Waar kun je lekker wandelen in Haarlem en omgeving? Hier vind je een lijstje van de 15 mooiste plekken om te wandelen in de buurt van Haarlem, want er wordt heel wat afgewandeld de laatste tijd. En dat is één van de mooie dingen, die zijn ontstaan tijdens de Corona-crisis. Want binnensporten vallen over het algemeen af en fietsen is leuk, maar wandelen is leuker! Je ziet veel meer, je bent meer onderdeel van de natuur, vind ik altijd. Ontdek hier de mooiste plekken om te wandelen in de omgeving van Haarlem. Grosso modo het gebied tussen het Noordzeekanaal en de grens met Zuid Holland. Onderaan elk hoofdstukje staat of honden mee mogen of niet, aangelijnd of los.

Dit zijn de mooiste plekken om te wandelen in de omgeving van Haarlem op volgorde. Wil je snel naar een bepaalde naam toe scrollen, klik er dan op.

 1. Haarlemmer Kweektuin
 2. Hekslootpolder
 3. Spaarnwoude, ingang Houtrak
 4. Spaarnwoude, ingang Zorgvrij
 5. Buitenplaats Beeckestijn
 6. Nationaal Park Zuid Kennemerland, ingang Bleek en Berg
 7. Nationaal Park Zuid Kennemerland, Wandelpark Caprera
 8. Nationaal Park Zuid Kennemerland, ingang Middenduin
 9. Buitenplaats Elswout
 10. Landgoed Koningshof
 11. Naaldenveld
 12. Buitenplaats Leyduin
 13. Amsterdamse Waterleidingduinen
 14. Wandelbos Groenendaal
 15. Haarlemmermeerse Bos

Wandelen in Haarlem

De Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord
Haarlemmer Kweektuin, Haarlem Noord

1. Haarlemmer Kweektuin

Beetje raar misschien om hiermee te beginnen, aangezien dit een lijstje is van plekken om te wandelen rondom Haarlem, maar dit is zo’n lekker plekje, dat ik het toch noem en wel als eerste, je moet toch ergens beginnen.

De Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord is meer een grote stadstuin. Er is een rondje Kweek aangelegd, wat je langs de randen van het terrein leidt. En uiteindelijk eindig je dan in de Springertuin, een door landschapsarchitect Springer aangelegd gedeelte, een heel idyllisch stukje, waar zelfs nog een stukje ruïne van het oude Huis ter Kleef boven de grond uitsteekt. Al met al ben je misschien een kwartier aan het wandelen, maar dat is net lekker voor je lunchpauze. En veel Haarlemmers (met kinderen) weten de stadstuin te vinden.

Honden: nee

De Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9 in Haarlem Noord.

Wandelen in de omgeving, ten oosten van Haarlem

Wandelen in Haarlem en omgeving, hier in de Hekslootpolder
Hekslootpolder bij Haarlem

2. Hekslootpolder

De Hekslootpolder is een gebied, dat ten oosten ligt van de Vondelweg in Haarlem. Het is een poldergebied, dat gekenmerkt wordt door de hoeveelheid vogels die er te vinden en te zien zijn. Je vindt er ganzen, veel ganzen, spreeuwen, veel spreeuwen, eenden, veel eenden, maar ook Pimpelmezen, Futen, Roodborstjes, Eksters en Tortels. Wij wandelen er om de zoveel tijd, want je kunt er heerlijk uitwaaien. Door het open veld waait het er behoorlijk vaak. Je hoeft dus niet helemaal naar het strand daarvoor. Onze wandeling is meer dan een uur en begint bij de bocht in de Vondelweg. Dan rechts de Vergierdeweg op, langs het Vogelhospitaal, tot de Slaperdijkweg. Helaas loop je daar op het fietspad, maar het is er niet druk, dus het kan goed. Vlak langs de Heksloot loopt het Assendelvervoetpad. Sla daar rechts en je komt in de polder. Links langs het pad staat een vogelobservatiehut. Vogelaars kunnen hier hun gang gaan. Het pad eindigt bij de Spaarndamseweg. Ga daar weer rechts en sla dan rechts voor de volkstuinen weer het pad in. Een lange brug brengt je dan uiteindelijk weer naar even voor de Vondelweg. Sla rechtsaf langs het water en loop het hele pad af naar het beginpunt bij de bocht van de Vondelweg.

Honden: ja, los en aangelijnd

De Hekslootpolder ligt tussen de Vondelweg en Spaarndam.

Het Geuzenbos in Halfweg
Het Geuzenbos in Halfweg, vlakbij Spaarnwoude Houtrak

3. Spaarnwoude, ingang Houtrak

Het lijstje van mooiste plekken om te wandelen in de omgeving van Haarlem zou niet compleet zijn zonder Spaarnwoude. Als je wilt gaan wandelen in Noord Holland (en dan onder het Noordzeekanaal wilt blijven), dan kun je dit gebied niet overslaan. Het is namelijk een enorm uitgestrekt recreatiegebied met veel verschillende plekken om te wandelen.

Bij Halfweg kun je makkelijk Spaarnwoude in. Het kleinere aangelegde gebied heet hier Houtrak en het heeft veel waterpartijen en leuke kleine paadjes. Het voelt wat parkachtig aan, en dat klopt ook, want het is aangelegd. Over het ernaast gelegen Geuzenbos in Halfweg heb ik een apart berichtje gemaakt. Lees het, want het is een onontdekt plekje, zo vlakbij Haarlem en Amsterdam. En het voelt een beetje “oer”, want er wordt weinig aan onderhoud gedaan en de natuur wordt daar lekker de natuur gelaten. Dat maakt het spannender. Bovendien leven daar Schotse Hooglanders en Konikspaarden, grote grazers die je zoveel mogelijk met rust moet laten natuurlijk. Maar dat ze er rondlopen, werkt wel mee aan het oergevoel.

Honden: los en aangelijnd

Wandelen in Haarlem en omgeving: Spaarnwoude
Spaarnwoude, tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam

4. Spaarnwoude, ingang Zorgvrij

Recreatiegebied Spaarnwoude heeft veel weilanden en bossen. Het is er dus heel landelijk, je vindt er koeien, schapen en paarden. Het bevindt zich tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. Het is een aangelegd stuk natuur en dat merk je, maar aangezien het al 50 jaar oud is, zijn de bomen al lekker hoog en voelen de bossen wel echt als bossen. Vanaf ingang Zorgvrij kun je kiezen voor 4 verschillende wandelroutes. De hoge elektriciteitsmasten zijn behoorlijk aanwezig in dit deel van Spaarnwoude, evenals de snelweg A9. In andere delen van Spaarnwoude is het geluid van de snelweg een stuk minder aanwezig. En in het noordelijke gedeelte van Spaarnwoude zijn veel BMX-fietspaden. Dat betekent, dat je goed op moet letten, dat je niet per ongeluk op zo’n pad gaat wandelen, want grote kans dat je dan van je sokken wordt gereden. Bij Snow World zit een apart gedeelte voor bikers, het bikepark Spaarnwoude.

Honden: ja, aangelijnd en los

Spaarnwoude, Zorgvrij, Genieweg 50, Velsen-Zuid

Beeckestijn bij Velsen, het Noordelijkste plek om te wandelen in Noord Holland, als je onder het Noordzeekanaal wilt blijven
Buitenplaats Beeckestijn, Velsen-Zuid

Ten noorden van Haarlem

5. Buitenplaats Beeckestijn

Beeckestijn is ook één van de mooiste plekken om te wandelen in de buurt van Haarlem. Het ligt in Velsen-Zuid en is het noordelijkste plekje om onder het Noordzeekanaal te gaan wandelen in Noord Holland. De buitenplaats is gesitueerd rond een imposant bouwwerk met dezelfde naam. Het is een aangelegde tuin en park en je kunt er prima een klein uurtje wandelen, alhoewel wij moeite hadden om de route goed te vinden. Maar het is niet zo groot, dus je vindt vanzelf wel weer de uitgang. Het is erg populair bij hondenbezitters, want honden mogen mee. Er is een gedeelte waar ze los mogen lopen met een grote weide om te rennen.

Honden: ja, aangelijnd en los

Buitenplaats Beeckestijn, Rijksweg 134, Velsen-Zuid

NP Zuid Kennemerland is één van de grootste en mooiste wandelroutes bij Haarlem en perfect om te wandelen in Noord Holland
Nationaal Park Zuid Kennemerland, tussen IJmuiden en Zandvoort

Ten westen van Haarlem

6. Nationaal Park Zuid Kennemerland, ingang Bleek en Berg

Het Nationaal Park Zuid Kennemerland, in de wandelgangen de Kennemerduinen genoemd, is een enorm groot gebied, dat zich uitstrekt van Zandvoort tot IJmuiden. Zoek je een plek om te wandelen in Noord Holland, dan moet je hier zijn, want het is een prachtig gebied en het gebied staat terecht op dit lijstje. Soms wordt het te druk en worden de twee plassen, het Wed en de Oosterplas, afgesloten. Gelukkig zijn ze meestal open, wat betekent dat je de wandelroutes weer goed kunt doorlopen. De groene route van 6 kilometer, die begint bij ingang Bleek en Berg, voert langs de Oosterplas met een heel mooi uitzicht, maar ook door een bijna Afrikaans aandoend deel. Je zou zweren dat hier giraffes leven! Dit is één van de mooiste plekken waar je kunt wandelen rondom Haarlem en dat vind niet alleen ik.

Honden: nee, maar wel bij een andere ingangen, bijvoorbeeld bij Caprera, hieronder genoemd.

NP Zuid Kennemerland heeft heel veel ingangen. Ingang Bleek en Berg, Bergweg, Bloemendaal

Wandelpark Caprera: niet alleen het Openluchttheater maar ook een wandelgebied
Wandelpark Caprera met het Openluchttheater

7. Wandelpark Caprera, NP Zuid Kennemerland

Iedereen kent Caprera van het Openluchttheater, waar in de zomer veel (pop-)concerten worden gehouden. Het is een feest om hier op een zomerse avond met een wijntje in je hand naar een band te zitten luisteren. Maar het terrein om het theater heen is gewoon toegankelijk om te wandelen en mag dus niet ontbreken op dit lijstje van mooie plekken om te wandelen in de omgeving van Haarlem. Er wordt wel toegang gevraagd, maar dat mag de pret niet drukken. 1 Euro per persoon en 1 euro voor je hond. Want dat is ook meteen de reden waarom Caprera zo geliefd is bij hondenbezitters, ze mogen er los rondlopen. Bovendien staat er om het terrein een hek, dus verdwalen kunnen de honden niet. Ik heb zelf meegemaakt, dat er een hond losliep en dat die werd tegen gehouden bij de ingang. Baasje gebeld en die kwam gelukkig meteen aanlopen. Het is een overzichtelijk terrein, deel van het Nationaal Park Zuid Kennemerland, en je kunt er heerlijk wandelen, met of zonder je hond.

Honden: ja, los

Wandelpark Caprera, Hoge Duin en Daalseweg, Bloemendaal

Middenduin, terecht op deze lijst van mooiste wandelroutes bij Haarlem
Middenduin met De Zanderij

8. Nationaal Park Zuid Kennemerland, ingang Middenduin

Het wandelgebied wat bekend staat als Middenduin is goed bekend in Haarlemse wandelkringen. En ook wordt er veel gesport. Vanwege de aanwezigheid van het CIOS naast het terrein zijn hier altijd veel renners aan het hardlopen, ook vanwege de hoogteverschillen. Middenduin heeft twee ingangen, één waar je je auto kwijt kunt (Duinlustweg, Overveen) en één waar je alleen je fiets kunt stallen of naartoe kunt wandelen (De Zanderij, achter v/h de Zandwaaier). Het is een terrein met in eerste instantie een lang stuk recht terrein langs een water. Maar na De Zanderij, een prachtig open stuk terrein, dat vaak onder water staat en waar er bijzondere vegetatie te zien is, gaat het wandelpad omhoog en kom je in het bos- en duingebied terecht. De paden gaan daar flink omhoog en aan het eind van de route weer stijl omlaag.

Het Middenduin heeft iets bijzonders, namelijk het Kraansvlak, waar wisenten te zien zijn. Wisenten zijn de grootste nog levende landzoogdieren van Europa. Vanaf 1 september tot 1 maart zijn de wisenten vanaf een apart pad te zien. Informatie daarover vind je hier. Ik schreef een blogje over mijn wens om deze wisenten een keer in het echt te zien in Nieuwe telefoon kopen, voor de wisenten.

Honden: niet toegestaan

Middenduin, Duinlustweg, Overveen

Elswout, de meeste bekende plek om te wandelen in de omgeving van Haarlem
Buitenplaats Elswout

9. Buitenplaats Elswout

Elswout is misschien wel de meest bekende route van deze lijst met mooiste plekken om te wandelen in de buurt van Haarlem. De buitenplaats wordt onderhouden door Staatsbosbeheer en is heel gevarieerd in het aanbod. Je vindt er een statige lindelaan, maar ook kronkelige paadjes, waterpartijen, een opgeknapte boerderij, een imposant buitenhuis, leuke “Zwitserse” bruggetjes en niet op de laatste plaats een Oranjerie. Deze oranjerie wordt gebruikt voor feesten en partijen en staat er pas sinds de 19e eeuw. De meeste bouwsels zijn van een eeuw eerder. Omdat Elswout zo bekend is en een wandelgebied is, dat dicht bij Haarlem ligt, is het ook meestal druk bevolkt, helemaal in het weekend. Als je er gaat wandelen, ga dan op een doordeweekse dag, dan heb je minder last van andere mensen.

Honden: ja, aangelijnd

Buitenplaats Elswout, Elswoutlaan 14 in Overveen.

Konikpaarden op Koningshof in Overveen, bij Haarlem
Konikpaarden in Koningshof

10. Landgoed Koningshof

In dit wandelgebied komen altijd veel Haarlemmers. De reden is, denk ik, dat het een overzichtelijk terrein is, met zowel bos als duinen, dat je er je auto kwijt kunt en dat de aangegeven routes allemaal minder dan een uur duren. Het landhuis dateert uit 1900 en er omheen heeft landschapsarchitect Springer (die ook een deel van de Haarlemmer Kweektuin heeft ontworpen, zie nr 1 van deze lijst) een romantisch parkbos ontworpen. Natuurmonumenten, die het gebied beheert, heeft historische landschapselementen zoals zichtlijnen hersteld. Je komt er Konikpaarden tegen evenals Schotse Hooglanders. Ga er lopen op een doordeweekse dag, dan is het goed te doen. In het weekend is Koningshof behoorlijk druk. Koningshof is onderdeel van het NP Zuid Kennemerland, hét Nationaal Park van Noord Holland, waar je goed kunt wandelen.

Honden: nee

Landgoed Koningshof, Duinlustweg 26, Overveen

Het Naaldenveld in Bentveld
Naaldenveld

11. Naaldenveld

Nummertje 11 van wandelgebieden bij Haarlem is het Naaldenveld in Bentveld/Aerdenhout. Het ligt tussen het NP Zuid Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen in en wordt beheerd door Landschap Noord Holland. Het is een betrekkelijk klein binnenduinbos, waar veel omwonenden dagelijks hun hond uitlaten. Veel oude dennenbomen en kronkelige eikenbomen en meanderende zandpaden. Er schijnen vossen te wonen en natuurlijk ook herten, die vanuit de ernaast gelegen Waterleidingduinen overal naartoe kunnen.

Honden: ja, los en aangelijnd tijdens broedperiode

Het Naaldenveld, Naaldenveldweg 5, Aerdenhout

Leyduin is één van de mooiste en rustigste plekken om te wandelen in de omgeving van Haarlem
Buitenplaats Leyduin met in de verte de Belvedere uit 1760

12. Buitenplaats Leyduin

Schuin tegenover het Naaldenveld en tegenover de Waterleidingduinen ligt buitenplaats Leyduin. Als het druk is bij de ingangen van de Waterleidingduinen is dit een goed alternatief om te gaan wandelen rondom Haarlem. Want de parkeerplaats bij de Vogelenzangseweg 49a heeft altijd plek. Je bent dan vlakbij een hoek van het gebied en van daaruit kun je heerlijk het gebied verkennen. Bij de lange beukenlaan kun je je voorstellen hoe de mensen hier vroeger flaneerden met hun parasolletjes en er zelfs Gasterij Leyduin is open, waar je koffie to go kunt halen, die je kunt opdrinken op de bankjes die geplaatst zijn voor de gasterij. En dat nog wel in het zonnetje. Het is een aangename verrassing. Het andere parkeerterrein ligt bij de officiële ingang (adres hieronder) en is een stuk drukker.

Honden: ja, aangelijnd

Buitenplaats Leyduin, Woestduinweg 4, Vogelenzang

De Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen, tussen Zandvoort en De Zilk

13. Amsterdamse Waterleidingduinen

Waar kun je beter wandelen in de buurt van Haarlem dan in de Waterleidingduinen? Dit is “the place to be”. Vaak lijkt het er druk, aangezien iedereen op de parkeerplaats zijn auto stalt en een kaartje moet kopen. Eenmaal binnen valt het na een kwartiertje wandelen enorm mee. Dan lijk je wel alleen te zijn. Het is een enorm uitgestrekt natuurgebied met aangegeven wandelpaden, maar je kunt ook de wat minder uitgesleten paden volgen en je eigen route wandelen. In deze duinen kun je echt verdwalen. Met recht dat de Amsterdamse Waterleidingduinen op deze lijst staan van mooie plekken om te wandelen in de omgeving van Haarlem.

Aan elk begin van de Waterleidingduinen staat een grote plattegrond. Fotografeer dit en je hebt een beetje een idee, hoe je kunt lopen. In de waterleidingduinen komen heel veel herten voor. Voor de toegang en voor het parkeren moet je betalen.

Honden: nee

* Ingang Zandvoortselaan, Zandvoort

Dit is waarschijnlijk de drukste ingang, maar omdat het zo’n enorm groot gebied is, verdwijnt die drukte al gauw, naarmate je verder de duinen in wandelt. Hier begrijp je waarom deze duinen de Waterleidingduinen heten. Er is veel water, brede doorgaande watergangen en er is een goed begaanbaar pad om op te lopen.

* Ingang Panneland, Vogelenzang

Ook hier zie je waterpartijen, maar minder dan bij de Zandvoortselaan. Het is hier wat duiniger en je ziet, dat de herten alles kaal vreten. Er leven zo’n 3000 herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, terwijl 800 ideaal zou zijn. Voor de bezoekers is het leuk, voor de rest van de fauna en flora iets minder.

De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben vier hoofdingangen, twee in Vogelenzang, één in Zandvoort en één in De Zilk. Bij elk van de ingangen beginnen twee wandelroutes, een korte en een lange route. Als je ingang Zandvoortselaan kiest, dan is de korte route wit en de lange route groen. Bij Oase is dat geel en oranje, bij Panneland rood en blauw en bij De Zilk is de korte route paars en de lange route zwart.

Wandelbos Groenendaal in Heemstede
Wandelbos Groenendaal, Heemstede

Wandelen ten zuiden van Haarlem

14. Wandelbos Groenendaal

Het wandelbos Groenendaal is een prima plek om te wandelen in de buurt van Haarlem, de naam zegt het eigenlijk al. Het is een niet al te groot bos, wat richting park gaat. Prima voor een uurtje wandelen, verdwalen kan je er eigenlijk niet. Omdat het er niet al te groot is, hoor je overal omgevingsgeluiden. Het leuke van dit bos is wel, dat honden over het algemeen mee mogen, aangelijnd, maar ook los. En dit is één van de wandelgebieden rondom Haarlem waar je Schotse Hooglanders tegen kunt komen.

Honden: ja, aangelijnd en los

Wandelbos Groenendaal kun je vinden in Heemstede.

Haarlemmermeerse Bos, lekker wandelen in de omgeving van Haarlem
Haarlemmermeerse Bos

15. Haarlemmermeerse Bos

Nog meer ruimte om te wandelen in de omgeving van Haarlem vind je in het Haarlemmermeerse Bos. Maar verwacht niet een ruig bos, want dat is dit bos niet. Het is een park-achtig bos met een aangelegde bloementuin, grasvelden en een arboretum, maar ook met behoorlijk wat “avontuurlijke” klimkastelen, buiten meubilair en prullenbakken. Het recreatiegebied (wat eigenlijk een beter woord is voor dit bos) werd in 1979 aangelegd rondom een zandwinplas. Er zijn een aantal kleine strandjes rondom de plas, maar er is ook een spartelvijver, geschikter voor kinderen. Dit bos is erg ingesteld op kinderen: veel klimtoestellen, speeltoestellen en meer kindervriendelijk buitenmeubilair.

Honden: ja, los en aangelijnd in aangewezen delen van het bos,

Het Haarlemmermeerse Bos ligt bij Hoofddorp in de buurt.

Wandelen in Noord Holland

Vooralsnog zijn dit de 15 mooiste plekken om in de omgeving van Haarlem te wandelen. Pas geleden zijn we iets noordelijker in Noord Holland terecht gekomen in een klein bosgebiedje van slechts 17ha. Maar het was er prachtig, en helemaal in het voorjaar een aanrader. Ik heb het over Natuurgebied Noord Holland Wildrijk.

Recent schreef ik ook over wandelen langs het IJ in Amsterdam. Fantastisch hoe daar aan beide kanten van het IJ hele nieuwe wijken ontstaan met de meest flitsende architectuur, die je maar kan bedenken. Leuk om ook eens te bekijken, als je genoeg hebt van al dat groen. En je kunt natuurlijk ook de Architectuurwandeling over de ZuidAs doen. Ook een leuke variatie op het thema.

Ken je dat leuke boekje over vijftien Trage Tochten binnen een half uur van hartje Amsterdam? Het is geschreven door Rutger Burgers en hij belooft 80% zandpadgarantie, al moet je dat in Holland polderland een beetje figuurlijk nemen. Belangrijk is het onverharde en daar voldoen de routes in deze wandelgids ruimschoots aan, of het nu in Waterland, in de duinen van Kennemerland of op de Gooise landgoederen is. En ook bij de vier Stadse Tochten heb je als wandelaar vrij baan, onverhard waar mogelijk.

Door Jeannet

2 gedachte over “Wandelen in Haarlem en omgeving: de 15 mooiste plekken!”

Reacties zijn gesloten.