ma. jun 27th, 2022
Australische series; series die in Australië spelen

Als je een fervent seriekijker bent, dan kom je ze af en toe tegen: goede en leuke Australische series. Misschien herken je ze niet als zodanig: je hoort natuurlijk wel dat het Engels is, maar waar dat Engels vandaan komt, dat hoor je niet meteen. Dat duurt even, en meestal ontdek je het opeens als er in de serie over Sydney of Adelaide wordt gesproken. Dan gaat dat lichtje pas aan: deze serie is in Australië gedraaid!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Maakt het uit of de serie in Australië is opgenomen of niet? In principe niet, maar als je eenmaal een keertje in dat land, dat werelddeel, geweest bent, dan voel je je wel betrokken. Dan wil je weer terug, want Australië kruipt onder je huid. En daarom is het zo fijn, dat je af en toe Australië je huiskamer kan binnen halen. Want elke keer als ik dat landschap zie, voel ik het weer: die leegte, die wijdte, die lucht. En daarom houd ik enorm van Australische series. Hieronder een lijstje van mijn favorieten tot dusver:

Top 5 met de beste en de leukste Australische series

1. Please Like Me

Please Like Me vertelt het verhaal van twee goede vrienden, Josh en Thomas. De samenwonende twintigers (twentysomething) zijn op zoek naar liefde en vriendschap en er komen heel wat liefdes en vriendschappen voorbij. Maar zoals dat gaat, de één is voor het leven, de ander is slechts kortstondig. En het maakt natuurlijk niet uit of je straight (Thomas) of gay (Josh) bent: de zoektocht is voor iedereen hetzelfde. Vooral Josh maakt indruk met zijn directheid en zijn humor. Josh Thomas speelt de hoofdrol en heeft deze Australische serie geschreven. En dat hij “er niet uit ziet”, zoals hij zelf in de eerste aflevering al zegt, maakt het voor veel mensen met dezelfde onzekerheid heel herkenbaar. De serie speelt in Melbourne, de op één na grootste stad van Australië.

Josh’s opgroeien gaat ook gepaard met zorg voor de beide (gescheiden) ouders, waarbij de moeder bipolair is en de vader een Thaise vriendin heeft (Thailand ligt vrij dicht bij Australië, dat realiseer je je niet, maar dat is wel zo). Dat geeft zowel grappige inzichten als rauwe.

Please Like Me is een grappige realistische kijk op het opgroeien als jong volwassene in een grote stad. Vier seizoenen met acht afleveringen van ieder een klein half uur. Er komt geen vijfde seizoen, want de serie wordt mooi afgerond. Hieronder de trailer:

2. Nanette

In Please Like Me wordt een bijrol vervuld door Hannah Gatsby. In de serie speelt zij een depressieve lesbienne die bevriend raakt met de moeder van Josh. Deze Hannah Gatsby heeft in het echte leven ook dezelfde geaardheid en is zij een bekend en geliefd cabaretiere. Haar laatste show heet Nanette en die is op Netflix te zien. Natuurlijk gaat het veel over de lesbische gemeenschap (“my people”), waar ze rake (soms grappige, soms alarmerende) dingen over zegt. Denk niet dat je een uur moet lachen, want zo steekt de show niet in elkaar. In het begin wel, maar halverwege gooit Gatsby het roer om en wordt het een soort TedTalk. Ze vertelt haar levensverhaal en wat lesbiennes zoal moeten doorstaan. Sterker nog, ze wordt emotioneel als ze vertelt dat ze eigenlijk geen komedie meer wil doen, omdat die gestoeld is op zelfspot. En dat is nou juist hetgeen wat lesbiennes niet zouden moeten hebben. “Lachen is niet het medicijn. Verhalen zijn het middel. Lachen is de honing, die de bittere pil verzoet”. Prachtig en indringend.

Kijk eerst Please Like Me en vervolgens deze cabaretshow, want het is leuk om te zien dat deze Hannah Gatsby gelukkig ook gewoon kan lachen en een leuke vrouw is. De moeite waard alhoewel het natuurlijk geen Australische serie is als zodanig.

Nanette is een cabaretshow, te zien op Netflix, en duurt dik een uur. Hieronder een preview.

3. The Letdown

Al tijden is The Letdown één van mijn favoriete Australische series, die ook in de prijzen is gevallen. In 2018 en 2019 heeft de serie de AACTA award gewonnen voor beste comedyserie van Australië. En ook Allison Bell, de hoofdrolspeelster en mede-auteur, viel in de prijzen. De serie gaat over Audrey, een jonge moeder, die ervaart dat het leven met een baby bepaald niet makkelijk is. Geen roze wolk, slaapgebrek en toeschietende melkreflexen, als je het net niet kunt gebruiken. Een en ander is hilarisch verfilmd op een droogkomische wijze, ik hou ervan. Als je meer wilt lezen over deze serie, lees dan leuke serie op Netflix. Grappig weetje: “letdown” is de Engelse term voor de toeschiet melkreflex.

The Letdown is te zien op Netflix met 2 seizoenen van 7 afleveringen van ieder een half uurtje. Hoogstwaarschijnlijk komt deze hitserie met een derde seizoen. Kijk hieronder de beginscene van de serie.

4. Wanted

Waren de vorige drie Australische series komische, dat geldt zeker niet voor Wanted, hoewel er wel af en toe iets grappigs gebeurt. Twee vrouwen, die elkaar aan het begin van de film niet kennen, raken per ongeluk bij een criminele afrekening betrokken en gaan dientengevolge samen op de vlucht. Een uiterst spannende achtervolging met corrupte politiemensen, harde criminelen, drugsgeld en chantage begint. Natuurlijk groeien de vrouwen naar elkaar toe en ontstaat er een bijzondere vriendschap.

Het Australische landschap speelt een mooie rol in deze serie, alsmede Rebecca Gibney, die één van de hoofdrollen speelt. Zij is de andere reden waarom ik ben blijven hangen bij deze serie. Want Rebecca Gibney speelde 35 jaar geleden in de televisieserie (toen tv kijken nog gewoon was en de series heel langzaam) The Flying Doctors. En als je ergens het landschap goed zag, was het in deze serie, waar bij mij de liefde voor Australië begon.

Wanted is te zien op Netflix en bestaat uit 3 seizoenen van 6 afleveringen van ieder drie kwartier. Over seizoen 4 is nog niets bekend. Hieronder de trailer van seizoen 1.

5. Sisters

Dramedy noemen ze een film of een serie, die grappig is maar een serieuze ondertoon heeft. Sisters is zo’n dramedy. De vader van Julia, Nobelprijs-winnaar en IVF-pionier Julius, maakt op zijn sterfbed bekend, dat hij zelf een van de grootste spermadonoren was bij zijn eigen vruchtbaarheidskliniek en ze derhalve heel veel halfbroers en zussen heeft. Ze besluit een reünie te organiseren voor haar nieuwe familie en dat zorgt voor complexe situaties, als een one night stand haar halfbroer blijkt te zijn. Ook is een uit het oog verloren jeugdvriendin, Edie, haar halfzus. Als haar leven steeds gecompliceerder wordt krijgt ze steun van Edie en van haar andere nieuwe halfzus Roxy, televisiepresentatrice van beroep. Maar als de gezondheid van Julius weer verbetert, besluit Edie dat het tijd is voor een rechtszaak tegen hem. Het zorgt voor nog meer problemen tussen de drie nieuwe zussen.

Sisters is een Australische serie van 7 afleveringen, van elk drie kwartier (behalve de eerste aflevering, die is een dik uur).

Meer Australische series?

Als je nog meer Australische series zoekt, dan klik je op Netflix, waar nog veel meer genoemd wordt. Heel fijn, dat we nog even voort kunnen!

By Jeannet