za. okt 1st, 2022

Granny Squares, of in het Nederlands Oma’s Vierkantjes, kun je op veel manieren inzetten. Ik ben er dol op. Het is een makkelijke grondvorm, en als je verschillende kleuren tegen elkaar zet en gebruikt, krijg je meteen een vrolijk en kleurig geheel. Deze keer had ik zin om een vrolijk tasje te haken met zo’n Granny Square.

Voor je balboekje

Als je klaar bent met je tasje haken, dan is het leuk om bijvoorbeeld er een zakje lavendel in te doen en dan in je kamer of in je kast te hangen. Of je kan er je kleinkind een lol mee doen, kan hij of zij lekker spulletjes in stoppen.

De vorm van dit gehaakte tasje is eigenlijk heel ouderwets. Dit soort tasjes werd vroeger gebruikt door “dames” om hun “balboekje” in te stoppen.

Laat weten, wat jij in je gehaakte tasje zou doen, vind ik leuk. Hieronder vind je de werkbeschrijving.

Werkbeschrijving eerste deel Tasje haken
Werkbeschrijving 3e deel gehaakt tasje

Tasje haken met een granny patroon

Benodigdheden:

  • 6 verschillende leuk bij elkaar passende katoenen garens van dezelfde dikte. Bij Pipoos verkopen ze kleine bolletjes van 25 gram, dus perfect om dit tasje mee te haken. En in de mooiste kleuren!
  • Bijpassende haaknaald
  • Borduurnaald
  • Eventueel gedroogde lavendel en een lapje stof om een zakje te stikken om de lavendel in te doen. Ik kocht 100 gram lavendel bij Dille & Kamille. Het ruikt superlekker!

Tasje haken; de werkbeschrijving

Soms is het moeilijk goed om te omschrijven wat je moet doen. Kijk daarom aldoor naar de foto’s hierboven, dan zie je wat de bedoeling is.

Je begint het tasje te haken door een magische ring van 6 steken. Maak er een rondje van door in te steken in de eerste steek en daar 2 lossen haken.

1e toer BRUIN: In dezelfde steek stokje erbij, in elke steek 2 stokjes, 12 st., afhechten

2e toer ORANJE: eerste steek 2 lossen, in dezelfde steek een stokje, daarna elke steek 2 stokjes, 24 st. afhechten

3e toer BLAUW: tussen een steek insteken, 2 lossen, en in dezelfde steek een stokje, *) losse, vervolgens niet in de volgende insteek, maar in de volgende insteek 2 stokjes. Verder vanaf *) herhalen.  36 st.

4e toer GRIJS: waar de losse zit in de vorige toer, daar insteken, 2 lossen plus twee stokjes, vervolgens *) onder de volgende losse, 3 stokjes, onder de volgende losse insteken en dan 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes (zodat er een hoek ontstaat) haken. Onder de volgende losse 3 stokjes. Herhaal vanaf *), totdat je rond bent.  56 st

5e toer ECRU: Tussen de steken insteken, 2 lossen en 2 stokjes haken, *) in de volgende ruimte 3 stokjes en voor de hoeken 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes. Herhaal vanaf *) totdat je rond bent. 68 st.

6e toer GROEN: Begin aanhechten in de hoek 2 lossen en dan *) elke keer tussen de steken insteken telkens een stokje haken. Voor de hoeken 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes. Herhaal vanaf *) totdat je rond bent. 80 st.

7e toer GROEN: 2 lossen en doorgaan (je hoeft niet af-en aan te hechten) op dezelfde manier als de 6e toer. 96 st.

8e toer: ORANJE: Begin aanhechten in de hoek 2 lossen en hetzelfde als toer 6 en 7.  Afhechten. 108 st.

Aan een kant van het haakwerk in de hoek beginnen met stokjes (27 st.) en daarop nog 4 toeren ORANJE met stokjes, dus in totaal 5 toeren stokjes. Afhechten, maar laat een lange draad aan het werk vastzitten.

Haak nog eenzelfde lap, maar je kunt de kleuren wat afwisselen. Krijg je een leuker gehaakt tasje van.

Tasje haken en dan vullen met bijv. een zakje lavendel

Afwerking van het gehaakte tasje

Na het haken van de twee helften van het tasje, naai je ze aan elkaar met een overhandse steek.

Hecht daarna weer met ORANJE aan om een randje te maken, als volgt: 3 vasten, *) 4 lossen, 1 vaste op de 2e losse, 1 losse, 1 basissteek overslaan, 3 vasten. Herhaal vanaf *) tot je rond bent.

Dan voor de koordjes: 2 x 50 cm in BLAUW lossen haken. Hecht de draden nog niet af, maar pak je borduurnaald en rijg meteen door de op een na bovenste toer van het gehaakte tasje. Het ene koordje vanaf de rechterkant rondom, het andere koordje vanaf de linkerkant rondom, beide door dezelfde gaatjes.

Hecht de draadjes in de koordjes af. Knoop aan beide kanten de uiteinden van de koordjes aan elkaar.

En klaar ben je met je tasje haken! Veel plezier op het bal 😉


Lees ook (allemaal patronen waar Granny Squares in zijn verwerkt):

By Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.