vr. jul 1st, 2022

Het leukste prentenboek voor 5 jaar van de laatste jaren is de serie kinderboeken over Fred het (heel erg eigenwijze) Hert van Pépé Smit. Het zesde deel, Fred en de (bijna mislukte) Verjaardag, komt half april 2022 uit bij uitgeverij De Harmonie. Leuke kleuterboeken zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kleuters. Ze krijgen nieuwe woorden en nieuwe gedachten en groeien daardoor op met een grotere woordenschat en een grotere fantasie.

Naar aanleiding van dit nieuwste prentenboek over Fred, één van de leukste karakters van deze eeuw in prentenboekenland, had ik een interview met Pépé Smit, online natuurlijk. Ik was best een beetje nerveus hierover, want dit was wel de eerste keer dat ik zoiets deed. Maar Pépé zei al meteen bij aanvang: “nou als je het niet goed vindt, dan doen we het morgen toch weer over!”. En dat hielp. Pépé Smit (1963, Den Haag) is gewoon een hele leuke vrouw, die hele leuke kleuterboeken schrijft en tekent. Lees maar:

Hoe is Fred het (heel erg eigenwijze) Hert ontstaan?

Het idee voor Fred kreeg ik toen ik een hele vette jetlag had, in 2012. Omdat ik niet kon slapen, ben ik maar opgestaan en aan het werk gegaan. Herten vond ik altijd al heel leuk, maar dan wel zoals herten echt zijn. En ik ergerde me eraan hoe herten, vooral rond Kerstmis, altijd worden afgeschilderd als lief en schattig, met mooie wimpers enzo.

Fred is gebaseerd op een éénender, dat is een jong baldadig mannetje dat het roedel wordt uitgezet. Hertenmannetjes krijgen elk jaar een nieuw gewei met telkens een ender (zijtak) erbij. Het zijn eigenlijk pubers, die gaan moeilijkheden maken, dingen kapot maken, een beetje zinloos geweld, haha. Daar wilde ik een verhaal over maken, over dat recalcitrante gedrag. Dat soort tegendraadsheid past bij me. Toen ik aan het verhaal begon hoorde ik eigenlijk direct al die stem van: “ach wel nee, zo ben ik helemaal niet, hoe kom je daar nou bij”, dat was Fred, die ging zich er mee bemoeien. En zo ontstond het idee om Fred met mij, als tekenaar en verteller, in discussie te laten gaan.

Het was niet echt mijn bedoeling om een kinderboek voor kinderen van 5 jaar te schrijven, maar Fred is zo leuk om te doen, dat het min of meer vanzelf gaat. Want nu alweer het 6e deel!

De leukste reeks kinderboeken voor jongens en meisjes rond de 5 jaar is Fred het (heel erg eigenwijze) Hert

Niet alleen kinderboeken voor 5 jarigen schrijven en tekenen, maar ook een kleutervoorstelling. Hoe is dat?

Ik schrijf en teken niet alleen leuke kleuterboeken, maar een paar keer per jaar sta ik ook op het podium met een kleutervoorstelling. Ik ga dan de dialoog aan met Fred, die op een doek achter mij te zien is. Om de timing goed te krijgen, zodat de animatie klopt met het gesprek, dat is heel leuk om te doen. Want kinderen roepen er altijd doorheen en daar moet je dan ook nog op tijd op reageren, dat houdt het spannend.

Om zo’n animatieprogramma te beheersen en te ontdekken, dat vind ik heel leuk. Daar kan ik echt dagen mee bezig zijn. Ik heb wel eens uitgerekend dat ik 50 cent per uur verdien, haha. Maar het is fijn om iets nieuws te leren. Ik wil gewoon ook weten of ik het kan. Bovendien kan ik die kennis dan weer in mijn “grotemensenwerk” toepassen.

Fred het Hert heeft ook een ganzenbordspel. Hoe je leuke kleuterboeken ook kunt ontdekken.
Het ganzenbordspel van Fred het Hert (te vinden op de website van Fred)

“Grotemensenwerk”? Vertel!

Samen met Harm van den Berg hebben wij Studio Plancius opgericht. We maken videoproducties voor de culturele sector. Onze klanten zijn o.a. documentairemakers, filmproducenten en culturele instellingen. Zo heb ik recent, door wat ik geleerd heb met dat animeren, de titels en intro’s gemaakt van documentaires voor de NPO. Dit zijn trouwens bloedserieuze documentaires over de allerergste onderwerpen, die je maar kunt bedenken. Daardoor denk ik heel vaak, wat bof ik toch met mijn leven.

Wat voor opleiding heb je gehad?

Eerst heb ik de Rietveld Academie gedaan en later het Sandberg Instituut. Direct na die laatste opleiding had ik al een solotentoonstelling in New York. In die tijd maakte ik foto’s en bewerkte ze. Ik hield ervan om te morrelen aan veronderstellingen over vrouwen, over macht. Ik probeerde clichés onderuit te halen met foto’s waarin ik van alles in scène zette. Toen al was ik tegendraads. Zo had ik bijvoorbeeld een foto van mijzelf als pin-up met lange blonde haren. Dat leek althans zo vanuit de verte, maar als je dichterbij kwam, dan zag je, dat het eigenlijk haar okselhaar was.

Op een gegeven moment kwam ik bij de krant terecht. Ik heb o.a. een tijd bij de NRC gewerkt. Daar werkte ik voor het CS, een vreselijk leuk katern, dat over kunst en cultuur ging. Als hoofd-illustrator maakte ik daar covers en echt grote spreads. Leuke kleuterboeken waren toen echt nog een “ver-van-mijn-bed-show”. Maar toen op een gegeven moment mijn chef wegging en er dus een nieuw hoofd kwam, was het logisch dat de hele “look-and-feel” van de krant veranderde. En ik daar niet meer in paste. Dat was ook min of meer het begin van het ontstaan van Fred. Mijn redacteur ging een boek schrijven en toen dacht ik, dat is een goed idee, dat ga ik ook doen! Dat het een prentenboek voor kinderen rond de 5 jaar werd, dat had ik nooit van tevoren kunnen bedenken.

Kinderboeken voor 5 jaar: Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees

Zijn er thema’s in je kinderboeken voor 5 jaar?

Ik hou van tegendraadsheid. Naast Fred heb ik bijvoorbeeld nog andere leuke kleuterboeken gemaakt. Eentje gaat over Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees. Evert-Jan is gewoon een watje, in ieder geval anders dan de rest van zijn familie. Dat geeft grappige situaties: Evert-Jan moet van zijn moeder poep eten en hij moet gewoon zijn bord leegeten. Heel herkenbaar voor kleuters, behalve dan dat het om het eten van poep gaat. Dat maakt het weer lastiger om te begrijpen voor een mensenkind. Die omgekeerde moraal vind ik grappig.

En in mijn tweede prentenboek Pluis is het zat is Pluis een meisjeskonijn. Ik vond dat er te weinig kleuterboeken waren met een meisje in de hoofdrol. Ze wordt door haar baasje “gemakeupt” en geknuffeld en dat wil ze niet: ze is het zat om met zich te laten sollen en ze ontsnapt om een wild konijn te worden.

Ik maak gewoon een boek dat ik leuk vind. Alleen ik maak hem op zo’n manier dat ik denk, dat die kinderboeken ook bij kinderen van 5 jaar in de smaak moeten vallen. Maar ik ga helemaal niet bedenken, wat zouden die kinderen leuk vinden. Ik denk niet commercieel. Maar zo langzamerhand geloof ik, dat ik bijna een klassieker aan het schrijven ben, want hij staat in diverse kleuterboeken top 10 lijstjes genoteerd.

De kinderboeken van Fred het Hert voor kinderen van 5 jaar

Fred het Hert is ook anders dan anderen. In het eerste prentenboek Fred het (heel erg eigenwijze) Hert heeft hij gewoon hoeven, maar hij wil handen!
En in het tweede boek Fred kan niet slapen komt een beetje ranzige zwaarbehaarde boswachter voor, dat leek me heel grappig om dat in een prentenboek te zetten.
In Fred wil ook naar school ontdekt Fred dat leren leuk is, maar vraagt ie zich ook af, wat je er eigenlijk mee moet, met die kennis. Eén plus één is twee, maar wat moet je er eigenlijk mee?
In Fred zoekt vriend kiest hij een slak uit als vriend, niet de meest voor de hand liggende vriend, als je een hert bent.
In het vijfde deel, Fred en de Rare Vogel, komt Fred een rare vogel tegen, eentje die nog wat opvoeding gebruiken kan, want er komen wel heel rare woorden uit zijn bekje.

Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

En in dit laatste, zesde deel, dat dus Fred en de (bijna mislukte) verjaardag ontdekt Fred wat een verjaardag is, want dat weet hij niet. In dit verhaal komt Anton de (zwaarbehaarde) boswachter weer op de proppen.

Kinderboeken 5 jaar: Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

Je hebt een bijzondere voornaam, Pépé. Hoe komt dat?

Ik heet eigenlijk José, naar een lieve tante. Maar ik ben geen José, dat wist ik al toen ik een kind was. Ik ontdekte dat in Spanje de mannelijke vorm José, als je nog klein bent, als bijnaam Pépé heeft. Dat vond ik een veel leukere naam. Sinds dat ik 16 ben, ben ik mezelf Pépé gaan noemen.

Pépé Smit tijdens onze videocall. Zij is schrijver en tekenaar van kleuterboeken voor ongeveer 5 -jarigen
Pépë Smit in onze whatsapp-videocall

Kinderboek voor 5 jaar met benefits

Op (die hele leuke website) Fred het Hert is er een pagina Doe het lekker zelf. Die pagina stimuleert kinderen om zelf aan de slag te gaan, om zelf een prentenboek te maken. Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik krijg de mooiste exemplaren binnen.


Ik schrijf dit artikeltje omdat ik een enorme fan ben van Fred. En ik niet alleen! Van Kim van Kooten weet ik ook, dat ze Fred enorm waardeert. (lekker namedroppen). Ik zag zelfs op Pinterest een taart met Fred het Hert erop! Dan ben je pas echt fan, als je een taart met Fred erop vraagt voor je verjaardag. Er moeten dus meer mensen van het bestaan van Fred het Hert afweten, want dat verdient hij!

Echte fans van de leuke kleuterboeken over Fred het Hert vragen zelfs een Fredtaart voor hun verjaardag

Lees ook:

By Jeannet

25 thoughts on “Kinderboeken 5 jaar: ken je die gekke leuke Fred al?”
 1. Jaaa gewonnen Zo leuk! Ik heb een mail gestuurd gister.
  Alle winnaars gefeliciteerd!

 2. Hallo Jeannet, ik ben oma van 3 kleinkinderen en sinds het begin van de coronatijd lees ik ze een verhaaltje voor, via face-time of videobellen, hoe je het wil noemen.Sophie woont in Heerhugowaard en Hein en Teun wonen hier in Deurne. Dit boek kennen we nog niet maar lijkt me heel leuk om voor te lezen. Ik zou het graag “winnen”. Fijn weekend, groetjes Marie-Louise

  1. Hoi Marie-Louise, leuk dat je reageert en meedoet met de winactie. Ik heb het idee, dat je een oude klant van de winkel bent, klopt dat? Je naam komt me zo bekend voor. Anyway, je hoort het 16 mei, of je gewonnen hebt en die lieve kleinkinderen uit dit leuke boek mag voorlezen. gr. Jeannet

 3. Kort geleden voor de derde keer opa geworden, Wolf heet mijn kleinkind, broertje van Mads.
  Nu is de combinatie hert en wolf niet altijd de juiste, maar in de tijden dat we weer bij elkaar kunnen zijn, is het voorlezen van verhaaltjes een ideale manier om kinderen te vermaken of voor het slapen gaan (logeren is voor ons en de kinderen altijd leuk) rust in de tent te brengen. Omdat het me een leuk boekje lijkt, geschikt voor dit soort doeleinden, is het wel erg leuk om zo’n boekje te winnen. Bovendien krijg ik veel meer tijd voor dit soort leuke “klusjes”
  Overigens helemaal een leuke BLOG met variatie

  1. Hoi Dick, leuk dat je meedoet! En dat je opa bent, dat wist ik niet, gefeliciteerd nog met die derde kleintelg. Ik moest even denken, wat je bedoelde met Wolf en Hert, maar het kwam door, hoor. En dank voor je complimentjes, gr. Jeannet

 4. Nou, ik kende Fred nog niet. Daar breng ik graag verandering in, dat lijkt me een goed plan. Daar is onze kleuter het zeer waarschijnlijk wel mee eens. Die houdt ook van eigenzinnige dieren. En dan sturen we het naar oma zodat die het kan voorlezen via FaceTime.
  Leuk interview en toffe actie! 🙂

  1. Hoi Nicole, leuk dat je reageert en dat je het interview ook oké vond (want daar was ik best wel zenuwachtig over, vond het behoorlijk spannend), maar Pépé is niet van haar stuk te krijgen met welke vraag dan ook. Je krijgt de uitslag van de winactie 16 mei te zien, hoop dat je wint ! gr. Jeannet

   1. Wat zou ik dit boek graag winnen om samen met mijn petekindjes te lezen❤ Ik vind voorlezen echt een feestje! Even lekker samen knuffelen en wegdromen bij een nieuw avontuur Dit zijn echt de momentjes waar ik juist nu zo van geniet!! Wat zou het leuk zijn om dat met dit mooie boek te mogen doen! Dus ik ga duimen

   2. Hoi Melany, leuk dat je meedoet met de winactie. Laten we hopen, dat je binnenkort met je petekinderen dit leuke boek kunt voorlezen! Je hoort het 16 mei a.s. gr. Jeannet

  1. Hoi Marita, leuk dat je meedoet met de winactie van Fred! Het zijn erg mooie boekjes, dat kan ik je garanderen, ik ben er al jaren fan van. Je krijgt 16 mei de uitslag door! gr. Jeannet

 5. Het heel eigenwijze hert nam ik mee … vijf jaar geleden? Uit het stedelijk in Amsterdam voor mijn nichtje Eva. We lagen er dubbel om… dus volgde pluis is het zat en naar school en een vriendje. Ik gaf elke kleuter Fred. Toen ik mijn nu 8 jarige nichtje vroeg of haar exemplaren nu naar Kasper mochten ; kreeg ik te horen dat ze ze nog steeds las en hard om moet lachen. Geheel terecht ! Ik zie dat de serie aangevuld moet 🙂 ( Ik lees ze ook voor bij de VoorleesExpress omdat de humor simpel en eindelijk eens niet moralistisch is: zálig)

  1. Hoi Wendy, wat een goed verhaal en ik ben het helemaal met je eens. En wat die moraal betreft: zoals Pépé het zelf zegt: één en één is twee, maar wat moet je er eigenlijk mee! Je doet mee met de winactie, 16 mei krijg je de uitslag. gr. Jeannet

 6. Hi Snet, mijn kleindochter Renske is ook een beetje tegendraads. Heel anders dan mijn dochter. Bijzonder om te zien dat ze niet klakkeloos doet wat er verwacht wordt. Ze is niet snel ‘om te kopen’. Nu lees ik voor, film dat en stuur dat op. Ook lees ik voor via FaceTime, zo houden we contact in deze Coronatijd. Hopelijk kan ik snel weer voorlezen met haar op mijn schoot, dat mis ik zo!

  1. Hoi Moon, leuk dat je reageert. Ik vind, dat je het geweldig oplost, met dat voorlezen via FaceTime, idee voor andere grootouders, die met hetzelfde probleem zitten. Iedereen mist zijn kleinkinderen zo ontzettend! Je doet mee met de winactie, ik ga voor je duimen! kus, Jeannet

 7. Ik ken deze boeken helemaal nog niet maar het lijkt mij erg leuk om mijn kleinzoons uit voor te lezen.

  1. Hoi Berendina, leuk dat je mee doet met de winactie. Fred is geweldig, ik ben al fan van hem, sinds zijn eerste boek. Toen had ik zelf nog een kinderwinkel en kwam Pépé Smit bij ons in de winkel voorlezen uit Fred. Ik hoop dat je iets wint voor je kleinzoons, groeten, Jeannet

 8. Hier een fan van Fred van het eerste uur! Ik heb Fred al aan veel kinderen cadeau gedaan. Thuis is Evert-Jan, een poepvlieg met smetvrees, enorm populair. Maar ik denk dat dit nieuwe Fredboek ook zeker in de smaak gaat vallen:-)

  1. Ha, fan van het eerste uur! Heel goed, ik hoop dat je wint, want fans van het eerste uur hebben een streepje voor. Maar dit is een eerlijke winkans, dus daar kan ik niet aan beginnen … haha, succes! gr. Jeannet

 9. Hoi Anna, leuk! Je bent de eerste die reageert. En als je Fred nog niet kent, zou het natuurlijk heel leuk zijn, als je zou winnen. Ik hoop het voor je, je doet iig mee! groeten, Jeannet

  1. Wat een super leuk interview en boekje zeg!! Ik zou graag een exemplaar winnen voor mijn nichtje Guusje. Die is gek op lezen en dieren en binnenkort jarig! In deze gekke tijd toch leuk om mijn favoriete nichtje op te vrolijken met dit toffe boekje! Dan maak ik ook weer een goede beurt als suikertante 😉 Heb zelf geen kinderen helaas.

   1. Hoi Elisa, leuk dat je meedoet. En ik hoop, dat je het boek wint voor je nichtje, want suikertantes zijn De Bom! Je hoort het de 16e mei, gr. Jeannet

  1. Graag lees ik als juf het boek voor aan mijn kinderen uit de klas. Eindelijk mag ik dat weer persoonlijk doen. En hoe leuk is het om live voorgelezen te worden. Graag mag ik een kans voor dit leuke boek!

   1. Hoi Marieke, wat leuk dat je weer mee doet! En ook leuk, dat je weer als juf aan het werk bent, wat fijn! Ik hoop, dat je wint, want het maakt niet uit: elke keer weer opnieuw kans. gr. Jeannet

Comments are closed.