do. jun 30th, 2022
babouchka

Vervolg van Naar Minsk, Wit Rusland. De volgende dag kunnen we niet anders dan de grens Wit Rusland oversteken, aangezien dit onze laatste dag van het visum is. Maar in plaats van dat we onze reis naar Moskou kunnen vervolgen, ziet het er naar uit, dat dat niet meer gaat lukken. Ik moet eerst herstellen van mijn pech in het hotel van Minsk, want ik kan niet lopen. Mijn grote teen is bont en blauw en gezwollen. Maar ik geloof niet dat hij gebroken is. Mijn ribben zijn pijnlijk. Het lijkt wel of ik weer “terug naar af” ben.

Bij de grens Wit Rusland en Litouwen

Omdat Litouwen als land het dichtste bij is, besluiten we naar Litouwen te gaan om het daar rustig aan te doen. Net als bij de grens Polen en Wit Rusland herkennen we weer de enorme colonne vrachtwagens, die staan te wachten totdat ze het land uit mogen. Wederom is het een rij van zeker 10 km. Mijn bewondering voor vrachtwagen-chauffeurs neemt toe. Wat een beroep!

We rijden er weer langs, maar komen aan het eind ook in een wachtende file van personenauto’s terecht. Bij navraag blijkt het nog zeker 3 uur te duren voordat we aan de beurt zijn. Dan ontdekt mijn lief een fantastische site, waar de daadwerkelijke wachttijden per grensovergang worden bijgehouden. Per uur kun je een update zien van het aantal wachtende personenauto’s en van het aantal wachtende vrachtwagens. Deze site betreft alle grensposten van Wit Rusland en is ook in het Engels.

rij wachtend vrachtwagens bij de grens Wit Rusland en Litouwen

Grens Wit Rusland en Letland

We gaan alle grensposten richting Litouwen en Letland af en het blijkt dat er twee grensovergangen naar Letland veel minder druk zijn. Sterker nog, er staan geen personenauto’s te wachten!

We maken rechtsomkeert, passeren natuurlijk weer die enorme rij vrachtwagens, maar dan in de andere richting, en rijden naar het Noorden van Wit Rusland naar de grens met Letland. Het is wel drie uur rijden en elk uur kijken we naar de update van het aantal wachtende auto’s. De eerste grensovergang heeft ondertussen ook een rij van 30 wachtenden voor ons, dus we rijden door naar onze laatste kans: nog steeds geen wachtenden! Kortom, het is reuze spannend. Is het echt zo of zitten ze ons in de maling te nemen met die site?

Are you registrated?

Als we bij de grens zijn aangekomen staan er inderdaad geen auto’s, wel weer die rij vrachtwagens. We rijden door tot het eerste stopbord, want we zijn de enige personenauto. “Are you registrated?” vraagt de douanier keurig in het Engels. O jee, denk ik, daar gaan we, dit is de val waar we zijn ingetrapt, we moeten geregistreerd staan en dat duurt natuurlijk weer een eeuwigheid.

Soms valt het zo mee!

We moeten omkeren en naar een gebouwtje rijden om ons te registreren. Maar er staat helemaal niemand te wachten. Een vriendelijke vrouw geeft snel de registratie en we kunnen meteen weer terug naar de douanier! Soms vallen dingen zo mee!

De Wit Russische kant van de grens Wit Rusland en Letland gaat snel en gemakkelijk. Er wil wel weer iemand graag in onze caravan kijken, maar dat zijn we onderhand gewend. Die caravan is immers gewoon te leuk, iedereen wil hem aan de binnenkant bekijken.

Grens Wit Rusland, de Letse kant

Maar dan trap je er alsnog in. Je denkt, dat ging makkelijk! Alleen de Letse kant nog, nou ja, de EU naar binnen komen voor een EU-inwonende is helemaal een makkie. Helaas, zo gaat het niet.

We worden zeer uitvoerig bekeken en uitgeplozen, alles moet weer uit de auto en de caravan wordt wel 4 keer onderzocht. Ze hebben allemaal hun eigen terreintje, lijkt het wel. De ene douanier kijkt naar mensensmokkel, de andere douanier zoekt naar drugs en wapens. De derde let op sigaretten en alcohol en nummertje vier kijkt in de ijskast en zegt over onze salami: “you must eat it”. Maar dat doet ze wel op een hele schattige manier, zegt mijn lief.

Al met al zijn we bij de grens Wit Rusland en Letland toch weer 3 uur bezig. Dat valt in feite mee, als je bedenkt, dat we bij de grens Polen en Wit Rusland er bijna 6 uur over gedaan hebben.

camping Severi, Letland

Camping in Letland

Vervolgens vinden we in Letland een paradijselijke camping, camping Siveri, en we houden een paar dagen rust voor het herstel van de ribben en de teen. Want onze vakantiespreuk luidt: “we hebben geen haast”. Maar dat geldt helaas niet als je een tijdelijk visum hebt, dus deze rust moet niet al te lang duren. Want ik wil wel St.Petersburg nog zien! Het zal me toch niet gebeuren, dat alle moeite en kosten voor niets zijn geweest! Gaat het nog lukken? Lees verder!


Lees ook:

By Jeannet

One thought on “Grens Wit Rusland met Letland”

Comments are closed.