za. okt 1st, 2022

In Noord Brabant kun je heerlijk wandelen en prima fietsen. Je kunt een weekendje weg in Brabant plannen, maar een week of zelfs meer dan dat is ook niet slecht. Er zijn namelijk ontzettend veel plekken waar je terecht kunt. Grote en kleinere gebieden met veel heide en veel water. Ook vogelliefhebbers kunnen bij al dat water hun lol op.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Wandelen in Brabant, de grote gebieden

Hieronder een lijstje met waar je het beste kunt wandelen en fietsen in Noord Brabant. Al deze natuurgebieden maken deel uit van Natura-2000, een Europees netwerk dat natuurgebieden beschermd en zorgt voor het behoud van biodiversiteit binnen het gebied.

Wandelen in Brabant met veel water

1. Oisterwijkse bossen en vennen

Vlakbij Oisterwijk (Brabant) kun je heerlijk wandelen in de Oisterwijkse bossen en vennen. Het gebied is een beschermd natuurgebied en er zijn vele vennetjes tussen de bomen te ontdekken. Hier en daar een beekje en het plaatje is compleet. Dit sprookjesachtige landschap met libellen, bosuilen en varens biedt ook veel rustpunten: overal op de routes staan bankjes. Natuurmonumenten beheert het gebied en op hun site kun je 5 wandelroutes downloaden voor wandelingen variërend tussen 2,6 km en 9,4 km.

Hier kun je ook perfect fietsen. Brabant heeft grote heidevelden en Natuurmonumenten heeft twee fietsroutes uitgeschreven die zowel door de Oisterwijkse bossen en vennen gaat, als ook over de Kampina (zie ook onder 2) een gebied zoals Brabant ooit helemaal is geweest. De ene fietsroute is een kleine 68 km, dus geschikt voor een tocht met je elektrische fiets. Deze lange route gaat ook over de Loonse en Drunense Duinen, (zie ook onder 3). De andere is 33 km. Dat maakt deze route goed te doen als je een gewone fiets tot je beschikking hebt.

2. Kampina

Naast de Oisterwijkse bossen ligt het natuurgebied de Kampina, samen zijn de gebieden ongeveer 2300 ha. Ik noemde net al de twee fietsroutes die door beide natuurgebieden gaan. Door Kampina (Brabant) kun je ook heerlijk wandelen met routes, variërend van 2,7 km tot 8,7 km. Voor ieder wat wils dus.

Kampina heeft ook veel vennetjes, maar ook, zoals gezegd, heidevelden en loofbossen. Om de heide te behouden grazen hier runderen en paarden. 100 Jaar geleden was het plan nog om van de heide een productiebos te maken. Gelukkig is het gebied in handen gekomen van Natuurmonumenten, die het oude landschap weer nieuw leven heeft ingeblazen. Akkers, poeltjes, weilanden en houtwallen zijn hersteld en er zijn weer boerderijen zichtbaar. Ook het dal van de Beerze, een mooie kronkelende beek, ligt in Kampina.

wandelen in Brabant in een duingebied

3. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Boven Tilburg (Brabant) liggen de Loonse en Drunense Duinen, ook wel bekend als de Brabantse Sahara. Het betreft hier een natuurreservaat van een kleine 4000 ha met een veranderend landschap. De zandverstuivingen maken een bezoek aan deze duinen telkens weer verrassend. Wandelen in dit bijzondere deel van Brabant is een boeiende belevenis, evenals fietsen. Ook dit park wordt door Natuurmonumenten onderhouden en op hun site kun je negen wandelroutes downloaden en twee fietsroutes. De ene fietsroute is degene, die ik ook onder punt 1. noemde, die een kleine 68 km is. De andere route om te fietsen over de Drunense Duinen is 43 km lang. Je fietst niet alleen door de prachtige duinen en door de heidevelden, maar veel boeren bieden hun producten langs de kant van de weg aan.

Als je wilt mountainbiken, dan kun je hier ook terecht. Het zand is natuurlijk een goede uitdaging om rechtop te blijven. Er zijn meerdere routes, van beginner tot gevorderde.

In de Loonse en Drunense Duinen leven 55 dassen. Sinds een aantal jaren zijn ze weer terug in Brabant, nadat hun populatie bijna was uitgeroeid. De dassen die er nu leven zijn uitgezet.

4. Nationaal Park De Biesbosch

Op de grens met Zuid Holland, maar nog steeds Noord Brabant ligt het Nationaal Park De Biesbosch met zo’n 9500 ha natuurschoon. Een waterrijk gebied met wandel- en fietspaden, bootverhuur en een goede plek om vogels te spotten. Op de site van De Biesbosch staan veel wandelroutes aangegeven, variërend van 2,5 km tot een lange afstandswandeling van meer dan 20 km.

In de Biesbosch vind je ondiepe lagunes, kreken en rietmoerassen. Dat maakt dit gebied een avontuurlijke plek in Brabant waar je met je regenlaarzen aan moet wandelen, want je kunt hier diep in het nat zinken. Er wonen hier zelfs bevers, alhoewel je die waarschijnlijk niet zult zien. Beverburchten ontdek je misschien wel. Het zijn gestapelde takken van wilgen of van populieren, maar de ingang is onder het water, dus ze zijn best moeilijk te herkennen.

5. Nationaal Park De Groote Peel

Eveneens op een grens, namelijk die met Limburg, ligt het Nationaal Park De Groote Peel. Het 1400 ha metende hoogveengebied bestaat uit vergezichten, bossen, moeras en heide. In dit gebied werd vroeger turf gestoken. Voor wandelaars is het een zeer gevarieerd weids gebied met vele vergezichten. Er zijn veel kleine bruggetjes waar je overheen kunt wandelen in dit internationaal erkende “wetland” van Brabant. De fietsroute gaat om het gebied heen. De Groote Peel is van groot belang voor watervogels. Een kleine honderd vogelsoorten broeden er en talloze trekvogels strijken er voor langere of kortere tijd neer in voor- en najaar.

Fietsen in Brabant over heidevelden en langs moerassen

6. Grenspark Kalmthoutse Heide met de Brabantse Wal

Half in België en half in Brabant ligt de Kalmthoutse Heide, een heerlijk gebied om “grenzeloos” van te genieten en in te wandelen. De enorme diversiteit van dit stuk natuur bestaat uit weidse, ongerepte landschappen van heide, vennen (Het Groote Meer en het Kleine Meer behoren tot de grootste vennen van Nederland), duinen, bossen en polder. Hier leven zeldzame planten en dieren in alle rust. Onderdeel van het Grenspark is De Brabantse Wal, een uitgestrekt natuurgebied op de scheiding van de Brabantse zandgronden en het zeekleigebied van de vroegere Schelde. Je vindt er een unieke steilrand, met hooggelegen bos en laaggelegen polders. Het gebied verrast je met abrupte overgangen en mooie vergezichten. En je wandelt zo over de grens.

Natuurmonumenten heeft er zes wandelingen uitgezet, variërend van 2 tot 24 km. Ook bestaat er een wandelgids De Brabantse Wal met 17 streekpaden in de omgeving. Met de fietsroute knooppunten kun je hier ook fantastisch fietsen in dit bijzondere deel van Noord Brabant.

7. Leenderbos, Groote Heide en de Plateaux

Dit natuurgebied van ongeveer 4400 ha ligt op een aaneengesloten zandrug tussen Eindhoven en het Belgische Achel. Het bestaat uit naaldbossen en heidevelden en wordt doorsneden door enkele beekdalen. Het is onderdeel van het Kempische landschap dat gekenmerkt wordt door hoogteverschillen die tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan door dekzandafzettingen. Het sluit bovendien aan bij natuurgebieden in België. Er zijn ettelijke wandelroutes uitgezet door Staatsbosbeheer en ook hier kun je middels de fietsroute knooppunten hele fijne fietstochten maken.

wandelen in Brabant, de 7 grootste gebieden

Wandelen in Brabant, de kleinere gebieden

Hierboven staan de 7 grootste gebieden om lekker te wandelen in Noord Brabant. Maar er zijn ook genoeg kleinere gebieden, gebieden van onder de 1000 ha. Ik noem hier de Boschhuizerbergen, op de grens met Limburg, De Deurnsche Peel, vlakbij de Groote Peel, de Langstraat, het Ulvenhoutse Bos en het Oeffelter Meent.

Fietsen in Brabant kun je overal perfect met de fietsroutes knooppunten, waar je zowel kleine als grote routes mee kunt plannen. Geniet van deze mooie provincie!


Ook in Noord Holland kun je prima wandelen. Ontdek de 15 mooiste gebieden op Wandelen in Haarlem en omgeving.

By Jeannet