do. jun 30th, 2022

De schrijfster Josephine Rombouts is bekend van haar belevenissen in een kasteel in Schotland. Ze is vijf jaar huishoudster geweest op Cliffrock Castle, een kasteel in de Schotse Hooglanden. Ze vertelt in het eerste deel van de reeks over haar belevenissen en haar indrukken omtrent de leefwijze op het kasteel met flair en humor. Het is een goed geschreven verhaal, wat nu (2022) al terecht zijn 11e druk beleeft. Deel twee is in september 2019 uitgekomen. In dat boek is zij ondertussen opgeklommen tot “personal assistent” van de kasteelvrouwe. In deel drie (september 2020) schrijft ze een prequel op de beide boeken. Hoe komt het dat Rombouts met man en twee kinderen Nederland is ontvlucht en in Schotland terecht is gekomen? Het vierde en laatste deel (Het gevaar van Cliffrock Castle) is in februari 2022 uitgekomen, waarin een nieuwe verliefdheid haar leven op zijn kop zet.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Cliffrock Castle | werken op een kasteel in Schotland

Dit zegt de achterflap van het eerste deel:

“Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities.

Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is, dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed, ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen.”

Josephine Rombouts vertelt over haar leven in een kasteel in Schotland tijdens de Brexit- uitzending van DWDD van 27/1/2020
Josephine Rombouts in de uitzending van De Wereld draait Door van 27/1/2020

Pseudoniem

Cliffrock Castle is trouwens een verzonnen naam voor een kasteel in Schotland, net als haar schrijversnaam Josephine Rombouts. “Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen en plaatsen berusten louter op toeval” wordt binnenin het boek vermeld.

Dat Rombouts dit op deze manier oplost, zal te maken hebben met haar observaties, waarvan het lijkt, alsof ze letterlijk zo zijn gebeurt. Het boek is zeer filmisch geschreven, waardoor je je als het ware in dezelfde kamer bevindt als de ik-figuur, de huishoudster zelf. Ze blijft afstandelijk tot de kasteelvrouwe en schrijft soms zelfs bijna met bewondering over haar. Toch zal haar boek in het echte kasteel in Schotland niet met open armen zijn ontvangen

Haar bijna antropologische observaties geven een beeld van het leven op dit kasteel in Schotland. Dat, zoals het boekomslag ook meldt, doet denken aan “Downtown Abbey in de eenentwintigste eeuw”. Er is een duidelijke tweedeling: de kasteelvrouwe en -heer met hun familie en gasten zijn upstairs. Het personeel is duidelijk downstairs. En “never the twain shall meet”.

Rombouts kent haar plaats, maar door haar beschouwende blik ziet ze, wat er aan de hand is. Ze geeft in het boek haar mening over deze nog steeds aanwezige klassenstrijd in Engeland en in Schotland.

Terug naar Cliffrock Castle | belevenissen op een Schots kasteel

De achterflap van deel 2 zegt het volgende:

“Promotie krijgen betekent niet altijd dat je leven er makkelijker op wordt… Dat leert de Nederlandse Josephine Rombouts als ze op het kasteel in Schotland waar ze werkt, opklimt van huishoudster tot manager. Niemand op het landgoed, zijzelf nog het minst, heeft enig idee wat deze verrassende functieverandering inhoudt. In het web van verwachtingen, aannames en afgunst binnen op scherp staande sociale verhoudingen, probeert Rombouts het leven wat ze voor haar gezin heeft opgebouwd veilig te stellen.

Tegen het onwaarschijnlijk mooie decor van de Schotse westkust, en de nog onwaarschijnlijker wereld van de Britse aristocratie, tekent Rombouts het verhaal op van absolute feodale macht, jagers die antiek verhuizen, een teckel die je carrière kan breken en een kasteel waar roze verf wordt besteld. De vraag is: voor binnen of voor buiten?”

Minder interessant vervolg

Als je beide delen achter elkaar leest, zoals ik deed, merk je na een tijdje een zeker “nu weet ik het wel”-gevoel. Het eerste deel vond ik heerlijk om te lezen, met al haar fijntjes opgemerkte gedachtes over het leven in een kasteel in Schotland. Het vervolg vond ik minder interessant. Het meeste is al verteld in het eerste deel. Dat Rombouts nu een andere werkomschrijving heeft, maakt het leven op het kasteel zelf niet wezenlijk anders. Haar observaties zijn nog steeds grappig gelukkig. Maar in het tweede deel gaat het meer over haar oplossingen voor de af en toe bizarre verlangens van haar baas, de kasteelvrouwe.

De weg naar Cliffrock Castle, een kasteel in Schotland

De weg naar Cliffrock Castle | een vlucht naar de Schotse Hooglanden

Achterop het derde deel over de belevenissen van het gezin van Josephine Rombouts, met de titel De weg naar Cliffrock Castle staat het volgende geschreven:

“Josephine Rombouts en haar man raken op een dood spoor als blijkt dat hun zoons niet goed gedijen in het Nederlandse onderwijssysteem. Daarom besluiten ze te reageren op een advertentie die een nieuw bestaan in een ecogemeenschap in Schotland belooft. Als ze zijn aangekomen in de Schotse Hooglanden, blijkt de realiteit daar rauwer dan de ecologische droom die hun was voorgespiegeld.

De weg naar Cliffrock Castle beschrijft het vertrek uit Nederland, de weg langs onderwijsbegeleiders en leerplichtambtenaren, een strafzaak en het opbouwen van een nieuw leven in een ander land. Josephine moet in haar nieuwe woonplaats leren omgaan met een manische landeigenares, een pyromane Japanse monnik, stugge Schotse medebewoners, veel sneeuw en een spookdorp. Als ze hoort dat op een naburig landgoed, Cliffrock Castle, een witte cottage beschikbaar is en een huishoudster wordt gezocht, grijpt ze deze onwaarschijnlijke strohalm met beide handen aan.”

Ik heb dit deel nog niet gelezen, maar haar laconieke observerende blik is nu verplaatst naar haar woonomgeving in Nederland en daarna in Schotland. Lijkt me ook interessant om te lezen, want dat deze vrouw kan schrijven is gelukkig al geen geheim meer.

Het vierde en laatste deel van de reeks

Het gevaar van Cliffrock Castle | verborgen leven op een Schots kasteel

Dit is de samenvatting van het vierde boek:

“Verliefd worden op iemand op je werk is nooit een goed idee. Als je werkt op een kasteel op een klif aan de kust van Schotland, lijkt het bijna onontkoombaar, maar is het ronduit een nachtmerrie. Na de bijna fatale ziekte van haar zoon en de overhaaste verhuizing uit Nederland worstelt Josephine om de controle over haar leven te behouden. Een ontmoeting bij een schilderij in het kasteel veroorzaakt een scheur in haar zorgvuldig opgebouwde verdedigingsmechanisme. Ze probeert te voorkomen dat een golf van emoties haar gezin en hun nieuwe leven wegspoelt.
De ontdekking van een meesterwerk van een vrouwelijke meester is de aanleiding tot een zoektocht naar de oorsprong van haar wanhoop, lust en verlangen. Terwijl in het nieuws de ene na de andere man valt vanwege seksueel misbruik, onderzoekt Josephine wat het betekent om een vrouw te zijn.”

Logeren in een kasteel in Schotland

Maar lees Cliffrock Castle als je houdt van Engels, als je houdt van Schotland, als je houdt van mensen bekijken en als je houdt van goed geschreven boeken. Na het lezen zou je dolgraag willen logeren in een kasteel in Schotland om het van nabij eens mee te maken.

In het kader van de Brexit hield De Wereld draait Door op 27 januari 2020 een thema-uitzending over Groot Brittanië. Josephine Rombouts zat ook aan tafel en vertelde over haar boek. Het is een leuke uitzending om nog even naar te kijken.


Lees ook:

In dit artikel staat een affiliate.

By Jeannet