za. okt 1st, 2022

De behandeling van eetstoornissen is erg complex, vaak komen patiënten pas in behandeling als de situatie zeer kritiek is, waardoor snel en effectief behandelen noodzakelijk is. Er hangt letterlijk een leven vanaf. Maar die effectieve en snelle behandeling? Die is er nog niet. Anorexia nervosa heeft zelfs nog geen goedgekeurde farmaceutische behandeling. Er is duidelijk een grote urgentie om snel een behandelingsmethode te vinden die efficiënt en snel werkt, zodat minder behandelingen ingezet hoeven te worden op palliatieve zorg. En meer behandelingen een positief resultaat hebben.

Hoogste sterftecijfers

Het is geen label om trots te dragen, maar anorexia nervosa heeft het hoogste sterftecijfer onder de psychiatrische ziektebeelden. De psychologische behandelmethoden zijn zeer beperkt succesvol en door de late hulpvraag vaak niet meer succesvol. De behandeling van anorexia nervosa bestaat voornamelijk uit palliatieve zorg. Vanuit de specialisten is er een grote behoefte naar een succesvolle behandeling en die lijkt er nu te zijn in de vorm van psychedelica.

Wat is anorexia nervosa?

Anorexia nervosa is een psychiatrische aandoening die in de DSM-5 geclassificeerd is als een eetstoornis. Mensen met anorexia hebben een vervormd beeld van hun lichaam en lichaamsvorm. Dit resulteert in een angst om aan te komen waardoor ze obsessief bezig zijn met voedsel, calorieën en calorie inname beperken.

Mensen met anorexia zijn geobsedeerd door hun gewicht en lichaam

Psychedelica als behandeling voor anorexia

Bij mensen met anorexia is de cognitieve flexibiliteit verzwakt. Mensen met anorexia hebben een rigide manier van denken. Ze focussen zich vooral op de details en hebben moeite om zich te focussen op het grotere geheel. Deze problemen ontstaan in de DMN. De DMN bij patiënten met anorexia is overactief. Psychedelica zoals LSD, MDMA en psilocybine zijn zeer effectief in het verminderen van de activiteit in de DMN en soms zelfs het volledig tot stilstand brengen van de DMN. Hierdoor worden ingesleten gedachtegangen en overtuigingen uitgeschakeld. Waardoor er ruimte komt voor nieuwe denkwijzen en inzichten. Door psychedelica te combineren met psychotherapie, levert dit grote resultaten op bij patiënten met anorexia. De ruimte die ontstaat voor nieuwe inzichten wordt direct gevuld met positieve gedachten over eten en het lichaam.

Veilig te implementeren?

Het grote nadeel van de inzet van psychedelica zijn de bijwerkingen en de contra indicaties. Daarom is de wetenschap al jarenlang bezig met het creëren van chemische alternatieven voor natuurlijke psychedelica. Zo werd 6-APB in 1993 ontwikkeld in de hoop dat het een niet-neurotoxisch alternatief zou zijn voor MDMA. Hier wordt op dit moment nog steeds onderzoek naar gedaan. En is 5-Meo-DMT een chemisch alternatief voor paddo’s. Deze chemische alternatieven kunnen in de toekomst hopelijk resulteren in een wereldwijde implementatie van psychedelica in de gezondheidszorg en in de behandeling van anorexia. Wel effectief, maar met minder bijwerkingen dan de natuurlijke variant.  


Lees ook:

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.