zo. okt 2nd, 2022

Vanwege Corona zijn wij vaak aan het wandelen rondom Haarlem. Als je het goed organiseert, dan hoef je niemand tegen te komen en het is heerlijk om te doen. We proberen de drukke plekken te mijden en zoeken naar wat stillere bossen en duinen. Meestal lukt dat prima, maar soms, zoals bij Buitenplaats Elswout in Overveen, lukt het niet. In het weekend is het daar zo druk, dat de poorten dicht gaan. Bij onze zoektocht naar stillere plekken kwamen we in Halfweg terecht. Spaarnwoude is een enorm gebied en je kunt er via veel ingangen in. Maar bij Halfweg waren we nog nooit naar binnen gegaan. Bij Spaarnwoude Houtrak bevindt zich een wat parkachtig bos met veel paadjes en watertjes. Het is daar niet echt stil, want dat is een gebied, wat goed toegankelijk is voor iedereen. Maar als je even iets doorloopt, ontdek je iets heel spannends, althans dat vond ik. Aan het einde van de Spaarnwouderdijk kom je bij het Geuzenbos in Halfweg. Het is een rustig nauwelijks bekend bos, waarbij het lijkt dat er heel weinig aan onderhoud wordt gedaan. Wandelen bij Halfweg wordt hier opeens spannend en verrassend. En een tikkie “oer”.

Spaarnwouderdijk

De auto hadden we geparkeerd in Halfweg, aan het einde van de Kanaalweg. Daar kun je het bruggetje overlopen, links zie je allemaal woonboten liggen. Als je dan over de brug meteen naar rechts loopt, dan zie je daar een wildrooster met een hek. Zo kom je op de Spaarnwouderdijk, een dijk die al vanaf de eerste helft van de 13e eeuw werd aangelegd om het veenwoudegebied ten zuiden van, toen nog, het IJ te beschermen tegen het IJwater. Vroeger heette de dijk Spaardammerdijk. Hij was onderdeel van een groot aantal dijken die het water van het IJ moesten tegenhouden. In het noorden liepen de dijken van Monnickendam tot aan Beverwijk en aan de zuidkant van Muiden tot aan Velsen.

Fietsroute over de IJdijken via Halfweg, waar je ook heerlijk kunt wandelen over de Spaarnwouderdijk
Fietsroute over de IJdijken, een route van 36 km

Fietsroute over de IJdijken

Sinds 2010 is er een te fietsen route gemaakt over deze IJdijken, de IJdijkenroute. Je begint op de Jodenbreestraat in Amsterdam en het eindpunt is in Velsen op het Pontplein. De route is 36 km lang.
Maar op het stuk wat wij gelopen hebben, de Spaarwouderdijk, is fietsen niet mogelijk. Op het kaartje staat dan ook een kleine omweg.

Wandelen bij Halfweg in het Geuzenbos en over de Spaarnwouderdijk
Wandelroute over de Spaarnwouderdijk en door het Geuzenbos in Halfweg, een route van 4,5 km

Wandelroute naar het Geuzenbos in Halfweg

Je kunt de hele Spaarnwouderdijk wandelen bij Halfweg. Het is wat lawaaierig daar, dat wel, want zowel de A5 als de N200 hoor je. En af en toe komt er een trein voorbij. Maar ons deerde het niet. Je hebt een fantastisch uitzicht op Schotse hooglanders, die staan te grazen onder de dijk, je komt schapen tegen die niet uit de weg voor je gaan en het feit, dat je daar helemaal alleen bent, zorgt voor een extra dimensie.
Aan het eind van de dijk staat een oude grenspaal of banpaal van Amsterdam. Hij schijnt verplaatst te zijn, maar op internet heb ik gevonden, dat Rembrandt deze paal geschetst zou hebben. Hij wordt daarom ook wel de Rembrandt Banpaal genoemd.

Het Geuzenbos in Halfweg
Het Geuzenbos in Halfweg

Het Geuzenbos in Halfweg zelf

Voorbij de banpaal zie je rechts het boezemgemaal van Halfweg liggen. Loop niet rechtdoor de asfaltweg op (de Wethouder van Essenweg), maar sla ervoor linksaf. Daar zie je de toegang naar het Geuzenbos. Het ziet er ondoordringbaar uit, maar dat is het niet, althans niet op het moment dat wij er waren. Maar zoals al eerder gezegd, er wordt weinig onderhoud gedaan en het voelt er behoorlijk “oer”. Het pad is smal en af en toe niet duidelijk zichtbaar en bomen versperren soms de doorgang. Maar dat maakt het spannend. Het leek wel alsof we in een bos in Frankrijk liepen. Terwijl we gewoon aan het wandelen bij Halfweg waren 😉 .

Aan de poepsoorten die je soms met moeite kunt ontwijken, zie je dat hier wel degelijk grote beesten moeten leven. Wij hebben alleen de Schotse Hooglanders uit de verte gezien. Maar er leven ook Konikspaarden. Je moet ze met ontzag behandelen. 25 Meter afstand wordt aangeraden, mocht je ze tegenkomen. Ook ooievaars en lepelaars nestelen hier. Het gebied is ongeveer 70 hectare groot en herbergt veel verschillende ecosystemen, van moeras via soortenrijk grasland tot wilgenbos en essen-eikenbos. Helaas rukken de bramenstruiken flink op en aan het einde van het pad moet je je daar doorheen “worstelen”. Het een en ander wordt wat bemoeilijkt door de zeer natte grond. Het pad was modder geworden en het was schier onmogelijk om niet je schoenen vies te maken. Advies, mocht je hier gaan wandelen, doe hoge wandelschoenen aan, want die heb je echt nodig. Honden mogen trouwens, aangelijnd, mee het Geuzenbos in Halfweg in.

#AD Hoge wandelschoenen zijn onmisbaar bij het wandelen

By Jeannet