hoe oud wordt een lidcactus eigenlijk?

Je gelooft het misschien niet, maar ik heb een lidcactus in mijn kamer staan, die ik al meer dan 50 jaar in mijn bezit heb. Als stekkie gekregen van iemand, waar ik als 14 jarige bij schoonmaakte. En ik ben nu 65, dus reken maar uit.

Een kleine rondgang over het internet leert dat lidcactussen echt heel oud kunnen worden. Ik zag meerdere leeftijden voorbij komen, zelfs een lidcactus van 55 jaar en van 65 jaar.

Het stekken en daarna verzorgen van een lidcactus

Stekken van een lidcactus is heel makkelijk. Breek een takje af bij de plek waar het het smalste is, de verbinding tussen de twee leden, en zet dat in een glas water. Je zult zien dat het takje na een paar weken begint te wortelen. Laat hem lekker lang staan wortelen, zodat je zeker weet dat hij wat kan hebben en zet hem dan in de aarde. Zo verzorg je het stekje van de lidcactus goed en je maakt er meteen een vriendin blij mee!

Ficus Benjaminus

Hoe oud kan een kamerplant worden?

Dat scheelt natuurlijk per soort. Maar de kamerplanten die het oudst kunnen worden zijn groen en zijn taai en hebben, net als de lidcactus, weinig verzorging nodig.

Dit zijn de planten die wel 50 jaar oud kunnen worden: vetplanten, cactussen en kamerpalmen. Dit soort planten kunnen echt veel hebben, te weinig water, te veel water, verhuizingen, verwarmingen, you name it, het maakt ze allemaal geen snars uit. In ons huis hebben we dus veel van dat soort planten staan en wij hebben geen groene vingers. We hebben ook nog 2 dracaena’s staan, die we toch ook al 40 jaar hebben.

Wat bijzonder toch, deze planten die het gewoon niet opgeven. Die maar doorgaan, wat er ook gebeurt. Zouden we een voorbeeld aan kunnen nemen. Niet zeuren, gewoon doorgaan, wat er ook gebeurt!

2 hele oude dracaena's als kamerplant
Dracaena

Ook op mijn balkon lukt het best aardig met de planten. Omdat we zo’n mooie zomer hebben gehad hebben de bloeiers het heel goed gedaan in mijn bloembak op het dakterras. Ik heb wel eerst goed uitgezocht wat er in die bloembak moest qua gewicht en verdeling op dat dak. Je wilt toch niet dat je dak er niet tegen kan. Na twee jaar staan de bloembakken er nog goed bij en is er niets raars gebeurd. En denk je nou echt, dat je helemaal geen groene vingers hebt of dat je planten op een plek wilt hebben, waar geen licht komt, probeer dan eens nepplanten oftewel kunstplanten, want die zijn perfect op dat soort plekken. Kies wel mooie nepperds, dat je niet ziet dat ze niet echt zijn.


By Jeannet

4 thoughts on “Lidcactus verzorgen, hoe doe je dat?”
    1. Hoi Nicole, ja, bijzonder hè? Daar sta je niet bij stil. Mijn planten zijn ouder dan mijn kinderen, en die zijn al best een stukje op weg … Dank voor je reactie! gr. Jeannet

    1. Hoi Heidi, dank voor je reactie. Ja, die planten zijn (bijna) niet kapot te krijgen. Dat stekken heb ik nooit gedaan, maar ik snap dat dat ook werkt. Het is een overlever. Gr. Jeannet

Comments are closed.