Waar strek je het beste je benen als je wilt wandelen rondom Haarlem? Hier vind je een lijstje van negen gebieden in de buurt van Haarlem op grond van eigen bevindingen: we wandelen veel de laatste tijd. En dat is één van de mooie dingen, die zijn ontstaan tijdens de Corona-crisis. Want binnensporten vallen over het algemeen af en fietsen is leuk, maar wandelen is leuker! Je ziet veel meer, je ondervindt de natuur meer.

We wandelen tegenwoordig vaak aan het einde van de dag, als het al een beetje chilly begint te worden. Nu, in de herfst, is het fijn om toch even die frisse neus te halen. Mocht je geen goede wandelschoenen hebben, toevallig hebben ze nu bij de ANWB korting op wandelschoenen lekker veel korting. Het is echt een goede tijd om wandelschoenen te kopen, van 30% tot zelfs 60% korting tijdens de buitenkansdagen.

Wandelen hoort bij de dagelijkse beweging, zeker als 60-plusser, want ook als we ouder worden moeten we zorgen voor onze mobiliteit. Wij beiden hebben al artrose en daarom varen onze knieën en heupen er wel bij, of althans, ze varen er beter bij. “Wel” is helaas een gepasseerd station op onze leeftijd 😉

Haarlemmer Kweektuin, Haarlem Noord

Haarlemmer Kweektuin

Beetje raar misschien om hiermee te beginnen, aangezien dit een lijstje is van plakken om te wandelen rondom Haarlem, maar dit is zo’n lekker plekje, dat ik het toch noem en wel als eerste, je moet toch ergens beginnen.

De Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord is meer een grote stadstuin. Er is een rondje Kweek aangelegd, wat je langs de randen van het terrein leidt. En uiteindelijk eindig je dan in de Springertuin, een door architect Springer aangelegd gedeelte, een heel idyllisch stukje, waar zelfs nog een stukje ruïne van het oude Huis ter Kleef boven de grond uitsteekt. Al met al ben je misschien een kwartier aan het wandelen, maar dat is net lekker voor je lunchpauze.

Honden: nee

De Haarlemmer Kweektuin zit in Haarlem Noord.

Groenendaal is één van de wandelgebieden nabij Haarlem
Wandelbos Groenendaal, Heemstede

Wandelbos Groenendaal

Het wandelbos Groenendaal is een prima plek om te wandelen rondom Haarlem, de naam zegt het eigenlijk al. Het is een niet al te groot bos, wat richting park gaat. Prima voor een uurtje wandelen, verdwalen kan je er eigenlijk niet. Omdat het er niet al te groot is, hoor je overal omgevingsgeluiden. Het leuke van dit bos is wel, dat honden over het algemeen mee mogen, aangelijnd, maar ook los. En je kunt er Schotse Hooglanders tegenkomen.

Honden: ja, aangelijnd en los

Wandelbos Groenendaal kun je vinden in Heemstede.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is één van de grootste wandelgebieden nabij Haarlem
Amsterdamse Waterleidingduinen, tussen Zandvoort en De Zilk

Amsterdamse Waterleidingduinen

Waar kun je beter wandelen rondom Haarlem dan in de Waterleidingduinen? Vaak lijkt het er druk, aangezien iedereen op de parkeerplaats zijn auto stalt en een kaartje moet kopen. Eenmaal binnen valt het na een kwartiertje wandelen enorm mee. Dan lijk je wel alleen te zijn. Het is een enorm uitgestrekt natuurgebied met aangegeven wandelpaden, maar je kunt ook de wat minder uitgesleten paden volgen en je eigen route wandelen. In deze duinen kun je echt verdwalen.

Aan elk begin van de Waterleidingduinen staat een grote plattegrond. Fotografeer dit en je hebt een beetje een idee, hoe je kunt lopen. In de waterleidingduinen komen heel veel herten voor. Voor de toegang en voor het parkeren moet je betalen.

Honden: nee

* Ingang Zandvoortselaan, Zandvoort

Dit is waarschijnlijk de drukste ingang, maar omdat het zo’n enorm groot gebied is, verdwijnt die drukte al gauw, naarmate je verder de duinen in wandelt. Hier begrijp je waarom deze duinen de Waterleidingduinen heten. Er is veel water, brede doorgaande watergangen en er is een goed begaanbaar pad om op te lopen.

* Ingang Panneland, Vogelenzang

Ook hier zie je waterpartijen, maar minder dan bij de Zandvoortselaan. Het is hier wat duiniger en je ziet, dat de herten alles kaal vreten. Er leven zo’n 3000 herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, terwijl 800 ideaal zou zijn. Voor de bezoekers is het leuk, voor de rest van de fauna en flora iets minder.

De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben vier hoofdingangen, twee in Vogelenzang, één in Zandvoort en één in De Zilk. Bij elk van de ingangen beginnen twee wandelroutes, een korte en een lange route. Bij ingang Zandvoortselaan is de korte route wit en de lange groen. Bij Oase is dat geel en oranje, bij Panneland rood en blauw en bij De Zilk is de korte route paars en de lange route zwart.

Beeckestijn in Velsen-Zuid, heerlijk om te wandelen
Buitenplaats Beeckestijn, Velsen-Zuid

Buitenplaats Beeckestijn

Beeckestijn is ook een populaire plek om te gaan wandelen rondom Haarlem. Het ligt in Velsen-Zuid en is gesitueerd rond een imposant bouwwerk met dezelfde naam. Het is een aangelegde tuin en park en je kunt er prima een klein uurtje wandelen, alhoewel wij moeite hadden om de route goed te vinden. Maar het is niet zo groot, dus je vindt vanzelf wel weer de uitgang. Honden mogen mee, er is een gedeelte waar ze los mogen lopen met een grote weide om te rennen.

Honden: ja, aangelijnd en los

Buitenplaats Beeckestijn vind je in Velsen-Zuid

Naaldenveld

Nummertje 5 van wandelgebieden bij Haarlem is het Naaldenveld in Bentveld/Aerdenhout. Het is een betrekkelijk klein binnenduinbos, waar veel omwonenden dagelijks hun hond uitlaten. Veel oude dennenbomen en kronkelige eikenbomen en meanderende zandpaden. Er schijnen vossen te wonen en natuurlijk ook herten, die vanuit de ernaast gelegen Waterleidingduinen overal naartoe kunnen.

Honden: ja, aangelijnd tijdens broedperiode

Het Naaldenveld zit in Bentveld en is onderdeel van de Kennemerduinen:

NP Zuid Kennemerland is één van de grootste wandelgebieden nabij Haarlem
Nationaal Park Zuid Kennemerland, tussen Zandvoort en IJmuiden

Nationaal Park Zuid Kennemerland, ingang Bleek en Berg

Het Nationaal Park Zuid Kennemerland, in de wandelgangen de Kennemerduinen genoemd, is een enorm groot gebied, dat zich uitstrekt van Zandvoort tot IJmuiden. Soms wordt het te druk en worden de twee plassen, het Wed en de Oosterplas, afgesloten. Gelukkig zijn ze meestal open, wat betekent dat de wandelroutes kloppen. De groene route van 6 kilometer, die begint bij ingang Bleek en Berg, voert langs de Oosterplas met een heel mooi uitzicht, maar ook door een bijna Afrikaans aandoend deel. Je zou zweren dat hier giraffes leven! Dit is één van de mooiste plekken waar je kunt wandelen rondom Haarlem en dat vind niet alleen ik.

Bij het Kraansvlak kun je wisenten spotten. De wisent is het grootste nog levende zoogdier van Europa. Op dit kaartje kun je zien waar de wisenten te zien zijn. Eigenlijk is daar een andere ingang beter voor: ingang Middenduin. Kijk op de website van het Nationaal Park waar je de verschillende ingangen van Middenduin kunt vinden. Ik schreef ook over de wisenten in ” Nieuwe telefoon kopen, voor de wisenten “, want ik wil ze dolgraag zien en fotograferen.

Honden: nee, maar wel bij een andere ingangen, bijvoorbeeld Caprera

NP Zuid Kennemerland heeft heel veel ingangen. Ingang Bleek en Berg vind je in Bloemendaal

Haarlemmermeerse Bos

Haarlemmermeerse Bos

Nog meer ruimte om te wandelen rondom Haarlem vind je in het Haarlemmermeerse Bos. Maar verwacht niet een ruig bos, want dat is dit bos niet. Het is een park-achtig bos met een aangelegde bloementuin, grasvelden en een arboretum, maar ook met behoorlijk wat “avontuurlijke” klimkastelen, buiten meubilair en prullenbakken. Het recreatiegebied (wat eigenlijk een beter woord is voor dit bos) werd in 1979 aangelegd rondom een zandwinplas. Er zijn een aantal kleine strandjes rondom de plas, maar er is ook een spartelvijver, geschikter voor kinderen. Zoiezo is dit een bos, wat heel leuk is met kinderen: veel klimtoestellen, speeltoestellen en meer kindervriendelijk buitenmeubilair.

Honden: ja, los en aangelijnd in aangewezen delen van het bos,

Het Haarlemmermeerse Bos ligt bij Hoofddorp in de buurt.

Spaarnwoude, tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam

Spaarnwoude, ingang Zorgvrij

Voorlopig is dit de laatste op het lijstje van wandelgebieden bij Haarlem, maar ik beloof dat deze 9 worden uitgebreid. Je hebt heel veel plekken om te wandelen rondom Haarlem.

Spaarnwoude is een enorm uitgestrekt recreatiegebied met weilanden en bossen, het is er dus heel landelijk, je vindt er koeien, schapen en paarden. Het bevindt zich tussen Haarlem, Hoofddorp en Amsterdam. Het is een aangelegd stuk natuur en dat merk je, maar aangezien het al 50 jaar oud is, zijn de bomen al lekker hoog en voelen de bossen wel echt als bossen. Vanaf ingang Zorgvrij kun je kiezen voor 4 verschillende wandelroutes. De hoge elektriciteitsmasten zijn behoorlijk aanwezig in dit deel van Spaarnwoude, evenals de snelweg A9. In andere delen van Spaarnwoude is het geluid van de snelweg een stuk minder aanwezig. En in het noordelijke gedeelte van Spaarnwoude zijn veel BMX-fietspaden. Dat betekent, dat je goed op moet letten, dat je niet per ongeluk op zo’n pad gaat wandelen, want grote kans dat je dan van je sokken wordt gereden. Bij Snow World zit een apart gedeelte voor bikers, het bikepark Spaarnwoude.

Honden: ja, aangelijnd en los

Recreatiegebied Spaarnwoude, ingang Zorgvrij, vind je in Velsen-Zuid

Middenduin

Kleine aanvulling: over het Kraansvlak heb ik een blogje geschreven met de titel ” Nieuwe telefoon kopen, voor de wisenten “. Hierin beschrijf ik dat ik dolgraag de wisenten wil zien, die op het Kraansvlak lopen, bereikbaar via Middenduin. Middenduin behoort ook tot het Nationaal Park Zuid Kennemerland, er zijn meerdere ingangen.