za. sep 24th, 2022

Natuurlijk kun je veel meer dan 2 leuke dingen doen in Amsterdam, maar hieronder staan wel 2 hele leuke dingen. Want het zijn eigenlijk meer een soort experiences, ervaringen dus (het woord laat zich lastig vertalen). Sinds dit voorjaar (2022) heeft Amsterdam een Son-et-Lumiére-voorstelling in de Noorderkerk in hartje centrum en één in de Zuiveringshal in West. Beide experiences lijken op elkaar, maar gaan over andere onderwerpen. Maar Kunst is de grote bindende factor. Laat je onderdompelen in een spectaculaire lichtshow van kunst, beeld en geluid. Het is fantastisch!

1) Leuke dingen om te doen in Amsterdam, Vincent meets Rembrandt in de Noorderkerk in het centrum

Hartje centrum staat de Noorderkerk, een Rijksmonument uit het begin van de 17e eeuw, ontworpen door Hendrick de Keyser. In deze prachtige kerk kun je je laten onderdompelen in een klank-en-lichtshow met schilderijen van Rembrandt van Rijn (1606-1669) en van Vincent van Gogh (1853-1890).

De voorstelling Vincent meets Rembrandt is de eerste 360° Son-et-Lumière-ervaring, die op deze schaal in een Rijksmonument te zien is. Je begeeft je te midden van een spectaculair, voortdurend bewegend canvas, gecreëerd door 38 laserprojectoren, die alle oppervlakken van de kerk verlichten. Zo waan je je middenin de werken van de meesters. Het verhaal wordt verteld aan de hand van 100 brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo. Je krijgt op deze manier een bijzonder inzicht in de bewondering die Van Gogh had voor het werk van Rembrandt.

Brieven van Van Gogh

43 Schilderijen en schetsen demonstreren hoe die bewondering zich vertaalde in zijn werken. Ze komen tijdens deze ervaring tot leven. Zo blijken de 2 grote Hollandse meesters, die beiden in hun leven toevlucht zochten in de Noorderkerk, meer gelijkenissen te vertonen dan je ooit had durven denken.

Vincent meets Rembrandt wordt (in het Engels) verteld vanuit de persoon van Vincent. Hij deelde zijn gedachten en ervaringen onder meer in 850 levendige brieven aan zijn jongere broer Theo van Gogh. Maar liefst honderd daarvan zijn voor deze experience gebruikt om de bewondering van Vincent voor het werk van Rembrandt te demonstreren. Zo vertelde hij over de schilderijen van Rembrandt die hij bekeek in het Trippenhuis en vroeg hij Theo kopieën te sturen van Rembrandt-etsen, die hij later zelf naschilderde. Het is de eerste keer dat de brieven op deze manier voor het grote publiek geopend worden; ze worden vanwege hun kwetsbaarheid zelden vertoond.

KLIK OP DE FOTO VOOR DE TRAILER VAN VINCENT MEETS REMBRANDT IN DE NOORDERKERK IN AMSTERDAM CENTRUM

2) Leuke dingen om te doen in Amsterdam, Fabrique des Lumières op de Westergas in Amsterdam West

Fabrique des Lumières heeft een dergelijke licht-en-geluid-show op het Westergasterrein. De Zuiveringshal is nu in gebruik als kunstbioscoop (of zoals het persbericht luidt: als audiovisuele kunstbeleving). Deze hal is de perfecte ruimte met zijn hoogte van (op het hoogste punt) 17 meter en zijn monumentale muren om hierin dit concept van kunstbeleving mee te maken.

Tot het einde van dit jaar zijn er kunstwerken van Gustav Klimt te zien in al hun gradaties. Wat Klimts visie was op de natuur bijvoorbeeld. De vloer van Fabrique des Lumières is omgetoverd tot een tapijt van ontelbare bloemen, waardoor je ondergedompeld wordt in een wereld van kleur.

Het werk van Klimt wordt afgewisseld met schilderijen van Egon Schiele en van Friedrich Hundertwasser. Beide kunstenaars zijn schatplichtig aan Klimt. De dorpen van Schiele zijn als een lappendeken in composities die uit opeenvolgende vlakken bestaan. Hundertwasser gebruikte een opeenvolging van vlakken en gaf de voorkeur aan expressievere lijnen boven rechte lijnen, waardoor onregelmatige vormen ontstonden.

Tel daar de prachtige muziek van Madame Butterfly van Puccini bij op, tezamen met nog 9 componisten, zoals Beethoven, Mahler, Chopin, Philips Glass, Strauss enz. en je beseft dat dit echt één van de leuke dingen is om te doen in Amsterdam op dit moment. Je wordt letterlijk ontroerd door zoveel moois om je heen. Kippenvel gegarandeerd!

Kunst van Hundertwasser in de Fabrique des Lumières in Amsterdam
KLIK OP DE FOTO VOOR DE TRAILER VAN DE FABRIQUE DES LUMIÈRES OP WESTERGAS IN AMSTERDAM WEST

Cultuur voor iedereen

Je hoeft niet eens persé te houden van kunst om naar dit soort ervaringen te gaan. Zelfs als je er niets van weet dan is dit een mooie gelegenheid om je te laten onderdompelen in kunst in de meest bijzondere uiting. Door projectie en muziek onderga je iets, wat je niet eerder hebt meegemaakt waarschijnlijk. Bij Hundertwasser is er zelfs een moment dat je het gevoel hebt dat je omhoog zweeft. Een visueel trucje, maar het voelt toch behoorlijk echt aan.

Kunst voor kinderen

Dat maakt dat deze manier van kunst beleven ook voor kinderen heel geschikt is en beide experiences zijn dan ook echt hele leuke dingen om te doen in Amsterdam. Het is een mooie ingang om wat van kunst binnen te krijgen en wie weet kun je ze hierna zelfs mee krijgen naar een echt museum met schilderijen. Kinderen vanaf 8 jaar zullen dit fantastisch vinden. Voor jongere kinderen kan het misschien wat overweldigend zijn, maar dat ligt aan het kind natuurlijk. En ze zijn tegenwoordig wel wat gewend …

De illusie van een echte varende boot in het werk van Hundertwasser (in de Fabrique) en de grote gele zonnebloemen van Van Gogh (in de Noorderkerk) die bijna tot leven komen. Dingen die ze hun hele verdere leven zullen onthouden en het is toch mooi om ze deze ervaringen nu al mee te geven.

Mijn schoenen in de Fabrique des Lumières

Vincent meets Rembrandt, Noorderkerk, Amsterdam Centrum

De voorstelling duurt 40 minuten. Elk heel uur begint er een voorstelling. Bij je online reservering moet je zelf je starttijd aangeven. De aanvangstijden worden strak gehanteerd, dus zorg dat je ongeveer 10 minuten van te voren aanwezig bent.

Vincent meets Rembrandt
Noordermarkt 44
Amsterdam (Centrum)

Toegang: 16,50 euro per persoon
(5 euro korting voor Museumjaarkaart, CJP en student), kinderen t/m 6 jaar gratis toegang

Openingstijden:

 • Dinsdag 13 – 19 uur
 • Woensdag 13 – 19 uur
 • Donderdag 11 – 21 uur
 • Vrijdag 11 – 21 uur
 • Zaterdag 13 – 19 uur

Fabrique des Lumières, Westergas, Amsterdam West

De doorlopende voorstelling duurt een uur. Elk half uur kunnen er mensen naar binnen. Bij je online reservering kun je je starttijd zelf bepalen (aanbevolen).

Fabrique des Lumières
Pazannistraat 37 (Westergasterrein, ingang op het terrein zelf)
Amsterdam (West)

Toegang: 17 euro per persoon
(kortingen voor CJP, student, I Amsterdam en jeugd), kinderen tot 5 jaar gratis toegang.

Openingstijden:

 • Maandag 9 – 17 uur
 • Dinsdag 9 – 17 uur
 • Woensdag 9 – 17 uur
 • Donderdag 9 – 17 uur
 • Vrijdag 9 – 21 uur
 • Zaterdag 9 – 21 uur
 • Zondag 9 – 17 uur

Lees ook:

By Jeannet

24 thoughts on “2 Leuke dingen om te doen in Amsterdam”
 1. Hi Jeannet!

  Het lijkt mij geweldig om met Femm naar deze tentoonstelling te gaan! Zij heeft net op de kleuterschool lessen gehad over Vincent Van Gogh en tekent nu ook veel thuis de Zonnebloemen en de Sterrennacht na van Van Gogh! Het zou een leuke verrassing zijn voor haar om daar heen te gaan met z’n tweeën.

  Lieve groet,
  Amber.

  1. Hoi Amber, leuk, nog net op de valreep. Zeker leuk om daar met Femm naartoe te gaan, misschien wel wat overweldigend voor haar, want het is een grote kerk met hele grote projecties. Maar zeker imponerend en iets wat ze niet licht zal vergeten. Hoop dat jullie winnen! Je hoort het de 5e. Gr. Jeannet

 2. Hi!! Het lijkt me heel bijzonder om juist in de Noordekerk deze expositie te zien. Door in een bewegend canvas deze 2 meesters te bewonderen lijkt me een unieke ervaring. Ik zou dit met mijn beste vriendin Celeste Luppes willen delen. We zijn samen ook naar Klimt geweest in Fabrique de Lumière geweest wat waanzinnig was.
  Alvast bedankt voor deze kans!

  1. Hoi Jeannet,

   Graag doe ik mee om kans te maken op de kaartjes voor de Noorderkerk: Vincent meets Rembrandt.
   Lijkt me heel mooi om samen met mijn dochter te bezoeken; zij studeert Cultuurwetenschappen in Amsterdam.
   Vincent èn Rembrandt zijn natuurlijk nog steeds enorm grote en belangrijke kunstenaars. Inspiratiebron voor velen!
   Wie weet kan ik dit feest met jouw kaartjes aanschouwen.
   Groetjes,
   Lottie Buit

   1. Hoi Lottie, wat grappig dat je mee doet! En waarom niet? Leuk om met je dochter te gaan, het lijkt me een aardige meid. Je hoort het de 5e juli! gr. Jeannet

  2. Hoi Myrthe, volgens mij kennen wij elkaar nog van de winkel. Leuk dat je meedoet en idd ik vond Klimt net als jij ook geweldig. Dat is deze dus ook, dus ik hoop dat je de kaartjes wint. Je hoort het de 5e juli. gr. Jeannet

 3. Hallo Jeannet,
  Zou er ook graag heen gaan met mijn vriend. Ik woon al lang in Amsterdam en ben erg benieuwd naar deze tentoonstelling na jouw lovende woorden. We gaan regelmatig naar het museum al is daar de laatste tijd een beetje de klad in gekomen. Hoop binnenkort weer. Het lukte mij eerder niet om een reactie achter te laten hoop nu wel!

  Hartelijk groeten, Esperanza

 4. Hallo Jeannet, heel graag foe ik mee met deze winactie. Ik woon in de buurt van Zundert waar het geboortehuis van Van Gogh staat. Inmiddels ben ik daar al 3x geweest met vrienden en familie. Het zou ontzettend leuk zijn om als aanvulling te gaan naar Vincent meets Van Gogh en weer nieuwe weetjes te ontdekken. Ik zou dan met mijn lieve zus gaan.
  Sinds kort volg ik ook kunstgeschiedenis en er gaat een wereld voor mij open, vroeger ging ik niet naar musea, tegenwoordig ga ik zoveel vaker. Er is zoveel moois te ondekken!

  1. Hoi Petra, wat leuk dat je mee doet. En heel bijzonder dat je zo dicht in de buurt woont van Van Gogh’s geboortehuis. Dat moet ik toch ook eens bekijken. Leuk ook om met je zus te gaan. Ik hoop op goed nieuws voor jullie. Je hoort het 5 juli a.s. gr. Jeannet

 5. Ik wil hier graag van genieten samen met mijn echtgenoot.
  Inmiddels zijn we 41 jaar getrouwd en hebben we al vele musea bezocht, we willen graag naar Vincent meets Rembrandt

  1. Hoi Berendina, wat leuk dat je meedoet! En jullie verslaan ons, wij zijn 39 jaar getrouwd, haha. Fijn he? Ik gun het jullie, dat jullie gratis naar deze bijzondere lichtshow mogen gaan. Je hoort het 5 juli a.s. Gr. Jeannet

 6. Toeval bestaat niet. Gister nog over deze tentoonstelling gesproken met mijn zoon. We hebben er nog niets over gelezen of gehoord. En nu dan deze leuke actie !!!! Hoe leuk zou het zijn als ik er samen met mijn zoon naar toe kan gaan.
  Hartelijke groet van Karin ( en Melle)

 7. Meestal krijg je van gidsen, mensen van mijn eigen leeftijd en dus tijdgenoten, uitleg van schilderijen. Het lijkt mij fantastisch om van een andere grootmeester uit een “tussen-eeuw” uitleg te krijgen over het waarom Rembrandt zo bewonderenswaardig schilderde. En ik zou dat graag met mijn man Hans willen doen nu hij met pensioen gaat.

  1. Hoi Fieke, wat leuk om het inderdaad zo te bekijken, dat je uitleg krijgt van een andere grootmeester. En natuurlijk, het is hét moment om dit soort dingen te gaan doen met zijn tweeën. Je hoort 5 juli of jullie gewonnen hebben! gr. Jeannet

   1. Daar zou ik graag met mijn man naar toegaan, nu we weer mogen reizen moeten we nodig weer eens cultuur snuiven. N.B. in Zundert waren we ook al eens.
    Groet

  2. Leuk die expositie van Van Gogh en Rembrandt. Ik heb jaren in de Noorderkerkstraat gewoond, maar ben nooit in de Noorderkerk geweest. En dan is deze expositie een leuke reden om 2 vliegen in een klap te slaan. Ik doe dus graag mee met de actie.

   1. Hoi Marion, wat leuk dat je mee doet. En hartstikke leuk dat je dat buurtje kent, wat grappig. Maar het is geen expositie, het is een licht-en-geluid show met projecties op de muren van de kerk. Prachtig! Ik laat het je 5 juli weten, of je die 2 kaartjes hebt gewonnen. gr. Jeannet

 8. Elke maand probeer ik naar het museum te gaan. April eerd het van Gohg. Enig om te zien de olijfbomen. Nu zou ik graag naar vincentmeetsrembrandt gaan. Naar twee grootmeesters. Dat lijkt me een hele eer

  1. Hoi Marieke, leuk dat je weer meedoet. Dit is idd heel bijzonder, twee meesters tezamen in een kerk, en dan nog op kerkhoogte ook! Je hoort het 5 juli a.s. gr. Jeannet

  1. Hoi Janny, leuk dat je meedoet, je bent de eerste die reageert, altijd leuk. En ik snap je beweegredenen, heel goed om je andere dochter ook mee uit te nemen. Hoop dat je wint! Je hoort het 5 juli. gr. Jeannet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.