za. sep 24th, 2022
boeken voor 60-plussers

Een cadeau zoeken voor iemand die niet dezelfde leeftijd heeft als jijzelf is lastig. Eigenlijk weet je niet wat je zo iemand moet geven. En helemaal zestigers en 60-plussers! Die hebben alles al. En als ze het niet hebben, dan kopen ze het, want waarom wachten? Maar heb je hulp nodig en moet je een cadeautje zoeken voor een 60-plusser, dan kun je met dit lijstje met favoriete boeken wel uit de voeten. Want iets wat meestal goed in de smaak valt zijn boeken. Hieronder vind je dus een lijstje met boeken voor zestigers, doe er je voordeel mee.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Boeken voor zestigers over gezondheid

Boeken voor zestigers over gezondheid

Hieronder twee boeken, die belangrijk zijn voor zestigers. Deze leeftijd is op een bepaalde manier met gezondheid bezig, niet fanatiek, maar we willen wel meer kennis hebben. Waar krijgen we mee te maken, als we ouder worden? Hoe kunnen we zo lang mogelijk zo gezond mogelijk blijven?

1. Hart voor je Brein – Eric Scherder en Leonard Hofstra

Al jarenlang heerst er een pandemie: ‘lichamelijke inactiviteit’. Inactief leven verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Mensen die hiermee belast zijn, blijken (extra) kwetsbaar voor andere ziekten, zoals virale infecties! Bewegen en een gezond voedingspatroon hebben grote invloed op het hart, de hersenen en het immuunsysteem.
Bewegen en bepaalde voedingsstoffen prikkelen de binnenwand van de bloedvaten waardoor nitric oxide (NO) wordt geproduceerd, wat zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Een sterkere bloedsomloop heeft een positief effect op het hartvaatstelsel, de hersenen én ons immuunsysteem! Hoe vaak we moeten bewegen, en om welke voedingstoffen het gaat wordt toegankelijk en toch uitdagend uitgelegd. Een boek voor mensen die écht willen investeren in een gezond leven. Bestel hier het boek →

2. Hart voor vrouwen – Angela Maas

Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Nog elke dag wordt de vrouwelijke hartpatiënt langs de mannelijke meetlat gelegd, wat tot verwarring, onduidelijke diagnoses en vaak verkeerde behandeling leidt. Vrouwen verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte. Binnen de geneeskunde is de cardiologie het meest aansprekende voorbeeld van een vakgebied waarin man-vrouwverschillen ertoe doen. Zo is de manier waarop hart en bloedvaten verouderen bij vrouwen wezenlijk anders dan bij mannen.

Maas vertelt onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier en versleten hartkleppen, hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen. Hart voor vrouwen vormt het resultaat van tientallen jaren onderzoek, het is een urgent en belangwekkend boek van een pionier in de zorg voor het vrouwenhart. Bestel hier het boek →

ouderdom

Boeken voor zestigers met een boodschap

Mindfulness is meer iets voor dertigers en veertigers. Zestigers zoeken wel boodschappen in teksten, maar die zijn wel gerelateerd aan het feit, dat het grootste deel van hun leven al achter hen ligt. Dat voelt toch heel anders. Het is niet verdrietig of zo, het hoort er gewoon bij. We kunnen zo nog 30 jaar erbij optellen, maar het kan ook morgen over zijn.

3. Opgewekt naar de eindstreep – het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar

Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.

Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep. Bestel hier het boek →

4. Cliënt E. Busken – Jeroen Brouwers

De enige roman op deze lijst, maar hij klopt helemaal. In zekere mate borduurt het boek voort op Hendrik Groen, maar het leven voor Cliënt Busken is een stuk minder rooskleurig. Busken kan zich niet meer uiten, maar kan niet stoppen met denken. Al zijn gedachten, zijn continue brei aan mijmeringen, overpeinzingen en overwegingen zijn door Jeroen Brouwers genoteerd in een eindeloze rij woorden. Fascinerend hoe iemand zo goed dit proces van innerlijke strijd kan opschrijven. Zeer terecht dat Jeroen Brouwers met dit boek (zijn laatste boek trouwens, hij schrijft niet meer) de Libris Literatuurprijs 2021 heeft gewonnen. Bestel hier het boek →

Kookboeken

Kookboeken, eigenlijk voor iedere leeftijd geschikt

Kookboeken vindt iedereen fijn om te krijgen. Maar 60-plussers zijn levensgenieters, dus eten, drinken en koken horen daar heel erg bij. Veel mensen leren pas na hun pensioen goed koken, omdat er eindelijk tijd is om deze hobby goed uit te oefenen. Boeken over bakken en koken zijn dus uitermate geschikt voor zestigers.

5. Flavour, heel veel groenten, nog meer smaak – Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok. In Flavour viert Ottolenghi de oneindige mogelijkheden van groenten en laat zien hoe je ze kunt transformeren tot magische gerechten. In ruim 100 recepten laat hij niet alleen zien hoe we ze moeten bereiden, maar ook hoe smaak bepaald wordt en waarom bepaalde combinaties zo goed werken. Met recepten als auberginedumplings ‘alla Parmigiana’, taco’s met knolselderij en geitenkaas, champignonlasagne en groentenschnitzels – allen voorzien van foto’s die je doen watertanden. Bestel hier het boek →

6. De bijbel van de Nederlandse Keuken – Janneke Vreugdenhil

Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftensoep en van knolselderijsteak tot hachee: in De bijbel van de Nederlandse keuken neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr’op en dr’an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp. Bestel hier het boek →

Boeken voor zestigers

Grappige boeken voor zestigers

60-plussers nemen zich wel serieus, maar wel met een korreltje zout over het algemeen. Het leven is al lastig genoeg op zijn tijd. Af en toe een beetje zelfspot heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. We zijn niet meer van de jolige humor, maar we kunnen wel de humor zien van onze leeftijd en alle ongemakken die ermee gepaard gaan. Boeken voor zestigers met humor én met informatie vallen dus goed in de smaak. Zoals deze:

7. Snorgids voor vrouwen van 60+ – Akke de Bruijn

Je wordt 60! Of bent het al geworden. Voor jou geen onzekerheden meer over uiterlijk of over karakter. 60 is het nieuwe 50. Mooi van binnen en van buiten. Met je mooie grijze lokken, met je sterke lichaam en je flexibele geest. De mooiste jaren liggen voor je, de wereld aan je voeten. In deze Snorgids voor vrouwelijke 60-plussers vind je interviews met deskundigen, grappige en herkenbare oneliners en handige tips. Sixties, here we come!

Ik schreef al eerder over deze boekjes in Grappig boek voor vrouwen van Snor.

8. Snorgids voor mannen van 60+ – Henny de Vos

Vroeger dacht je dat 60 oud was. Dat 60 worden moeilijk was. Nu je 60 bent of wordt, weet je beter. 60 oud? 60 is het nieuwe 50! De mooiste jaren liggen voor je. Je bent misschien niet meer even snel als 10 jaar geleden, maar wel nog even slim. Deze Snorgids voor mannelijke 60-plussers laat zien wat er met je gebeurt als je zestig bent. Met interviews met deskundigen en herkenbare one-liners. Van buiten grijs en van binnen wijs, man, je bent aantrekkelijker dan ooit.

Als je meer wilt zien hierover, lees dan Grappig boek voor mannen van Uitgeverij Snor.

Boeken voor zestigers over geschiedenis

Boeken over geschiedenis

Gek genoeg zijn veel 60-plussers geïnteresseerd in geschiedenis. Elke vakantie worden musea afgestruind om te zoeken naar de geschiedenis van de plek waar we ons bevinden en ook van de geschiedenis van ons eigen koninkrijkje willen we alles weten. En ook wereldkaarten vinden we leuk, veel leuker dan vroeger.

9. Atlas van de Wereldgeschiedenis – Christian Grataloup

De Atlas van de wereldgeschiedenis brengt de geschiedenis van de mensheid chronologisch en op ongeëvenaarde wijze in beeld. Van de Mesopotamiërs en de Oude Egyptenaren tot de Koude Oorlog en de Arabische Lente: met verhelderende tekst en adembenemend beeld plaatst Christian Grataloup iedere kaart in de context van de wereldgeschiedenis. De atlas combineert de nieuwste historische inzichten met de meest creatieve cartografie. Op fenomenale wijze wordt zo duidelijk welke gebeurtenissen uit het verleden hebben geleid tot de wereld van vandaag.
‘Een onmisbaar standaardwerk over de geschiedenis van de mensheid.’ Le Monde. Bestel hier het boek→

10. Oranje Zwartboek – Gerard Aalders

In dit boek onderzoekt historicus Gerard Aalders de wijdverbreide adoratie voor onze koningen: Willem I, II en III, onze koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix) en tenslotte Willem-Alexander. Ook de echtgenoten en echtgenotes van ons staatshoofd krijgen de nodige aandacht. Want zonder partner geen kroonopvolger en dat zou het einde van de monarchie betekenen: de nachtmerrie van iedere dynastie. Aalders vraagt zich af welke redenen er zijn om de monarchie te continueren. Strikt gemeten naar haar verdiensten en ontdaan van alle franje. Hij duikt daarvoor in de roerige geschiedenis van ons koningshuis, doet bijzondere ontdekkingen en komt tot opvallende conclusies. ‘Juist uit de erfelijkheid van de koningsfunctie blijkt de volstrekte onbelangrijkheid: het doet er niet toe wie koning is, laten we dus afspreken het oudste kind van de vorige koning te nemen. Koning-zijn is de enige maatschappelijke functie waarvan grondwettelijk vaststaat dat iedereen, zelfs de domste mens, haar op zich kan nemen’. Bestel hier het boek→

Sir David Attenborough, de ultieme 60-plusser

Boek over de natuur, ook heel populair bij zestigers

Natuurfilms zijn bij uitstek films, waar veel veel 60-plussers naar kijken. Wij verbazen ons nog steeds over het wonder van de natuur, over de onnoemelijke aantal beesten die op deze aarde bestaan en hoe gek en hoe slim ze zijn. Als kind vonden we het vreselijk saai als er een natuurfilm aanstond op televisie. Nu genieten we ervan. Dit is een van de boeken voor zestigers, die hoog op ons lijstje staan.

11. Een leven op onze planeet – David Attenborough

In dit nieuwe autobiografische boek van Sir David Attenborough (Life, Planet Earth, Blue Planet) neemt de filmmaker je mee in zijn wereld – en de planeet van ons allemaal. Voor het eerst beschrijft hij op geheel eigen wijze de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Hoe hij oog in oog stond met wilde dieren en zijn leven wijdde aan het vastleggen van de natuur in al haar schoonheid en diversiteit. Ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij in al zijn jaren met eigen ogen heeft gezien. Een actueel boek met dringende, maar hoopvolle boodschappen voor de toekomst. Kijk door de ogen van de man die de natuur een stem gaf, de ultieme 60-plusser! Bestel hier het boek→

Boek met herinneringen aan de middelbare schooltijd

Als iets herinneringen oproept, dan is het dit boek over Koot en Bie, onze rolmodellen van vroeger. Hele scenes konden we uit ons hoofd oplepelen en elke keer weer moesten we erom lachen. En nog zitten er stukken zinnen in ons hoofd, die in onze eigen woordenschat zijn blijven plakken. Do ist die Bahnhof, om waar wat te noemen. Elke 60-plusser, die dit hoort, begint meteen te grinniken, als je dat zegt. Ze waren geniaal, deze twee.

12. Koot en Bie Encyclopedie – Richard Groothuizen

De Vieze Man, Jacobse en Van Es, Meneer Foppe. Wie kent ze niet? Tussen 1966 en 1998 creëerden Kees van Kooten en Wim de Bie op televisie een eigen universum, waarin hun typetjes een rechtstreekse afspiegeling waren van het dagelijks leven en de tijdgeest. Keek op de Week trok vijf jaar lang gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending. Dit is het ultieme eerbetoon aan het oeuvre van Van Kooten & De Bie. Een aantal bekende typetjes en sketches zit in ons collectieve geheugen verankerd, maar wat weten we nu werkelijk van ze? Zoek voortaan alles op in de Koot & Bie Encyclopedie. Op alfabet in de Wim & Kees Letterreeks en keurig per aflevering gerangschikt vanuit de 323 officiële televisie-uren die Van Kooten & De Bie maakten. Dit alles overdadig gelardeerd met toelichtingen en leuke weetjes in hun enig juiste, origineel ware historische context. Van ‘oudere jongere’ tot ‘regelneef’: de Koot & Bie Encyclopedie is hét complete naslagwerk en een feest der herkenning voor iedereen, maar met name voor 60-plussers! Bestel hier het boek→

Verplichte lectuur voor 60-plussers

En tot slot iets wat alle zestigers echt moeten weten

Cybercrime komt steeds vaker en steeds slimmer ons leven binnen. En natuurlijk zijn niet alleen 60-plussers de pineut, maar we worden wel makkelijker het doelwit. Daarom dit boek om je te wapenen en te bekijken wat je kunt doen tegen deze nieuwe misdaad.

13. Ik weet je wachtwoord – Daniël Verlaan

Je koopt iets op Marktplaats en even later wordt je bankrekening geplunderd; je slimme thermostaat is gegijzeld en zolang je niet betaalt blijft het 37 graden in je huis; je gloednieuwe beveiligingscamera zegt opeens ‘suck my dick’ tegen je. Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen. Het zijn griezelige, maar ook verbluffende verhalen. Met gevaren waar je je tegen kunt beschermen. Hoe? Daar weet techjournalist Daniël Verlaan alles van. Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde. Ik weet je wachtwoord wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Lees de verhalen van Daniël Verlaan en wees voorbereid. Daniël Verlaan (1989) is een van de belangrijkste techjournalisten van het moment. Hij werkt voor RTL Nieuws. Vorig jaar ontving hij de Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, en de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Bestel hier het boek→

Romans voor zestigers

Hierboven staan vrijwel uitsluitend non-fictie boeken voor 60-plussers. Maar een goede roman is natuurlijk ook in de roos. Kijk eens op dit lijstje Boekenlijst 2020, tips voor 10 goede boeken, die iedereen die van lezen houdt zal kunnen waarderen.

En dan nog wat: alle links van deze boeken voor zestigers verwijzen naar Bol. Als je via die links iets koopt, krijg ik een klein percentage van dat bedrag van Bol. Jij betaalt niets extra’s, maar ik kan er dit blog van onderhouden. Dus leuk als je die links gebruikt. Maar je boekhandel om de hoek kan ook elke klant gebruiken natuurlijk.

By Jeannet