za. okt 1st, 2022

Een leuk museum voor kinderen vinden is niet zo moeilijk. Maar ken je dit museum al? In het Zuid Hollandse Lisse zit sinds begin 2019 het L.A.M., het Lisser Art Museum. Het museum is bestemd voor mensen van 7 tot 107 jaar. De verklarende teksten zijn echter opgesteld in simpel Nederlands. Dat maakt dit museum over eten en drinken zeer geschikt om samen met je (klein-)kinderen naartoe te gaan.

Het kunstwerk op de foto bovenaan deze pagina heet: Food Chain Project van Itamar Gilboa:

Als Itamar een tijdje in Amsterdam woont, denkt hij: ik word dikker! Daar schrikt hij een beetje van. Hij eet vet en drinkt een boel alcohol en frisdrank. Daarom houdt hij een jaar een dagboek bij wat hij eet. Elk suikerklontje staat erin, zegt de kunstenaar. Na dat jaar schrikt Itamar zich te pletter. Zo ontzettend veel heeft hij gegeten. Maar ook gedronken. Wat zou je zeggen van 111 liter rode wijn? En 123 liter cola light? En dat terwijl honderden miljoenen mensen over de wereld elke dag opnieuw honger lijden. Elke komkommer of banaan, alles wat je ziet liggen is door Itamar gegeten en in porselein gemaakt.

Last Supper van Yinka Shonibare in het LAM, een leuk museum voor kinderen in Lisse
Last Supper | Yinka Shonibare

Leuk museum voor kinderen met een mobieltje

Een leuk kindermuseum zorgt ervoor, dat kinderen geïnspireerd raken, geprikkeld raken door de kunstwerken die ze zien. Het L.A.M. heeft dit heel slim opgelost, want het laat de bezoeker zijn of haar mobiele telefoon gebruiken. Kunst over bonbons krijgt daardoor een andere beleving.

Het museum heeft besloten om naast de kunstwerken geen kaartjes met de titel en de maker op te hangen. Het L.A.M. wil graag dat de bezoekers op een andere manier kunst ondergaan en bekijken. En daartoe heb je (als ouder) je mobiele telefoon nodig. Via het WiFi-netwerk van het museum ga je naar de app van het LAM. Vervolgens kun je daar kiezen uit drie manieren waarop je het museum kunt bezoeken.

  • 1) start mijn tour
  • 2) anders kijken
  • 3) vrij rondlopen

Start mijn tour

Bij de bovenste mogelijkheid “start mijn tour” krijg je op de app vijf kunstwerken te zien, per zaal één kunstwerk. Als je inderdaad met kinderen komt is het verstandig om deze optie te kiezen. Kinderen hebben een korte spanningsboog en doordat de keuze al gemaakt is, kun je met je kind dieper ingaan op het kunstwerk.
Ook als je van plan bent vaker naar het L.A.M. toe te gaan, dan is dit een goede keuze. Door de nadruk te leggen op slechts vijf stukken heb je er meer aandacht voor.

Anders kijken

Bij de optie “anders kijken” krijg je geen informatie, maar krijg je vragen als “vind je dit kunstwerk mooi” “wat zie je op het kunstwerk” en “hoe zou dit kunstwerk ruiken”. Ook dit is heel goed met kinderen te doen, maar in dit geval kiezen ze zelf hun kunstwerk.

Vrij rondlopen

De optie “vrij rondlopen” is een beetje de ouderwetse manier van museum bezoeken. Je gaat de zaal in en zoekt eerst een kunstwerk wat je aanspreekt. Daarna zoek je de bijbehorende informatie op de app op. Dit is een optie, die wat oudere mensen zal aanspreken of mensen die wat meer tijd hebben.

Enorm opgeblazen bonbons met de titel Hollywood Assortment van Peter Anton. Te zien in het LAM, een leuk museum voor kinderen in Lisse.
Hollywood Assortment | Peter Anton

Leuk museum over eten en drinken

Het Lisser Art Museum is een niet al te groot modern museum. Alle kunstwerken die in het museum hangen gaan over eten en drinken en soms over winkelen. Sterker nog, nadat je binnen bent krijg je een doosje met 5 snoepjes erin. Voor kinderen die geen suiker mogen zijn er suikervrije snoepjes. Als dit niet een leuk museum voor kinderen is, dan weet ik het niet meer!

Proef een kunstwerk

Het idee achter de 5 snoepjes is, dat als je iets bekijkt met een zekere smaak in je mond je een extra zintuig inschakelt om het kunstwerk in je op te slaan. Als je later thuis bent en je proeft weer zo’n snoepje, dan komt de herinnering van het kunstwerk weer terug.

Je krijgt zelfs snoepjes in dit museum over eten en drinken! Proef een kunstwerk!
Proef een Kunstwerk

Adres & info L.A.M.

Het Lisser Art Museum is te vinden naast Kasteel Keukenhof, vlakbij de bollentuin met diezelfde naam. Toegang is 7,50 euro per volwassene en 5 euro per kind. Als je het echt niet kunt betalen, kun je kiezen voor een gesponsord kaartje en dan mag je gratis naar binnen. Zo is het L.A.M. en de kunstwerken echt voor iedereen te bekijken.
De kaartjes kunnen alleen online besteld worden. Je kiest zelf voor een starttijd, maar je kunt wel zo lang blijven als je zelf wilt. Op deze manier zorgt het LAM ervoor, dat het nooit te druk wordt in dit leuke kinder museum over eten en drinken.

Vergeet niet je mobiele telefoon op te laden, want die heb je echt nodig!

Jeannet op de trappen van het LAM, een museum over eten en drinken en heel erg geschikt voor kinderen.

Nog meer ideeën voor een leuk museum voor kinderen

Een plek om naartoe te gaan met wat jongere kinderen is Het Muizenhuis in Amsterdam. Jij en je (klein-)kind zullen versteld staan van alle leuke kleine details die in Het Muizenhuis te zien zijn. Of de Ruïne van Brederode in Santpoort. Natuurlijk geen museum, maar wel iets waar met name ridder-jongens op kicken. Prinsessenmeisjes kunnen zich er ook verkleden, leuk! En wat dacht je van Molen de Adriaan in Haarlem? En het is wellicht een verrassende keuze, maar het Museum van de Geest in Haarlem is ook een leuk kindermuseum, en dan met name voor de groep 8 tot 12 jaar. Na een zoektocht naar jezelf ontdek je daar je boekenvriend. Wat dat is? Lees maar!

Als jij een tip hebt voor een ander leuk museum voor kinderen, dan houd ik me aanbevolen! Mail me, dan kan ik zelf eens een kijkje nemen.

By Jeannet