Recent ontdekte ik een nieuwe site voor allerlei hobby-artikelen. Mijn hobby is haken en handwerken en bij deze Deense site hebben ze van alles daarvoor. www.cchobby.nl heeft een aantal leuke haakinspiratie-pagina’s met gratis haakpatronen, zoals deze Gehaakte Trommel voor de kerst, gemaakt van textielgaren. Textielgaren is eigenlijk een hele dunne tube van “t-shirtspul”, ik kan het niet anders uitleggen. Het wordt ook wel spaghettigaren of lintgaren. Kijk even op het plaatje, dan zie je wat ik bedoel. Ik deel hem hier, omdat hij zo leuk is en niet moeilijk te maken als je wilt haken voor de Kerst. Je gebruikt haaknaald 8, dus je bent lekker snel klaar. Als de Gehaakte Trommel klaar is, dan meet hij 21 centimeter als diameter en 28 centimeter als hoogte. Het is een echte eyecatcher voor de kerst!

Textielgaren of Spaghettigaren voor gebruikt voor deze gehaakte trommel
Textielgaren of Spaghettigaren van katoen

Gehaakte trommel voor de Kerst

Deze trommel is gehaakt met een nummer 8 haaknaald. Gebruikt zijn twee bollen wit textielgaren, een bol rood textielgaren en een bol grijs textielgaren. Je hebt polyestervulling nodig om de trommel te vullen.

Benodigdheden

  • 2 bollen wit textielgaren (spaghettigaren) van ieder 100 gram
  • 1 bol rood textielgaren van 100 gram
  • 1 bol grijs textielgaren van 100 gram
  • kussenvulling, 200 gram (let op: deze pakjes worden verkocht per 50 gram. Als je vaker iets vult, koop dan een kilo kussenvulling, dat is veel goedkoper, en dan niet op deze site, maar in een fourniturenzaak. Daar ben je 12,95 kwijt voor een zak van 1000 gram)
  • lurex gouden garen om een koordje te maken (een restje voor de versiering)
  • 2 gouden belletjes voor aan het koordje (ook fourniturenzaak, want niet op voorraad bij CChobby)
  • haaknaald nummer 8

Als je niet kunt vinden wat je zoekt bij cchobby, kijk dan eens op Etsy. Daar verkopen ze ook dit soort spaghettigaren en daar is heel veel keuze in.

Het in elkaar zetten van de gehaakte trommel voor de kerst

Werkbeschrijving van de gehaakte trommel

Haak de onderkant en de bovenkant van de trommel aldus:

2 aparte cirkels met wit textielgaren:

Maak een magische ring en haak er 6 vasten in.
Toer 1: haak in elke vaste 2 vasten = 12 steken
Toer 2: meerder in elke 2e vaste 1 steek = 18 steken
Toer 3: meerder in elke 3e vaste 1 steek = 24 steken
Toer 4: meerder in elke 4e vaste 1 steek = 30 steken
Toer 5: meerder in elke 5e vaste 1 steek = 36 steken
Toer 6: meerder in elke 6e vaste 1 steek = 42 steken
Toer 7: meerder in elke 7e vaste 1 steek = 48 steken, hecht af.

De tube van de gehaakte trommel haak je zo:

Toer 1: maak een ketting van 47 steken met ROOD textielgaren en maak er een ring van door hem te sluiten met een halve vaste = 48 steken
Toer 2, 3 en 4: haak 48 vasten
Toer 5: met WIT, 48 vasten
Toer 6: begin hier met het patroon: WIT 10 vasten, GRIJS 2 vasten, herhaal tot eind van de rij
Toer 7: WIT 10 vasten, GRIJS 2 vasten (als het goed is zitten dezelfde kleuren nu boven elkaar)
Toer 8 en 9: WIT 8 vasten, GRIJS 4 vasten, ga door het einde van toer 9
Toer 10 en 11: WIT 6 vasten, GRIJS 6 vasten, ga door het einde van toer 11
Toer 12 en 13: WIT 4 vasten, GRIJS 8 vasten, ga door het einde van toer 13
Toer 14 en 15: WIT 2 vasten, GRIJS 10 vasten, ga door het einde van toer 15.
Toer 16: met GRIJS, 48 vasten
Toer 17, 18 en 19: met ROOD: haak 48 vasten, hecht af.

Het in elkaar zetten van de gehaakte trommel:

Haak met ROOD vasten de cirkels voor de boven- en onderkant op de tube van de gehaakte trommel. Vul de trommel met vulling, voordat je hem helemaal dicht haakt.
Voor decoratie gebruik je het lurex gouden garen. Pak de draad DUBBEL en haak vasten op de trommel tussen de rode band en de driehoekenpatronen, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant.
Haak dan een 30 centimeter lang koord van lurex gouddraad. Knoop de gouden belletjes ieder aan één kant.
Vouw het koord dubbel en maak een knoop. Knoop of naai het koord op de gehaakte trommel met lurex gouddraad en maak een strik.

Je gehaakte trommel is klaar! En ik hoop, dat je op tijd bent begonnen met haken voor de kerst, want hij past wel heel leuk bij de kerstboom!

Haken voor de kerst!

CChobby.nl

CChobby.nl is een in het Nederlands vertaalde site van een Deens bedrijf. En dat merk je. Sommige dingen worden raar vertaald en het is allemaal wat formeler, dan wij gewend zijn. Een titel als “Laat uw traditionele kerstversieringen de sfeer bepalen” en “uw gemakkelijke snelkoppeling naar een creatieve kerst” zijn toch teksten, die hier niet snel gemaakt worden. Maar ze hebben wel heel veel leuke dingen om te maken en te haken voor de kerst. Als je eenmaal aan het taaltje gewend bent, ontdek je wel dat ze mega veel hobbyspullen hebben, volgens eigen opgave 12.000+. Wat ook raar is, is dat het lijkt alsof ze ook een groothandel zijn. Zo staan er soms hele winkelstellingen vol met hetzelfde artikel te koop op deze website. En nog iets: ze leveren op dit moment zonder verzendkosten vanaf een bedrag van 30 euro. Dat is niet slecht. Maar als je alleen maar 2 bolletjes wol wilt kopen, betaal je 6,95 verzendkosten en dat is in verhouding best wel veel. Let dus op met bestellen, maar wie weet wil je nog wel meer haken voor de kerst, en dan hebben ze dus best veel keuze. In verhouding is dit textielgaren helemaal niet duur. Maar daarentegen is de poppenvulling weer wel bijna drie keer zo duur als in de fourniturenzaak. Goed uitkijken dus.

Met het lurex gouden garen kun je bijvoorbeeld ook deze kerstster haken [gratis haakpatroon] of deze kerstbal haken [gratis haakpatroon]. Eigenlijk kun je altijd dit lurex garen gebruiken als je iets gaat haken voor de kerst. Door de glans is het meteen feestelijk.


In dit artikel worden affiliates gebruikt. Wil je weten wat dat zijn, lees dan samenwerking.