do. jun 30th, 2022
De Via Lappia of E45

De E45 is een weg, die vanaf Alta in Noorwegen helemaal door Zweden naar het zuiden gaat. We ontdekken dit, nadat we van de Noordkaap afkomen en naar Alta rijden. Omdat we daar rotstekeningen willen bekijken, waarvan de oudste 7000 jaar zijn, rijden we een beetje om en komen terecht op de langste weg van Europa. De weg gaat rechtstreeks van Alta naar Göteborg. Hij heeft een leuke bijnaam: de Via Lappia, met een knipoog naar zijn Romeinse broertje. Het is zo’n 1900 kilometer immergeradeaus, zeg maar. Maar als je denkt, dat hij bij Göteborg eindigt, dan heb je het mis. Want uiteindelijk gaat deze weg helemaal door naar Sicilië.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Onze auto met caravan onderweg op de Via Lappia

Vanaf Alta

Het begint behoorlijk imposant, want we rijden recht op een massief af en de weg buigt naar links om vervolgens de loop van het riviertje aan de voet van de berg te volgen. Dat riviertje wordt even later een 10 kilometer lang stuwmeer. De weg zelf is behoorlijk hobbelig, maar de caravan, de TAB400, houdt zich uitstekend. Af en toe schiet er een deurtje open vanwege het hobbelen en ligt het zeeppoeder over de vloer. Maar dat zorgt wel voor een lekkere geur in de caravan en het is zo opgeveegd.

Het woord “hobbel” is trouwens hét woord van deze vakantie: de wegen zijn vaak niet zo best.

Maar ik hou van dit landschap, die weidsheid, deze leegte, met naaldbomen tot zover het oog reikt. En dankzij de kou van de laatste week hebben we nauwelijks muggen gezien. Vandaag echter is het voor het eerst weer wat warmer en dat betekent dan ook, dat de muggen zich meteen in grote getale melden. Je weet pas wat je niet mist, als het er weer is, of zoiets.

Soms valt de E45 in Zweden samen met een andere weg en dan is er wat meer verkeer op de weg. Maar verder is deze tweebaansweg heerlijk rustig. Minutenlang hebben we geen medeweg-gebruikers. Het voelt ver weg van de bewoonde wereld, want de afstand tussen de stadjes is flink. Af en toe rijden we door een gehucht met enkele huisjes.

De Noordpoolcirkel op de E45 in Zweden

Op de E45 in Zweden is nergens duidelijk wanneer we weer de Noordpoolcirkel over gaan. Dat hebben ze in Finland toch wel heel anders aangepakt. Maar ja, de Kerstman kan natuurlijk maar op één plek wonen en dat is in Rovaniemi in Finland. Daar waren ze sneller met het idee.

Na de Noordpoolcirkel zijn er ook geen loslopende rendieren meer, wat eigenlijk wel jammer is, want het is een leuke hobby om ze te spotten.

Omdat we de E45 in Zweden volgen hebben we eigenlijk geen doel, behalve die weg volgen. Daarom laten we ons verrassen. Zo drinken we koffie in een personeelskantine van mijnwerkers, eten we rendiervlees tussen een pitabroodje en bezoeken we een huskyfarm.

Langs de E45 kun je naar een huskyfarm om met puppies te knuffelen.

De langste weg van Europa gaat door Laponia

Het landschap dat aan ons voorbij gaat als we op Via Lappia rijden kun je monotoon noemen. Het zijn bomen en meren. Soms zijn het berken, soms zijn het naaldbomen, soms zijn het berken met naaldbomen samen. Maar het zijn prachtige vergezichten af en toe, want we rijden op deze langste weg van Europa door een erkend werelderfgoedgebied met de naam Laponia.
Bovendien regent het, wat zorgt voor een ander gezicht op het landschap. De bomen hebben nu imposante wolkenpartijen boven zich.

Inlandsvägen en inlandsbanen

Dat de naam Via Lappia een Laps grapje is blijkt pas verderop. Want nergens vind ik meer die naam terug, jammer genoeg. In Zweden heet de weg eigenlijk de hele tijd Inlandsvägen. Deze Inlandsvägen krijgt vanaf Mora een broertje naast zich, de Inlandsbanen, de spoorbaan. Ze kruisen elkaar heel vaak, dus ik zit vaak te kijken naar waar hij nu weer loopt.

Campings langs de E45 in Zweden

Ondanks dat we in hele rustige gebieden rijden zijn er genoeg campings en benzinestations langs deze langste weg van Europa. Het is dan ook een toeristenweg. Het zijn dus de vakantiegangers, de mensen die de tijd hebben, die deze weg volgen. Het lijkt me trouwens heerlijk om de Inlandsvägen te fietsen, want dan hoor en ervaar je pas de stilte. Wij merken het alleen als we even een plaspauze hebben.

De E45 is Zweden is makkelijk te berijden, want er is weinig verkeer

De grote meren

Al ruim voordat we bij de Grote Meren komen begint het al drukker te worden, jammer genoeg. En hoewel ik na 4 dagen bomen, bomen en nog eens bomen ze wel een beetje mijn neus uit kwamen, mis ik het nu al, die stilte.

Het einde van de E45 in Zweden

Al met al doen we een dikke 5 dagen over deze route. Het leuke is dat in Zweden het einddoel Göteburg is en daar dus het eind van de langste weg van Europa lijkt te zijn. Maar de weg gaat door in Denemarken, waar hij de belangrijkste verkeersader is op Jutland. Je kunt stellen, dat de boot tussen Göteburg en Frederikshavn hoort bij de E45.

In Denemarken volgen we hem nog en ook in Duitsland, maar op een gegeven moment moeten we toch echt rechtsaf slaan richting Nederland. In de laatste 2 landen is de weg trouwens een gewone snelweg, gewoon een vierbaansweg. Dan is er met andere woorden geen bal meer aan.

De E45 in Zweden is een toeristische weg met rustig verkeer

De langste weg van Europa

Het leukste is dat de E45 een bijna 5200 km lange weg is, want hij gaat helemaal door naar Sicilië en door 7 landen in totaal. Het is echt de langste weg van Europa.

Na een dikke 5 weken en iets meer dan 9000 km op de teller zijn we aan het einde gekomen van onze roadtrip door Duitsland, Polen, Wit Rusland, Letland, Estland, Rusland, Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Het was prachtig, we hebben genoten. Ik ben echt een mens die houd van stilte en ruimte en dat alles vind je in Scandinavië. In het Lannoo’s Autoboek Denemarken, Zweden, Noorwegen en IJsland kan ik uren blijven kijken naar die prachtige natuurfoto’s. Echt een aanrader als je ook van deze landen houdt.

Maar als je op zo’n weg rijdt als de E45, dan krijg je wel meteen een idee voor volgend jaar: we gaan de rest van de E45 rijden!

By Jeannet

4 thoughts on “De langste weg van Europa, van Alta naar Sicilië”
 1. Hallo Jeanette en je lief,
  Met heel veel plezier jullie reis gevolgd. Wat heerlijk dit samen te kunnen doen. Dank dat jullie ons lieten mee genieten. Tot ziens op het terrein.
  Hartelijke groet Nico en Aagje.

  1. Hoi Aagje, wat een leuke reactie, dank je wel. En wat leuk, dat jullie ons gevolgd hebben. Helaas wel alweer terug, maar nu nog even een paar dagen op een ander terrein, ONS. Het is hier heerlijk! Hoop dat jullie met die pech toch nog een mooie zomer hebben gehad. We spreken elkaar snel. gr. Jeannet

 2. Lieve Jeannet and Mr X, ik vond het heerlijk om jullie reis te volgen. Jammer dat ‘t voorbij is. Een weg, letterlijk, vol hobbels, daar in’t noorden en ook nog andersoortige hobbels in de voormalige Oostblok. Pas je je eigen schoenen weer. Asem je weer onbelemmerd?

  Wijzelf hebben Oostenrijk verlaten en zijn van de gladgestreken asfaltwegen dírect over een lappendeken van asfalt (kuwaa kleur én hoogteverschil op de centimeter) terechtgekomen in n dorpje waar de tijd een beetje heeft stil gestaan. Misschien iets voor jullie volgende reis? Of liever het ‘Pieterpad’ dat de E45 heet?
  Ik begrijp nu ook waarom er zoveel Italianen zijn. Het is een soort lopende band tussen Sicilië en de Noordkaap.

  Ga lekker relaxen van een lange rit en geniet na. Het waren mooie en aantrekkelijke reisverhalen. Leuk!

  Xm

  1. Hoi Manna, dank voor je lieve woorden. En ja, altijd jammer als dingen voorbij gaan, die leuk waren. Maar gelukkig zit er nog genoeg in het vat. En dat zeg je mooi, de letterlijke weg vol hobbels, die we hadden. Ribben en tenen zijn weer redelijk in orde, dank. En die Italianen, dat bedacht ik ook opeens, toen ik het opschreef. Maar in Haarlem en Amsterdam zijn ook opvallend veel Italianen te vinden. Jullie nog veel plezier bij Heidi. kus Jeannet

Comments are closed.