do. jun 30th, 2022

Stel, je zoekt een kasteel in Noord-Holland. Omdat je (klein-)kind het leuk vindt om riddertje of jonkvrouw te spelen. Helaas! In deze provincie zijn nog maar weinig kastelen te vinden, die nog helemaal in tact zijn. Je hebt kasteel Radboud bij Medemblik en het Muiderslot bij Muiden. Mooie kastelen met veel verhalen en geschiedenis. Maar wat je ook kunt doen is een ruïne van een kasteel in Noord-Holland bezoeken. Eigenlijk is dat zelfs spannender, want je (klein-)kind moet veel meer zijn fantasie gebruiken. Niet alles staat nog overeind tenslotte.

Ruïne van Brederode in Santpoort

Kasteel Brederode in Sandpoort Zuid | Noord-Holland

De Ruïne van Brederode in Santpoort is zo’n kasteelruïne. Eind 13e eeuw laten Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonde van Voorne het kasteel in Noord-Holland bouwen. Het toen der tijd smalste gedeelte van Noord-Holland was een perfecte plek om zowel de Herenweg naar het noorden in de gaten te houden als de dijk naar Spaarndam.

Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse Twisten, die zo’n 140 jaar hebben geduurd, wordt het Brederode Kasteel in Noord-Holland twee maal verwoest. Reinhoud II van Brederode laat het kasteel rond 1464 weer bewoonbaar maken als edelmanswoning. Zijn vrouw Jolande van Lalaing is de laatste bewoonster tot 1492. Het kasteel wordt daarna tijdens de Opstand van het Kaas en Broodvolk verwoest, zodat er niet meer kan worden gewoond. In 1573 verandert het kasteel na het beleg op Haarlem in een ruïne.

Hoewel het kasteel vanaf die tijd een ruïne is, is het nog steeds in bezit van de Heren van Brederode. De laatste (18e) Heer is Wolfert van Brederode, die zonder erfgenamen sterft. Vanaf dat moment, in 1679, vervallen de restanten van het kasteel in Noord-Holland aan de Staten van Holland en later aan de Nederlandse Staat.

Vriendelijke vrijwilligers ontvangen je bij dit voormalige kasteel in Noord-Holland

Kasteel Brederode in Noord-Holland nu

In de 19e eeuw wordt de ruïne gerestaureerd. De Ruïne van Brederode is sinds 2016 eigendom van Stichting Monumenten Bezit en wordt beheerd door de Stichting Heerlijkheid Brederode.

De Stichting is een actieve groep, die vele gevarieerde activiteiten organiseert, die te doen zijn op dit voormalige kasteel in Noord-Holland. Zo is er een speurtocht voor kinderen. Ze kunnen zich verkleden als ridder of als jonkvrouw/prinses en na het inleveren van de speurtocht staat er nog een grappige 3D-verrassing op ze te wachten.

Oudere kinderen zullen graag het gedeelte van het kasteel willen bezoeken, waar de martelwerktuigen staan opgesteld. Als je een beetje weekhartig aangelegd bent, is dit deel van het kasteel behoorlijk eng. Niet voor niets liggen hier ook folders van Amnesty. Folteren en martelen is tenslotte nog steeds gaande in andere delen van de wereld.

Er zijn rondleidingen, zondagochtendconcerten, uilenworkshops, archeologiedagen, ga zo maar door. Er worden zelfs kinderfeestjes georganiseerd en trouwerijen. Kijk op de site van de Ruïne van Brederode voor alle activiteiten.

De ruïne is soms bewoond

Wij bezoeken het kasteel op het moment dat de Ruïne van Brederode in Noord-Holland “bewoond” is. Eén keer per maand is er een weekend, waarin vrijwilligers zich verkleden als Middeleeuwse edelen of ambachtslieden. Ze ontvangen de bezoekers en helpen met de horeca. Ze vertellen verhalen of doen wat andere werkzaamheden, zoals handwerken of boogschieten. Het geeft een hele gezellige inkijk in het leven in de Middeleeuwen en veel wordt duidelijk via de verhalen. Het is er knus en de vrijwilligers zijn buitengewoon vriendelijk.

De poort van het voormalige kasteel in Noord-Holland in Santpoort

Wil je het kasteel bezoeken?

Ruïne van het Kasteel van Brederode
Velserenderlaan 2
2082 LA SANTPOORT ZUID (Noord-Holland)
Dit jaar (2022) geopend:
2 maart – 30 oktober: wo, vrij, zat en zon: 11.00 – 17.00 uur
toegang: ONLINE reserveren
kinderen 0-3 jaar, gratis, 4-11 jaar: 4,00 euro, volwassenen (12 jaar en ouder): 6,00 euro

Een schandpaal staat voor dit voormalige kasteel in Noord-Holland, de Ruïne van Brederode

Lees ook:

By Jeannet