Beelden in Amsterdam

Zoek je een tentoonstelling van beelden in Amsterdam, ga dan naar Art Zuid, de 2-jaarlijkse beeldenroute in Amsterdam Zuid. Vanaf 1 juli 2021 tot en met 17 oktober 2021 is deze openbare (en dus gratis toegankelijke) route van maar liefst 50 kunstwerken te zien.
De 5 kilometer lange beeldenroute is gesitueerd op en rondom de Apollolaan en de Minervalaan. Maar ook op de Zuidas, het Stadionplein en het Museumplein zijn werken te zien.

Beelden in Amsterdam, de wandelroute

Begin met het bekijken van de beelden bij Amsterdam Station Zuid, de perfecte start. Loop eerst richting De Boelelaan in zuidelijke richting. Tussen de enorme kantoorgebouwen op de Zuidas staan de eerste kunstwerken opgesteld. Als je deze hebt bekeken keer je terug, ga je weer onder het station door en dan kom je uit bij de Minervalaan.

Loop verder over de lommerrijke Minervalaan met hele dure huizen (het heet hier niet voor niets de Goudkust) tot over het water van de Stadionkade. Hier begint de eigenlijke beeldenroute door Amsterdam Zuid. De beelden staan op grasstroken in de openbare ruimte. Wandel rustig rechtdoor richting Apollolaan. Daar aangekomen zie je ook het Paviljoen van Art Zuid zelf staan. Hier is informatie en een routemap te krijgen over de beeldenroute.

Bekijk dan alle beelden op het plein voor het Hilton Hotel Amsterdam. Daarna sla je linksaf de Apollolaan op en bekijk je de sculpturen die opgesteld staan tot het Monument Indië Nederland aan het Olympiaplein. Keer dan weer om (je doet dit stuk dus twee keer) en loop na het plein rechtdoor over de Apollolaan. Vervolgens steek je de winkelstraat (Beethovenstraat) over. De route loopt nog door tot de Stadionweg bij de Apollohal.

Ralph Keuning, curator 2021 van de beeldenroute Art Zuid door Amsterdam Zuid
Ralph Keuning (fotograaf J.W. Kaldenbach)

De curator van Art Zuid 2021

Je komt van alles tegen op deze beeldenroute, die is samengesteld door Ralph Keuning, directeur van het Zwolse Museum De Fundatie.

“Juist nu in een tijd van sterke meningen en harde discussies is een open ontmoetingsplaats van kunst belangrijk. Het werk van de deelnemende kunstenaars aan ARTZUID is zowel activistisch als beschouwend en zeer divers. Juist die pluriformiteit, artistiek en ideologisch, geeft stof tot gesprek en zet aan tot nadenken over de actuele maatschappelijke thema’s.”

Voor meer informatie over de 50 tentoongestelde beelden ga je naar de website van Art Zuid Amsterdam zelf.

Beelden in Amsterdam: Art Zuid beeldenroute
Joseph Klibansky “for the most beautiful one” Apollolaan

Beelden in Amsterdam voor kinderen

Deze beeldenroute staat in de buitenlucht in Amsterdam Zuid en de beelden zijn veelal figuratief en sommigen zelfs uitgesproken vrolijk en kleurrijk. Dat maakt deze route met beelden in Amsterdam Zuid ook heel aantrekkelijk om met kinderen te bezoeken. Er is zelfs een aparte Art Zuid Camp voor kinderen van 5 t/m 12 jaar in de vakanties. De perfecte manier om kinderen bij kunst te betrekken en hen zich te laten interesseren in het gedachtegoed van de kunstenaars.

Beethovenstraat

De bekende winkelstraat de Beethovenstraat ligt min of meer in het centrum van de Art Zuid beeldententoonstelling. Er zitten tal van koffietenten zoals Coffee Company en Joe & the Juice (lees eerst mijn blog over koffietenten) en lunchplekken, dus voor die welkome pauze is de Beethovenstraat heel geschikt. En zwaai dan, als je bij nummer 19 bent, nog even naar mijn oude pandje. Er zit nu een herenmodezaak in, maar binnenkort wordt ook dit een koffietentje. Ik wens ze heel veel succes in mijn pandje.

KAWS Museumplein: één van de beelden in Amsterdam Zuid tijdens Art Zuid
KAWS “good intentions” Museumplein (fotograaf: J.W. Kaldenbach)

Door Jeannet

4 gedachte over “Beelden in Amsterdam bij Art Zuid 2021”
    1. Tot 15 september, Amelie, daarna zijn ze weer weg. Daarna pas weer over 2 jaar. Kun je misschien nu al gaan inplannen vanuit Mechelen, haha. gr. Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *